Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeSoczewica w wegetariaÅ„skim menu pojawia siÄ™ nader czÄ™sto - nic dziwnego! Zawiera wiele skÅ‚adników odżywczych, które pozytywnie wpÅ‚ywajÄ… na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo biaÅ‚ka, jest także bogatym źródÅ‚em potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli zwiÄ…zki, które mogÄ… chronić ludzki organizm przed nowotworami. CaÅ‚kiem sporo tych pozytywów, jak na soczewicÄ™, prawda? :) ChciaÅ‚byÅ› zaprosić soczewicÄ™ do swojej kuchni i zastanawiasz siÄ™ który jej rodzaj wybrać? A jak jÄ… później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :)
Ten artykuł ma 8 stron:
Który rodzaj soczewicy wybrać?
Soczewica soczewicy nierówna… Mamy do wyboru czerwonÄ…, zielonÄ…, żółtÄ…, a nawet brÄ…zowÄ…. Każda z nich inaczej smakuje i pasuje do innych daÅ„. W zależnoÅ›ci od rodzaju soczewicy, który wybierzemy, dostarczymy swojemu organizmowi różne iloÅ›ci kalorii i skÅ‚adników odżywczych, ale różnice tych wartoÅ›ci sÄ… nieznaczne.
Jednak jeśli zależy nam na jak największych korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki soczewicy, ponieważ zawierają znacznie więcej składników mineralnych i witamin w porównaniu z gotowanymi nasionami soczewicy.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze