Domowa uprawa kiełków w 5 krokach

Kiełki są nieocenionym źródłem zdrowia, gdyż wszystkie witaminy, minerały i składniki odżywcze, które znaleźlibyśmy w dojrzałych warzywach, w kiełkach zawarte są w skoncentrowanej formie. Dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu. Dowiedz się jak je uprawiać w domu, jakie posiadają właściwości i które kiełki najlepiej wybierać.

Krok 1. Najpierw teoria, później praktyka

Zamiast łykać codzienne garść witamin w kapsułkach, lepiej zjedz garść kiełków. W pędzie, który wypuszcza roślina skoncentrowanych jest wiele witamin – przede wszystkim C, E, H i te z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: mangan, selen, wapń, cynk, potas, sód, żelazo i magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich niezbędne dla naszego zdrowia białko, błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Kiełki są także niskokaloryczne.

Krok 2. Gdzie kupić kiełki?

Nasion, z których chcemy wyhodować kiełki, nie szukamy w sklepach ogrodniczych, gdyż nadają się one tylko do uprawy gruntowej. Nasiona przeznaczone do domowej uprawy znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Kupując je w takim miejscu masz pewność, że nie były one chemicznie konserwowane ani opryskiwane.

Krok 3. Wybór odpowiednich nasion

Przysłowie "nie oceniaj książki po okładce", w wypadku wyboru nasion do kiełkowania się nie sprawdzi. W tej materii im nasionka ładniejsze i o jednolitym, naturalnym kolorze, tym zdrowsze. Dlatego kiedy już wybrałeś gatunek nasion, należy je dokładnie przejrzeć i usunąć te przebarwione i uszkodzone.

Krok 4. Wybór sposobu uprawy kiełków

Jeżeli nie posiadasz kiełkownicy, nic nie szkodzi – swoją domową uprawę kiełków możesz rozpocząć od eksperymentalnego kiełkowania na ligninie lub sitku. A kiedy nabierzesz wprawy, możesz pokusić się o założenie mini plantacji w pojemnikach.

Pamiętaj, że amatorska uprawa kiełków rządzi się swoimi prawami – poniżej znajdziesz kilka porad w jaki sposób uprawiać poszczególne nasiona.

Uprawa kiełków na sitku – tym sposobem najlepiej uprawiać ziarna owsa i pszenicy. Zacznij od opłukania ich, a następnie wsyp je na plastikowe sitko. Teraz do naczynia na którym zawieszone jest sitko wlej tyle wody, by jej poziom sięgał prawie dna sitka, ale jednocześnie ziarenka nie dotykały jej. Wodę zmieniaj rano i wieczorem, a po czterech dniach możesz się cieszyć smakiem pysznych kiełków.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Uprawa kiełków na ligninie – to sposób na nasionka rzeżuchy, rzodkiewki i siemienia lnianego. Wystarczy, że na spodeczku położysz kawałek ligniny lub waty i rozsypiesz (nie za gęsto) na nim nasiona. W przypadku takiej uprawy, musisz dbać o to, by „grunt” pod kiełkami nie wysechł, dlatego zraszaj go 3–4 razy dziennie wodą. Po 3–5 dniach kiełki będą gotowe do spożycia.

Uprawa kiełków na gazie – do tego sposobu najodpowiedniejsze będą nasiona fasoli, soi i ciecierzycy. Najpierw namocz je przez 10–12 godz. w letniej wodzie, a później odsącz je i opłucz. Do szerokiego naczynie wlej ostygniętą, przegotowaną wodę i nakryj je gazą, którą umocuj gumką tak, by środek gazy lekko nurzał się w wodze. Teraz rozsyp nasiona jak najbliżej brzegów naczynia, ale pamiętaj, żeby leżały one na wilgotnej, ale nie zanurzonej w wodzie gazie, w przeciwnym razie mogą one zgnić. Po 3–6 dniach możesz cieszyć się smakiem kiełków, ale przed spożyciem opłucz je w zimnej wodzie i dokładnie odsącz.

Uprawa kiełków w pojemniku (kiełkownicy) – bardzo wygodny sposób. Kiełkownicę znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością – najbardziej podstawowy rodzaj kosztuje ok. 30 zł. Składa się ona z trzech pojemników, zbiorniczka na wodę i pokrywki. Wszystkie elementy nakładamy na siebie w odpowiedniej kolejności. To proste urządzenie zapewnia zalążkom odpowiednią temperaturę i wilgotność powietrza, co zwalnia cię z bacznej obserwacji poziomu wody – twoja funkcja ogranicza się jedynie do kilkurazowego zraszania „mini plantacji” w ciągu dnia.

Krok 5. Gdzie postawić kiełki?

Nasionka powinny być usytuowane w ciepłym miejscu, gdzie temperatura waha się pomiędzy 18 a 22 stopniami. Nie stawiaj swojej kiełkownicy (bez znaczenia czy posiadasz tę amatorską czy profesjonalną) w pełnym słońcu, bo zalążki będą gorzkie w smaku.

I ostatnie rady – przed „posianiem” nasionek, trzeba je dokładnie opłukać ostudzoną i przegotowaną wodą. Takiej wody używaj także do zraszania.

Domowa uprawa kiełków wcale nie jest taka trudna, jak myślałeś, prawda? :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Królowa wszystkich przypraw Poznaj właściwości kardamonu Rzodkiewki - chrup na zdrowie Co skrywa się w rzodkiewkach? Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść? Co znajdziemy w brzoskwiniach? Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość Jedzmy grejpfruty! Co zabrać na piknik? Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie Wartości odżywcze fasolki szparagowej Morele - co warto o nich wiedzieć Co dobrego mają w sobie morele Beza? To musi się udać! Aby beza zawsze była udana Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania Zasady gotowania w kuchence mikrofalowej Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I Co kryje w sobie kalafior Poznaj zalety kalafiora Co zawierają porzeczki Jak przechowywać żywność? Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć? Tajemnica udanego risotto