Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

Czy fasolka po bretońsku - tak bardzo uwielbiana przez Polaków - rzeczywiście pochodzi z Bretanii? Otóż nie! fasolka po bretońsku z Francją ma niewiele wspólnego. Chcesz wiedzieć skąd pochodzi przepis na fasolkę po bretońsku? Jak ją przygotować i doprawić, by była wyśmienita? Zapraszam do lektury! ;-)

Fasolka po bretońsku — skąd pochodzi?

Już wiemy, że na pewno nie z Bretanii, więc skąd? Wydaje mi się, że z Anglii, bo bardzo przypomina bostoński przysmak — pieczoną fasolę. A dlaczego kojarzymy ją z Francją? Nie mam pojęcia - może to po prostu powtarzany przez lata błąd, który przyjął się na dobre w naszej polskiej kuchni.

Fasolka po bretońsku

Pierwszy opublikowany przepis na pieczoną fasolę pojawił się w 1855 roku w magazynie Frugal Housewife. Podano w nim, że fasolę i groch należy wysuszyć, a następnie ugotować do miękkości lub podgotować i upiec. Do fasoli dodawano wieprzowinę i piekło się ją przez 3–4 godziny. W kolejnych latach przepis ten ewoluował - wzbogacano go o melasę, soloną wieprzowinę i wydłużono czas pieczenia.

Pieczona fasola właśnie dzięki melasie zyskała przydomek "bostońska", ponieważ w tamtym czasie Boston słynął z produkcji rumu, a w związku z tym, także z łatwej dostępności melasy, która wykorzystywana jest do produkcji tego trunku.

Niektóre źródła podają, że bostońska pieczona fasola swoje korzenie ma w Ameryce. Dziś powszechnie uznawana za potrawę stanu Massachusetts Baked Navy Bean lub Yankee Bean kiedyś była stałym elementem diety amerykańskich Indian. Mieszali oni fasolę z dziczyzną, tłuszczem niedźwiedzim i syropem klonowym, a następnie zawijali w skórę jelenia i piekli w dołach wypełnionych gorącymi kamieniami.

Fasolka po bretońsku w polskiej wersji

W polskiej wersji fasola potrzebna do przygotowania jej po bretońsku, jest gotowana, a nie pieczona i to od upodobań kucharza zależy długość tego procesu, a finalnie konsystencja dania.

Jak widać, co kraj to obyczaj ;-) Zapraszam was po przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, która posmakuje każdemu!

Przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 300 g białej fasoli Jaś,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • duże wędzone żeberko,
  • 350 g ulubionej kiełbasy,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka cząbru,
  • szczypta cukru,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki.

Fasolę wsyp do garnka i zalej wodą, a następnie odstaw na całą noc (możesz także użyć fasolki z puszki — nie będziesz musiał jej namaczać). Następnego dnia dolej wodę, tak by zakryła całą fasolę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, żeberko, boczek, sól i pieprz do smaku.

Wszystko gotuj na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny (jeśli w trakcie gotowania woda wyparuje w znacznej ilości, uzupełnij jej niedobór). Kiedy fasola się ugotuje, zmniejsz ogień do minimum i wyjmij z garnka żeberko oraz boczek.

Posiekaj drobno cebulę, czosnek i kiełbasę i wszytko podsmaż na oleju, zaczynając od cebulki — kiedy się zeszkli, dodaj czosnek i kiełbasę. Teraz czas na koncentrat pomidorowy — dodaj go, a nastepnie podsmaż całość. Po kilku minutach dolej trochę wody, w której gotowła się fasola, wymieszaj i wszytko wlej do garnka z ugotowaną fasolą i zamieszaj.

Ugotowany boczek pokrój w kostkę, a żeberko obierz z mięsa i pokrój. Boczek i mięso dodaj do garnka z fasolą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majeranek, cząber, szczyptę cukru i gotuj do chwili połączenia smaków i zgęstnienia sosu - ok. 15 minut.

Jeśli lubisz, możesz zaprawić sos zasmażką, ale nie jest to konieczne.

Fasolkę podaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-)

Co jeszcze możesz przygotować na obiad:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą