Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka, jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów, jak na soczewicę, prawda? :) Chciałbyś zaprosić soczewicę do swojej kuchni i zastanawiasz się który jej rodzaj wybrać? A jak ją później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :)

Ten artykuł ma 8 stron:

Który rodzaj soczewicy wybrać?
Soczewica soczewicy nierówna… Mamy do wyboru czerwoną, zieloną, żółtą, a nawet brązową. Każda z nich inaczej smakuje i pasuje do innych dań. W zależności od rodzaju soczewicy, który wybierzemy, dostarczymy swojemu organizmowi różne ilości kalorii i składników odżywczych, ale różnice tych wartości są nieznaczne.
Jednak jeśli zależy nam na jak największych korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki soczewicy, ponieważ zawierają znacznie więcej składników mineralnych i witamin w porównaniu z gotowanymi nasionami soczewicy.

Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze