W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

Ilu kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński - każdy gotuje go według swojej receptury. I tu pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński? Czy jest dopuszczalne użycie białej kapusty zamiast kiszonej? Otóż tak! Bo na Ukrainie ten barszcz jest daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej kapusty, bez fasoli i podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Nasi wschodni sąsiedzi barszcz, do którego dodają fasolę nazywają "barszczem czernihowskim". Jak widać co kraj to obyczaj ;-) A ja zapraszam was po mój przepis na barszcz ukraiński - bez fasoli i ze świeżą kapustą.

Przepis na mój barszcz ukariński

Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikch. Mój barszcz ukraiński to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-)

Składniki:

Barszcz ukraiński
  • ½ kg mięsa wołowego z kością,
  • 4 średniej wielkości buraki,
  • ¼ włoskiej kapusty,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka octu,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki (do zasmażki),
  • 2 łyżki masła (do zasmażki),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Gotowanie barszczu ukraińskiego zacznij od przygotowania wywaru - umyj mięso, włóż je do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki albo sitka i zmniejsz ogień.

Teraz obierz buraki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Starte buraki wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju, dodaj ocet, cukier i przecier pomidorowy. Wlej niewielką ilość oleju i duś buraczki aż staną się miękkie.

Na drugiej patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebule i dodaj do nich starte ma tarce marchewkę i pietruszkę.

Obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę, a kapustę poszatkuj. Do gotującego się wywaru dorzuć ziemniaki i zaczekaj aż się zagotuje, a następnie dorzuć kapustę i gotuj całość przez 15 min.

Po tym czasie dorzuć do wywaru zawartość obu patelni i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.

Czas na zasmażkę - na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i zacznij mieszać. Po pewnym czasie powstanie gęsta masa, wtedy dolej odrobinę wywaru i nadal mieszaj aż uzyskasz gładką masę, a następnie dodaj zasmażkę do gotującej się zupy.

Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut.

Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! ;-)

Zobacz też:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję