Domowy majonez - to prostsze niż myślisz!

Przygotowanie domowego majonezu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać, naprawdę! Wystarczy trochę czasu, odrobina chęci, cierpliwości i... domowy majonez gotowy! Przekonaj się sam! Poznaj przepis i kilka porad dotyczących kręcenia majonezu. Zapraszam!

Domowy majonez — ukręć go sam!

Wszystko co domowe i samodzielnie zrobione jest lepsze! Tak też jest z majonezem. Smak domowego majonezu jest znacznie łagodniejszy od takiego kupionego w sklepie.

A wiecie co najbardziej lubię w takim domowym majonezie? To, że sama mogę decydować czy dodać więcej pieprzu, octu, lub soku z cytryny. Dlatego metodą prób i błędów doszłam do idealnej receptury domowego majonezu. Oto ona.

Przepis na domowy majonez

Warto wiedzieć że…

  • Wszystkie składniki potrzebne do ukręcenia majonezu powinny mieć temperaturę pokojową.

  • W zależności od tego jakiego oleju użyjesz smak domowego majonezu będzie różny.

  • Pamiętaj, aby bardzo dokładnie umyć jajka przed ich użyciem.

  • Jajka, których chcesz użyć do przygotowania domowego majonezu, powinny być jak najlepszej jakości (z wolnego wybiegu i sprawdzonego źródła).
    Domowy majonez

  • Olej dodawaj bardzo powoli - kropelka po kropelce.

  • Domowy majonez nie może leżeć długo w lodówce - najlepiej zjeść go jak najszybciej.

  • Jeżeli twój majonez się zważy, nic straconego - można go jeszcze uratować. Wystarczy, że ukręcisz 1 żółtko z połową szklanki oleju, połową łyżeczki musztardy i cytryny oraz ¼ łyżeczki białego octu winnego. Taką mieszankę dodawaj stopniowo do zważonego majonezu - wszytko powinno się połączyć i pyszny majonez gotowy!

Moc przypraw

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Przepis na bananowe ciasto z nutellą i orzechami, jakiego jeszcze nie jedliście Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem Przepis na domowe gołąbki z mięsem i ryżem Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka Przepis na golonki w piwie - danie dla prawdziwych mięsożerców Jak zrobić czekoladowe babeczki? Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Przepis na puree z dyni Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą Meksyk w kuchni - przepis na burrito Poznaj 10 najsmaczniejszych przepisów na wytrawne tarty Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem Tanie danie - przepis na sałatkę z tuńczykiem Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek