Pigwa - prawdziwy skarb jesieni. Poznaj 10 przepisów z pigwą w roli głównej

Październik to miesiąc, w którym wreszcie możemy delektować się smakiem przetworów z pigwy. To bardzo ciekawy owoc, który stwarza wiele możliwości: sok, konfitura, dżem, nalewka, ciasto... to tylko niektóre z nich. Chcesz dowiedzieć się więcej? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów jak wykorzystać pigwę tej jesieni. Zapraszam!

Podziel się:

Pigwa do herbaty

Przygotowywanie przetworów to jedno z moich ulubionych zajęć w kuchni - w całym domu unosi się zapach owoców, a potem przez całą zimę mogę cieszyć się smakiem dżemów, soków i powideł

Przygotowanie konfitury z pigwy do herbaty to sama przyjemność, a do tego prościzna :) Takie przesmażone i zawekowane owoce pigwy sprawdzą się doskonale, szczególnie gdy wracasz zziębnięty wieczorową porą do domu. Konfitura z pigwy do herbatki będzie niezastąpiona w takie dni. Polecam!

Ciasto z pigwą

Przygotowanie ciasta z pigwą przypomina przygotowanie szarlotki, więc nie ma w nim nic trudnego czy zaskakującego. Za to efekt końcowy… O tak, ten jest zaskakujący :) - przekonuje Kasia, autorka bloga Gotuję, bo lubię, na którym znalazłam ten przepis.

Zachęcona taką rekomendacją sama upiekłam ciasto z pigwą i… rzeczywiście, to było ono dla mnie całkowitym zaskoczeniem. Ciasto z pigwy przygotowuje się jak szarlotkę, nawet wyglądem trochę ją przypomina, ale w smaku jest niepowtarzalne. Polecam, warto się skusić :)

Pigwówka

A teraz coś tylko dla dorosłych — pigwówka. Aromatyczna nalewka z owoców pigwy o pięknym bursztynowym kolorze to jedna z najlepszych domowych nalewek - wiem co mówię ;)

Jedyne czego nie lubię to czekanie, a na pigwówkę trzeba poczekać minimum 3 miesiące, bo właśnie tyle co najmniej powinna leżakować. Ale po tym czasie jest idealna do herbaty lub na babski wieczór, bo pigwówka przygotowana według tego przepisu jest raczej żeńskim trunkiem — nie za mocnym i pysznym. Polecam!

Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą

Zapraszam na zdrową wersję, kruchej szarlotki z jesiennymi owocami. Jest wyjątkowa na ciepło i na zimno - zachęca Małgosia, autorka przepisu.

Przygotowałam szarlotkę według tego przepisu i… rzeczywiście, była wyjątkowa :) Polecam ten przepis, bo warto!

Sok z pigwy

Picie takiego soku to sama przyjemność :) Do jego przygotowania nie potrzebujecie sokowirówki - wystarczy tylko kilka owoców pigwy, gwiazdka anyżu, trochę cynamonu i pyszny sok gotowy!

Sok z pigwy bardzo mi zasmakował, to taki prawdziwy przecier. Zdrowy, smaczny, cudownie mętny. Polecam wam spróbować! - pisze na swoim blogu Paulina, autorka przepisu.

Pigwa w winie z lodami waniliowymi

Masz ochotę na deser z lodami? Oto moja propozycja na dziś - pigwa w winie z lodami waniliowymi. Brzmi pysznie, prawda? I mogę cię zapewnić, że tak też smakuje.

Pigwa jest pieczona z winem - podobnie jak robi się z gruszkami, a następnie podana z doskonałymi lodami waniliowymi. Polecam! ;)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

PLACUSZKI Z PŁATKÓW RYŻOWYCH Z PIGWĄ

A może pigwa na śniadanie? Co powiesz na placuszki z płatków ryżowych z pigwą? Dla mnie bomba :)

Placuszki z pigwą wyszły delikatne, o lekko ryżowym posmaku, z wyczuwalną nutą jajka. Smak lekko podchodził pod omlet, czyli tak jak lubię - rekomenduje autorka przepisu. Skusisz się? :)

Konfitura z pigwy

Mam dla was pomysł na koleją konfiturę z pigwy, ale tym razem z sekretnym składnikiem…

Domyślasz się co to może być? :) Goździki! Świetnie komponują się ze kwaskowatą pigwą, której smak został przełamany przez cynamon i cukier. Spróbuj koniecznie!

Kruche ciasto z pigwą

Oto kolejny pomysł na pigwę - kruche ciasto z pigwą i… znowu z sekretnym składnikim — tym razem z budyniem.

Budyniowy posmak rewelacyjnie wpłynął na konfiturę z pigwy i ciasto wyszło przepyszne. Cieszę się, że ciasto wszystkim bardzo smakowało, więc polecam! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

Syrop z pigwy

Znudziła ci się czarna herbata z cytryną? Mam dla ciebie smakowitą propozycję - syrop z pigwy, który świetnie zastąpi cytrynę w aromatycznej herbacie.

Przepis z bloga Eksplozja smaku wypróbowałam już niejednokrotnie i zawsze się sprawdzał, więc serdecznie go polecam!

Także w kategorii Przepisy:

Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad Przepis na domowy cukier waniliowy Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie Jak przygotować domową lemoniadę? Kulinarne hity PRL Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Czekoladowy lukier? Czemu nie! Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy Przepis na zupę grzybową z kremową pianką Przepis na chrupiące pieczarki w cieście serowym