W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

Ilu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński - każdy gotuje go według swojej receptury. I tu pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński? Czy jest dopuszczalne użycie białej kapusty zamiast kiszonej? Otóż tak! Bo na Ukrainie ten barszcz jest daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej kapusty, bez fasoli i podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Nasi wschodni sąsiedzi barszcz, do którego dodają fasolę nazywają "barszczem czernihowskim". Jak widać co kraj to obyczaj ;-) A ja zapraszam was po mój przepis na barszcz ukraiński - bez fasoli i ze świeżą kapustą.


Przepis na mój barszcz ukariński
Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikch. Mój barszcz ukraiński to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-)
Składniki:
- ½ kg mięsa wołowego z kością,
- 4 średniej wielkości buraki,
- ¼ włoskiej kapusty,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka octu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki (do zasmażki),
- 2 łyżki masła (do zasmażki),
- 4 ząbki czosnku,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Gotowanie barszczu ukraińskiego zacznij od przygotowania wywaru - umyj mięso, włóż je do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki albo sitka i zmniejsz ogień.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Teraz obierz buraki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Starte buraki wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju, dodaj ocet, cukier i przecier pomidorowy. Wlej niewielką ilość oleju i duś buraczki aż staną się miękkie.

Na drugiej patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebule i dodaj do nich starte ma tarce marchewkę i pietruszkę.
Obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę, a kapustę poszatkuj. Do gotującego się wywaru dorzuć ziemniaki i zaczekaj aż się zagotuje, a następnie dorzuć kapustę i gotuj całość przez 15 min.
Po tym czasie dorzuć do wywaru zawartość obu patelni i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Czas na zasmażkę - na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i zacznij mieszać. Po pewnym czasie powstanie gęsta masa, wtedy dolej odrobinę wywaru i nadal mieszaj aż uzyskasz gładką masę, a następnie dodaj zasmażkę do gotującej się zupy.

Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut.
Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-)
Zobacz też:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze