Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeSoczewica w wegetariaÅ„skim menu pojawia siÄ™ nader czÄ™sto - nic dziwnego! Zawiera wiele skÅ‚adników odżywczych, które pozytywnie wpÅ‚ywajÄ… na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo biaÅ‚ka, jest także bogatym źródÅ‚em potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli zwiÄ…zki, które mogÄ… chronić ludzki organizm przed nowotworami. CaÅ‚kiem sporo tych pozytywów, jak na soczewicÄ™, prawda? :) ChciaÅ‚byÅ› zaprosić soczewicÄ™ do swojej kuchni i zastanawiasz siÄ™ który jej rodzaj wybrać? A jak jÄ… później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :)
Ten artykuł ma 8 stron:
Soczewica żółta
Soczewica żółta, podobnie jak jej zielona siostra odznacza się delikatnym smakiem, lecz odróżnia to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego najlepiej nadaje się do gotowania zup.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze