Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw
Purée można zrobić nie tylko z ziemniaków - pietruszka, seler, kalafior, a nawet bataty i topinambur będą świetną bazą kremowego purée. A może jeszcze z czegoś? ;-) Ale zanim podzielicie się swoimi pomysłami, zerknijcie na 11 propozycji blogerów kulinarnych, które dla was zebrałam. Które purée najbardziej przypadło wam do gustu? ;-)

Purée ziemniaczane
Zrobienie dobrego purée wcale nie jest takie trudne - wystarczy sprawdzony przepis i kilka cennych rad. To wszytko znajdziecie na blogu Izy, autorki bloga Smaczna Pyza! ;-)
Z jej pomocą twoje purée ziemniaczane będzie idealne! Przekonaj się sam!

purée Z BOBU
Przygotowanie tego purée jest niezwykle łatwe i szybkie - wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie purée ze śmietanką. Polecam! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.
Wielka szkoda, ze o tej porze roku bobu raczej nie uświadczymy, ale warto zapisać ten przepis i wykorzystać go latem.

purée z dyni
Na blogu Eksperymentalnie znajdziecie całą listę pomysłów do czego można wykorzystać purée z dyni.
Ale żeby je móc wykorzystać, najpierw trzeba je zrobić ;-) Dlatego na blogu Agaty jest bardzo prosty przepis na purée z dyni. Zapraszam i polecam ;-)


purée warzywne
Jeśli macie ochotę na nieco urozmaicenia, zamiast zwykłych ziemniaków do niedzielnego obiadu podajcie warzywne purée z kalafiora i brokuła.
Przepis na to purée wypróbowałam - smakuje naprawdę dobrze, więc polecam ;-)

purée ZIEMNIACZANE Z CZOSNKIEM, SZAŁWIĄ I MASŁEM
Jest to chyba najlepsze purée jakie jadłam do tej pory - aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem i szałwią - kusi autorka przepisu.
Ale gwiazdą w tej propozycji jest na pewno masło, które nadaje ziemniakom doskonały smak ;-)
Ziemniaki w tak smacznym towarzystwie na pewno posmakują każdemu. Przekonaj się sam!

purée Z DYNI I POMIDORÓW
Dynia i pomidory to idealny duet smakowy. Jeśli nie wierzysz, to zapewne przekona cię pyszne, czerwone purée. Mnie na sam widok cieknie ślinka ;-)
Ten przepis także wypróbowałam i naprawdę jest godny polecania. Skusisz się?
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

purée Z KALAFIORA
Tej wiosny zakochałem się wręcz w kalafiorze pod postacią purée i stosuję je jako dodatek do różnych dań, a nawet jako samodzielne danie - pisze na swoim blogu Tomek, autor przepisu.
Na szczęście kalafiory są dostępne przez cały rok, więc kalafiorowe purée na jesienny obiad to idealny pomysł!

purée Z TOPINAMBURA Z JARMUŻEM
Purée z topinambura z jarmużem jest wspaniałe! Co więcej, smakuje jak nadzienie do ruskich pierogów — słowo honoru, że nie zmyślam. Naprawdę tak smakuje! - zapewnia Paulina, autorka przepisu i bloga Jazzowe smaki.
Zatem jeśli jakimś cudem uda się wam dostać topinambura, to koniecznie przygotujcie z niego purée, a nie pożałujecie! ;-)

purée Z ZIELONEGO GROSZKU I RUKOLI
Purée z zielonego groszku i rukoli jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do każdego dania głównego - poleca autorka przepisu.
Niestety, o tej porze roku zielony groszek może być tylko mrożony. Ale myślę, że warto ten przepis zachować i wykorzystać wiosną - purée będzie jeszcze smaczniejsze ;-)


purée Z BATATÓW I MASCARPONE
Oto przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego - purée z batatów z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem.
Jest to jedno z najlepszych purée jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

purée z brukwi
Przepis na to purée to powrót do korzeni - do warzywa, które kiedyś było popularne w Polsce, a teraz w kuchni używane jest niezbyt często. Tak, chodzi o brukiew.
Myślę, że taki powrót do tradycji będzie fajnym urozmaiceniem obiadu ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze