Na czym polega sekret doskonałego purée?
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
W czym tkwi tajemnica udanego purée? Zawsze się nad tym zastanawiałam, bo moje purée wychodziło albo za gęste, albo za rzadkie... Ale zasięgnęłam języka, poszperałam w internecie i już wiem na czym polega sekret dobrego purée! A teraz podzielę się z wami tą tajemną wiedzą ;-)
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/pure-e-idealne-b5ec4fb4575c46c51.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Purée idealne
Czyli kremowe, delikatne, rozpÅ‚ywajÄ…ce siÄ™ w ustach - wÅ‚aÅ›nie tak powinno smakować ziemniaczane purée, ale czy wiesz, że można je przygotować także z innych warzyw i owoców? Na przykÅ‚ad groszku, dyni, selera, jabÅ‚ek albo kopru wÅ‚oskiego… Ale odkÄ…d odkryÅ‚am przepis na doskonaÅ‚e purée z ziemniaków, to wÅ‚aÅ›nie ono jest moim ulubionym ;-)
Jeśli chcesz, by twoje ziemniaczane purée zadowoliło podniebienia nawet największych smakoszy, musisz wiedzieć, że powinno ono być gładkie. A jak się pozbyć niechcianych grudek? Jest całe mnóstwo narzędzi, które mogą ci w tym pomóc - blender, mikser, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mielenia, czy najbardziej tradycyjny tłuczek do ziemniaków.
Jak gotować ziemniaki na purée?
Tutaj najważniejsze jest wyczucie — nie ma okreÅ›lonego czasu gotowania ziemniaków - sam musisz okreÅ›lić, kiedy sÄ… już wystarczajÄ…co miÄ™kkie. Ale o czekaniu na ten wÅ‚aÅ›ciwy moment za chwilÄ™ - najpierw należy wybrać ziemniaki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Najlepsze będą te typu C, czyli mączyste (przykładowe odmiany: bryza, gracja, ibis, tajfun, gustaw). Najpierw należy je umyć, cienko obrać i gotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Należy pamiÄ™tać, że ziemniaki zaczynamy gotować w zimnej wodzie, a kiedy sÄ… już miÄ™kkie, odcedzamy je, a nastÄ™pnie odparowujemy przez 2–3 min na maÅ‚ym ogniu.
A dlaczego do purée dodajemy mleko lub śmietanę? Ano dlatego, że wchłaniają one skrobię z ziemniaków, co skutkuje tym, są ona bardziej strawne.
No, jeśli już wiesz na czym polega sekret idealnego purée, nie pozostaje nic innego, jak je przygotować ;-)
Przepis na najlepsze ziemnaczane purée
Co można zrobić z ziemniaków?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze