Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeCzy fasolka po bretoÅ„sku - tak bardzo uwielbiana przez Polaków - rzeczywiÅ›cie pochodzi z Bretanii? Otóż nie! fasolka po bretoÅ„sku z FrancjÄ… ma niewiele wspólnego. Chcesz wiedzieć skÄ…d pochodzi przepis na fasolkÄ™ po bretoÅ„sku? Jak jÄ… przygotować i doprawić, by byÅ‚a wyÅ›mienita? Zapraszam do lektury! ;-)
Fasolka po bretoÅ„sku — skÄ…d pochodzi?
Już wiemy, że na pewno nie z Bretanii, wiÄ™c skÄ…d? Wydaje mi siÄ™, że z Anglii, bo bardzo przypomina bostoÅ„ski przysmak — pieczonÄ… fasolÄ™. A dlaczego kojarzymy jÄ… z FrancjÄ…? Nie mam pojÄ™cia - może to po prostu powtarzany przez lata bÅ‚Ä…d, który przyjÄ…Å‚ siÄ™ na dobre w naszej polskiej kuchni.
Pierwszy opublikowany przepis na pieczonÄ… fasolÄ™ pojawiÅ‚ siÄ™ w 1855 roku w magazynie Frugal Housewife. Podano w nim, że fasolÄ™ i groch należy wysuszyć, a nastÄ™pnie ugotować do miÄ™kkoÅ›ci lub podgotować i upiec. Do fasoli dodawano wieprzowinÄ™ i piekÅ‚o siÄ™ jÄ… przez 3–4 godziny. W kolejnych latach przepis ten ewoluowaÅ‚ - wzbogacano go o melasÄ™, solonÄ… wieprzowinÄ™ i wydÅ‚użono czas pieczenia.
Pieczona fasola właśnie dzięki melasie zyskała przydomek "bostońska", ponieważ w tamtym czasie Boston słynął z produkcji rumu, a w związku z tym, także z łatwej dostępności melasy, która wykorzystywana jest do produkcji tego trunku.
Niektóre źródła podają, że bostońska pieczona fasola swoje korzenie ma w Ameryce. Dziś powszechnie uznawana za potrawę stanu Massachusetts Baked Navy Bean lub Yankee Bean kiedyś była stałym elementem diety amerykańskich Indian. Mieszali oni fasolę z dziczyzną, tłuszczem niedźwiedzim i syropem klonowym, a następnie zawijali w skórę jelenia i piekli w dołach wypełnionych gorącymi kamieniami.
Fasolka po bretońsku w polskiej wersji
W polskiej wersji fasola potrzebna do przygotowania jej po bretońsku, jest gotowana, a nie pieczona i to od upodobań kucharza zależy długość tego procesu, a finalnie konsystencja dania.
Jak widać, co kraj to obyczaj ;-) Zapraszam was po przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, która posmakuje każdemu!
Przepis na fasolkę po bretońsku
Składniki:
- 300 g białej fasoli Jaś,
- 250 g boczku wędzonego,
- duże wędzone żeberko,
- 350 g ulubionej kiełbasy,
- duża cebula,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- 30 g koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- 2 liście laurowe,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka cząbru,
- szczypta cukru,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki.
FasolÄ™ wsyp do garnka i zalej wodÄ…, a nastÄ™pnie odstaw na caÅ‚Ä… noc (możesz także użyć fasolki z puszki — nie bÄ™dziesz musiaÅ‚ jej namaczać). NastÄ™pnego dnia dolej wodÄ™, tak by zakryÅ‚a caÅ‚Ä… fasolÄ™, dodaj liÅ›cie laurowe, ziele angielskie, żeberko, boczek, sól i pieprz do smaku.
Wszystko gotuj na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny (jeśli w trakcie gotowania woda wyparuje w znacznej ilości, uzupełnij jej niedobór). Kiedy fasola się ugotuje, zmniejsz ogień do minimum i wyjmij z garnka żeberko oraz boczek.
Posiekaj drobno cebulÄ™, czosnek i kieÅ‚basÄ™ i wszytko podsmaż na oleju, zaczynajÄ…c od cebulki — kiedy siÄ™ zeszkli, dodaj czosnek i kieÅ‚basÄ™. Teraz czas na koncentrat pomidorowy — dodaj go, a nastepnie podsmaż caÅ‚ość. Po kilku minutach dolej trochÄ™ wody, w której gotowÅ‚a siÄ™ fasola, wymieszaj i wszytko wlej do garnka z ugotowanÄ… fasolÄ… i zamieszaj.
Ugotowany boczek pokrój w kostkę, a żeberko obierz z mięsa i pokrój. Boczek i mięso dodaj do garnka z fasolą, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majeranek, cząber, szczyptę cukru i gotuj do chwili połączenia smaków i zgęstnienia sosu - ok. 15 minut.
Jeśli lubisz, możesz zaprawić sos zasmażką, ale nie jest to konieczne.
FasolkÄ™ podaj z posiekanÄ… natkÄ… pietruszki. Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze