Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka, jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów, jak na soczewicę, prawda? :) Chciałbyś zaprosić soczewicę do swojej kuchni i zastanawiasz się który jej rodzaj wybrać? A jak ją później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :)

Ten artykuł ma 8 stron:

Który rodzaj soczewicy wybrać?

Soczewica soczewicy nierówna… Mamy do wyboru czerwoną, zieloną, żółtą, a nawet brązową. Każda z nich inaczej smakuje i pasuje do innych dań. W zależności od rodzaju soczewicy, który wybierzemy, dostarczymy swojemu organizmowi różne ilości kalorii i składników odżywczych, ale różnice tych wartości są nieznaczne.

Jednak jeśli zależy nam na jak największych korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki soczewicy, ponieważ zawierają znacznie więcej składników mineralnych i witamin w porównaniu z gotowanymi nasionami soczewicy.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy? Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować? Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać? Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?

Popularne w tym tygodniu:

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze Kotlety schabowe w wersji light Jak zrobić domowe masło klarowane? Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?