Domowy majonez - to prostsze niż myślisz!
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyPrzygotowanie domowego majonezu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać, naprawdę! Wystarczy trochę czasu, odrobina chęci, cierpliwości i... domowy majonez gotowy! Przekonaj się sam! Poznaj przepis i kilka porad dotyczących kręcenia majonezu. Zapraszam!
Domowy majonez — ukręć go sam!
Wszystko co domowe i samodzielnie zrobione jest lepsze! Tak też jest z majonezem. Smak domowego majonezu jest znacznie łagodniejszy od takiego kupionego w sklepie.
A wiecie co najbardziej lubię w takim domowym majonezie? To, że sama mogę decydować czy dodać więcej pieprzu, octu, lub soku z cytryny. Dlatego metodą prób i błędów doszłam do idealnej receptury domowego majonezu. Oto ona.
Przepis na domowy majonez
Warto wiedzieć że…
- Wszystkie składniki potrzebne do ukręcenia majonezu powinny mieć temperaturę pokojową.
- W zależności od tego jakiego oleju użyjesz smak domowego majonezu będzie różny.
- Pamiętaj, aby bardzo dokładnie umyć jajka przed ich użyciem.
- Jajka, których chcesz użyć do przygotowania domowego majonezu, powinny być jak najlepszej jakości (z wolnego wybiegu i sprawdzonego źródła).
- Olej dodawaj bardzo powoli - kropelka po kropelce.
- Domowy majonez nie może leżeć długo w lodówce - najlepiej zjeść go jak najszybciej.
- Jeżeli twój majonez się zważy, nic straconego - można go jeszcze uratować. Wystarczy, że ukręcisz 1 żółtko z połową szklanki oleju, połową łyżeczki musztardy i cytryny oraz ¼ łyżeczki białego octu winnego. Taką mieszankę dodawaj stopniowo do zważonego majonezu - wszytko powinno się połączyć i pyszny majonez gotowy!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze