5 pomysłów na mrożoną herbatę
Przed nami jeszcze sporo gorących dni - w końcu wakacje dopiero się zaczęły. Uzupełnianie płynów podczas upałów jest koniecznością i nie można o tym zapominać. Jeżeli znudziła ci się woda z cytryną albo zwykła Earl Grey na zimno, to poniżej znajdziesz kilka pomysłów, jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszną i nietuzinkową mrożoną herbatę.
MiÄ™towa herbata na zimno sprawdzi siÄ™ doskonale podczas upałów. Orzeźwi ciÄ™ i… pomoże w stresujÄ…cych sytuacjach, zatem powinna tego lata stać siÄ™ jednym z twoich ulubionych napojów chÅ‚odzÄ…cych, a o to nie trudno, gdyż jest pyszna, a przede wszystkim zdrowa. Przekonaj siÄ™ sam i pokochaj mrożonÄ… herbatÄ™ z miÄ™tÄ….
Czerwona herbata parzona na zimno to idealny wybór w gorący dzień. Nie tylko jest cennym źródłem prozdrowotnych enzymów i mikroelementów, ale także wspomaga proces odchudzania - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dzięki zawartości stopniowo uwalniającej się kofeiny, mrożona czerwona herbata dostarczy ci energii na cały dzień i świetnie sprawdzi się zamiast kawy. Spróbuj koniecznie!
Domowe ice tea z cytryną i miętą - brzmi zachęcająco, zwłaszcza w upalny dzień. Taki napój nie tylko orzeźwi cię, ale także doda energii i dostarczy pokaźną dawkę witaminy C, tak cennej dla organizmu. Ostatnie badania wykazały, że witamina C może zmniejszać ryzyko udarów mózgu aż o 40 proc. - powinny wiedzieć o tym zwłaszcza osoby starsze i borykające się z nadciśnieniem.
A co powiecie na malinowÄ… mrożonÄ… herbatÄ™? Nie tylko jest pyszna, ale również bardzo zdrowa - maliny to cenne źródÅ‚o witamin C, E oraz z grupy B, jak także potasu, magnezu, żelaza i wapnia — samo zdrowie, a do tego orzeźwiajÄ…ce ;) JesteÅ›my w samym Å›rodku sezonu na maliny — czas go wykorzystać!
Choć miÄ™towa marokaÅ„ska herbata tradycyjnie nie należy do herbat mrożonych, to na tej liÅ›cie nie znalazÅ‚a siÄ™ przypadkowo. To napój, który gasi pragnienie i pozwala przeżyć upalne dni na pustyni i w wysokich górach rdzennym mieszkaÅ„com Maroka — Berberom. Parzona jest w specjalny sposób, bez użycia Å‚yżeczki czy mieszadeÅ‚ka - aby dodawany do marokaÅ„skiej herbaty cukier rozpuÅ›ciÅ‚ siÄ™, napój przelewany jest kilkukrotnie z dzbanka do filiżanki.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze