Domowy majonez - to prostsze niż myślisz!

Przygotowanie domowego majonezu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać, naprawdę! Wystarczy trochę czasu, odrobina chęci, cierpliwości i... domowy majonez gotowy! Przekonaj się sam! Poznaj przepis i kilka porad dotyczących kręcenia majonezu. Zapraszam!


Domowy majonez — ukręć go sam!
Wszystko co domowe i samodzielnie zrobione jest lepsze! Tak też jest z majonezem. Smak domowego majonezu jest znacznie łagodniejszy od takiego kupionego w sklepie.
A wiecie co najbardziej lubię w takim domowym majonezie? To, że sama mogę decydować czy dodać więcej pieprzu, octu, lub soku z cytryny. Dlatego metodą prób i błędów doszłam do idealnej receptury domowego majonezu. Oto ona.

Przepis na domowy majonez
Warto wiedzieć że…
- Wszystkie składniki potrzebne do ukręcenia majonezu powinny mieć temperaturę pokojową.
- W zależności od tego jakiego oleju użyjesz smak domowego majonezu będzie różny.
- Pamiętaj, aby bardzo dokładnie umyć jajka przed ich użyciem.
- Jajka, których chcesz użyć do przygotowania domowego majonezu, powinny być jak najlepszej jakości (z wolnego wybiegu i sprawdzonego źródła).
- Olej dodawaj bardzo powoli - kropelka po kropelce.
- Domowy majonez nie może leżeć długo w lodówce - najlepiej zjeść go jak najszybciej.
- Jeżeli twój majonez się zważy, nic straconego - można go jeszcze uratować. Wystarczy, że ukręcisz 1 żółtko z połową szklanki oleju, połową łyżeczki musztardy i cytryny oraz ¼ łyżeczki białego octu winnego. Taką mieszankę dodawaj stopniowo do zważonego majonezu - wszytko powinno się połączyć i pyszny majonez gotowy!
Moc przypraw


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze