Na czym polega sekret doskonałego purée?

W czym tkwi tajemnica udanego purée? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo moje purée wychodziło albo za gęste, albo za rzadkie... Ale zasięgnęłam języka, poszperałam w internecie i już wiem na czym polega sekret dobrego purée! A teraz podzielę się z wami tą tajemną wiedzą ;-)


Purée idealne
Czyli kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach - właśnie tak powinno smakować ziemniaczane purée, ale czy wiesz, że można je przygotować także z innych warzyw i owoców? Na przykład groszku, dyni, selera, jabłek albo kopru włoskiego… Ale odkąd odkryłam przepis na doskonałe purée z ziemniaków, to właśnie ono jest moim ulubionym ;-)
Jeśli chcesz, by twoje ziemniaczane purée zadowoliło podniebienia nawet największych smakoszy, musisz wiedzieć, że powinno ono być gładkie. A jak się pozbyć niechcianych grudek? Jest całe mnóstwo narzędzi, które mogą ci w tym pomóc - blender, mikser, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mielenia, czy najbardziej tradycyjny tłuczek do ziemniaków.
Jak gotować ziemniaki na purée?
Tutaj najważniejsze jest wyczucie — nie ma określonego czasu gotowania ziemniaków - sam musisz określić, kiedy są już wystarczająco miękkie. Ale o czekaniu na ten właściwy moment za chwilę - najpierw należy wybrać ziemniaki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Najlepsze będą te typu C, czyli mączyste (przykładowe odmiany: bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw). Najpierw należy je umyć, cienko obrać i gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.

Należy pamiętać, że ziemniaki zaczynamy gotować w zimnej wodzie, a kiedy są już miękkie, odcedzamy je, a następnie odparowujemy przez 2–3 min na małym ogniu.
A dlaczego do purée dodajemy mleko lub śmietanę? Ano dlatego, że wchłaniają one skrobię z ziemniaków, co skutkuje tym, są ona bardziej strawne.
No, jeśli już wiesz na czym polega sekret idealnego purée, nie pozostaje nic innego, jak je przygotować ;-)
Przepis na najlepsze ziemnaczane purée
Co można zrobić z ziemniaków?


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze