Na czym polega sekret doskonałego purée?

W czym tkwi tajemnica udanego purée? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo moje purée wychodziło albo za gęste, albo za rzadkie... Ale zasięgnęłam języka, poszperałam w internecie i już wiem na czym polega sekret dobrego purée! A teraz podzielę się z wami tą tajemną wiedzą ;-)

Purée idealne

Czyli kremowe, delikatne, rozpływające się w ustach - właśnie tak powinno smakować ziemniaczane purée, ale czy wiesz, że można je przygotować także z innych warzyw i owoców? Na przykład groszku, dyni, selera, jabłek albo kopru włoskiego… Ale odkąd odkryłam przepis na doskonałe purée z ziemniaków, to właśnie ono jest moim ulubionym ;-)

Jeśli chcesz, by twoje ziemniaczane purée zadowoliło podniebienia nawet największych smakoszy, musisz wiedzieć, że powinno ono być gładkie. A jak się pozbyć niechcianych grudek? Jest całe mnóstwo narzędzi, które mogą ci w tym pomóc - blender, mikser, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mielenia, czy najbardziej tradycyjny tłuczek do ziemniaków.

Purée ziemniaczane - propozycja podania.

Jak gotować ziemniaki na purée?

Tutaj najważniejsze jest wyczucie — nie ma określonego czasu gotowania ziemniaków - sam musisz określić, kiedy są już wystarczająco miękkie. Ale o czekaniu na ten właściwy moment za chwilę - najpierw należy wybrać ziemniaki.

Najlepsze będą te typu C, czyli mączyste (przykładowe odmiany: bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw). Najpierw należy je umyć, cienko obrać i gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.

Należy pamiętać, że ziemniaki zaczynamy gotować w zimnej wodzie, a kiedy są już miękkie, odcedzamy je, a następnie odparowujemy przez 2–3 min na małym ogniu.

A dlaczego do purée dodajemy mleko lub śmietanę? Ano dlatego, że wchłaniają one skrobię z ziemniaków, co skutkuje tym, są ona bardziej strawne.

No, jeśli już wiesz na czym polega sekret idealnego purée, nie pozostaje nic innego, jak je przygotować ;-)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Przepis na najlepsze ziemnaczane purée

Co można zrobić z ziemniaków?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku Jak zrobić domowy twaróg? Śmietana śmietanie nierówna. Krótki przewodnik po rodzajach śmietany Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy? Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy? Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować? Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać? Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy