Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw

Purée można zrobić nie tylko z ziemniaków - pietruszka, seler, kalafior, a nawet bataty i topinambur będą świetną bazą kremowego purée. A może jeszcze z czegoś? ;-) Ale zanim podzielicie się swoimi pomysłami, zerknijcie na 11 propozycji blogerów kulinarnych, które dla was zebrałam. Które purée najbardziej przypadło wam do gustu? ;-)

Podziel się:

Purée ziemniaczane

Zrobienie dobrego purée wcale nie jest takie trudne - wystarczy sprawdzony przepis i kilka cennych rad. To wszytko znajdziecie na blogu Izy, autorki bloga Smaczna Pyza! ;-)

Z jej pomocą twoje purée ziemniaczane będzie idealne! Przekonaj się sam!

purée Z BOBU

Przygotowanie tego purée jest niezwykle łatwe i szybkie - wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie purée ze śmietanką. Polecam! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

Wielka szkoda, ze o tej porze roku bobu raczej nie uświadczymy, ale warto zapisać ten przepis i wykorzystać go latem.

purée z dyni

Na blogu Eksperymentalnie znajdziecie całą listę pomysłów do czego można wykorzystać purée z dyni.

Ale żeby je móc wykorzystać, najpierw trzeba je zrobić ;-) Dlatego na blogu Agaty jest bardzo prosty przepis na purée z dyni. Zapraszam i polecam ;-)

purée warzywne

Jeśli macie ochotę na nieco urozmaicenia, zamiast zwykłych ziemniaków do niedzielnego obiadu podajcie warzywne purée z kalafiora i brokuła.

Przepis na to purée wypróbowałam - smakuje naprawdę dobrze, więc polecam ;-)

purée ZIEMNIACZANE Z CZOSNKIEM, SZAŁWIĄ I MASŁEM

Jest to chyba najlepsze purée jakie jadłam do tej pory - aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem i szałwią - kusi autorka przepisu.

Ale gwiazdą w tej propozycji jest na pewno masło, które nadaje ziemniakom doskonały smak ;-)

Ziemniaki w tak smacznym towarzystwie na pewno posmakują każdemu. Przekonaj się sam!

purée Z DYNI I POMIDORÓW

Dynia i pomidory to idealny duet smakowy. Jeśli nie wierzysz, to zapewne przekona cię pyszne, czerwone purée. Mnie na sam widok cieknie ślinka ;-)

Ten przepis także wypróbowałam i naprawdę jest godny polecania. Skusisz się?

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

purée Z KALAFIORA

Tej wiosny zakochałem się wręcz w kalafiorze pod postacią purée i stosuję je jako dodatek do różnych dań, a nawet jako samodzielne danie - pisze na swoim blogu Tomek, autor przepisu.

Na szczęście kalafiory są dostępne przez cały rok, więc kalafiorowe purée na jesienny obiad to idealny pomysł!

purée Z TOPINAMBURA Z JARMUŻEM

Purée z topinambura z jarmużem jest wspaniałe! Co więcej, smakuje jak nadzienie do ruskich pierogów — słowo honoru, że nie zmyślam. Naprawdę tak smakuje! - zapewnia Paulina, autorka przepisu i bloga Jazzowe smaki.

Zatem jeśli jakimś cudem uda się wam dostać topinambura, to koniecznie przygotujcie z niego purée, a nie pożałujecie! ;-)

purée Z ZIELONEGO GROSZKU I RUKOLI

Purée z zielonego groszku i rukoli jest szybkie i łatwe wykonaniu, doskonale zastąpi ziemniaki, a co najważniejsze, pasuje do każdego dania głównego - poleca autorka przepisu.

Niestety, o tej porze roku zielony groszek może być tylko mrożony. Ale myślę, że warto ten przepis zachować i wykorzystać wiosną - purée będzie jeszcze smaczniejsze ;-)

purée Z BATATÓW I MASCARPONE

Oto przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego - purée z batatów z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem.

Jest to jedno z najlepszych purée jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

purée z brukwi

Przepis na to purée to powrót do korzeni - do warzywa, które kiedyś było popularne w Polsce, a teraz w kuchni używane jest niezbyt często. Tak, chodzi o brukiew.

Myślę, że taki powrót do tradycji będzie fajnym urozmaiceniem obiadu ;-)

Także w kategorii Przepisy:

Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Przepis na sernik, który zawsze się udaje Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis Karmelowe cuda - 10 przepisów na słodkości z karmelu Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski Przepis na domowy smalec Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem Koktajl bananowy - przepis na prawdziwą bombę energetyczną o poranku Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe! 3 pomysły na ekspresowe śniadania dla spóźnialskich Dzień buraka - świętuj razem z nami Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Twaróg nie tylko na śniadanie Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami