Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka, jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów, jak na soczewicę, prawda? :) Chciałbyś zaprosić soczewicę do swojej kuchni i zastanawiasz się który jej rodzaj wybrać? A jak ją później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :)
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/soczewica-zapros-ja-do-s-79c58b4.jpg)
Ten artykuł ma 8 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Który rodzaj soczewicy wybrać?
Soczewica soczewicy nierówna… Mamy do wyboru czerwonÄ…, zielonÄ…, żółtÄ…, a nawet brÄ…zowÄ…. Każda z nich inaczej smakuje i pasuje do innych daÅ„. W zależnoÅ›ci od rodzaju soczewicy, który wybierzemy, dostarczymy swojemu organizmowi różne iloÅ›ci kalorii i skÅ‚adników odżywczych, ale różnice tych wartoÅ›ci sÄ… nieznaczne.
Jednak jeśli zależy nam na jak największych korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki soczewicy, ponieważ zawierają znacznie więcej składników mineralnych i witamin w porównaniu z gotowanymi nasionami soczewicy.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze