Pigwa - prawdziwy skarb jesieni. Poznaj 10 przepisów z pigwą w roli głównej

Październik to miesiąc, w którym wreszcie możemy delektować się smakiem przetworów z pigwy. To bardzo ciekawy owoc, który stwarza wiele możliwości: sok, konfitura, dżem, nalewka, ciasto... to tylko niektóre z nich. Chcesz dowiedzieć się więcej? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów jak wykorzystać pigwę tej jesieni. Zapraszam!

Podziel się:

Pigwa do herbaty

Przygotowywanie przetworów to jedno z moich ulubionych zajęć w kuchni - w całym domu unosi się zapach owoców, a potem przez całą zimę mogę cieszyć się smakiem dżemów, soków i powideł

Przygotowanie konfitury z pigwy do herbaty to sama przyjemność, a do tego prościzna :) Takie przesmażone i zawekowane owoce pigwy sprawdzą się doskonale, szczególnie gdy wracasz zziębnięty wieczorową porą do domu. Konfitura z pigwy do herbatki będzie niezastąpiona w takie dni. Polecam!

Ciasto z pigwą

Przygotowanie ciasta z pigwą przypomina przygotowanie szarlotki, więc nie ma w nim nic trudnego czy zaskakującego. Za to efekt końcowy… O tak, ten jest zaskakujący :) - przekonuje Kasia, autorka bloga Gotuję, bo lubię, na którym znalazłam ten przepis.

Zachęcona taką rekomendacją sama upiekłam ciasto z pigwą i… rzeczywiście, to było ono dla mnie całkowitym zaskoczeniem. Ciasto z pigwy przygotowuje się jak szarlotkę, nawet wyglądem trochę ją przypomina, ale w smaku jest niepowtarzalne. Polecam, warto się skusić :)

Pigwówka

A teraz coś tylko dla dorosłych — pigwówka. Aromatyczna nalewka z owoców pigwy o pięknym bursztynowym kolorze to jedna z najlepszych domowych nalewek - wiem co mówię ;)

Jedyne czego nie lubię to czekanie, a na pigwówkę trzeba poczekać minimum 3 miesiące, bo właśnie tyle co najmniej powinna leżakować. Ale po tym czasie jest idealna do herbaty lub na babski wieczór, bo pigwówka przygotowana według tego przepisu jest raczej żeńskim trunkiem — nie za mocnym i pysznym. Polecam!

Szarlotka z mąki razowej z jabłkami i pigwą

Zapraszam na zdrową wersję, kruchej szarlotki z jesiennymi owocami. Jest wyjątkowa na ciepło i na zimno - zachęca Małgosia, autorka przepisu.

Przygotowałam szarlotkę według tego przepisu i… rzeczywiście, była wyjątkowa :) Polecam ten przepis, bo warto!

Sok z pigwy

Picie takiego soku to sama przyjemność :) Do jego przygotowania nie potrzebujecie sokowirówki - wystarczy tylko kilka owoców pigwy, gwiazdka anyżu, trochę cynamonu i pyszny sok gotowy!

Sok z pigwy bardzo mi zasmakował, to taki prawdziwy przecier. Zdrowy, smaczny, cudownie mętny. Polecam wam spróbować! - pisze na swoim blogu Paulina, autorka przepisu.

Pigwa w winie z lodami waniliowymi

Masz ochotę na deser z lodami? Oto moja propozycja na dziś - pigwa w winie z lodami waniliowymi. Brzmi pysznie, prawda? I mogę cię zapewnić, że tak też smakuje.

Pigwa jest pieczona z winem - podobnie jak robi się z gruszkami, a następnie podana z doskonałymi lodami waniliowymi. Polecam! ;)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

PLACUSZKI Z PŁATKÓW RYŻOWYCH Z PIGWĄ

A może pigwa na śniadanie? Co powiesz na placuszki z płatków ryżowych z pigwą? Dla mnie bomba :)

Placuszki z pigwą wyszły delikatne, o lekko ryżowym posmaku, z wyczuwalną nutą jajka. Smak lekko podchodził pod omlet, czyli tak jak lubię - rekomenduje autorka przepisu. Skusisz się? :)

Konfitura z pigwy

Mam dla was pomysł na koleją konfiturę z pigwy, ale tym razem z sekretnym składnikiem…

Domyślasz się co to może być? :) Goździki! Świetnie komponują się ze kwaskowatą pigwą, której smak został przełamany przez cynamon i cukier. Spróbuj koniecznie!

Kruche ciasto z pigwą

Oto kolejny pomysł na pigwę - kruche ciasto z pigwą i… znowu z sekretnym składnikim — tym razem z budyniem.

Budyniowy posmak rewelacyjnie wpłynął na konfiturę z pigwy i ciasto wyszło przepyszne. Cieszę się, że ciasto wszystkim bardzo smakowało, więc polecam! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

Syrop z pigwy

Znudziła ci się czarna herbata z cytryną? Mam dla ciebie smakowitą propozycję - syrop z pigwy, który świetnie zastąpi cytrynę w aromatycznej herbacie.

Przepis z bloga Eksplozja smaku wypróbowałam już niejednokrotnie i zawsze się sprawdzał, więc serdecznie go polecam!

Także w kategorii Przepisy:

Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę Przepis na pyszną kawę z niespodzianką Tanie danie - przepis na kurczaka z makaronem w sosie pieczarkowym Jesienne ciasta z gruszkami Przepis na wegetariańskie kotleciki z brokuła, ryżu i sera Kulinarne hity PRL Bulion z warzyw - przepis Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym Lawendowy kurczak Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach