Patison - z czym się to je?

Wyglądają bardzo oryginalnie, przez co często nazywane są kosmicznymi warzywami, a Francuzi określają ich kształt jako zbliżony do biretu księdza albo czapki elektorskiej. Już wiesz o jakie warzywo chodzi? Tak, o patisony :). Raczej rzadko goszczą na naszych stołach, a szkoda, bo oprócz niezwykłego wyglądu posiadają ciekawy, delikatny smak i wiele składników odżywczych dobroczynnie wpływających na nasze zdrowie. Dowiedz się więcej o patisonie i zaproś go do swojej kuchni.


Skąd pochodzi patison?
Już Aztekowie uprawiali to warzywo, a za sprawą hiszpańskich odkryć geograficznych patisony dotarły do Europy wraz ze swoimi kuzynami – dynią i kabaczkiem. Początkowo traktowano patisony jako roślinę ozdobną, ale ostatecznie zadomowiły się w kuchni na dobre, szczególnie francuskiej i śródziemnomorskiej.
Co kryje w sobie patison?
Patisony są wyjątkowo niskokaloryczne – w 10 dag warzywa znajduje się tylko 18 kcal, a dodatkowo są cennym źródłem składników odżywczych wartościowych dla naszego zdrowia.
Owoce patisona są bogate przede wszystkim w witaminę C, której ilość pięciokrotnie przewyższa tę zawartą w ogórkach. Ponadto warzywa te są źródłem witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Osoby borykające się z cukrzycą, chorobami układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego właściwie bez przeciwwskazań mogą jeść dania przyrządzone z patisonów.

Patison w kuchni
Młode patisony posiadają delikatną skórkę, której nie trzeba obierać, dlatego świetnie sprawdzą się w sałatkach, natomiast starsze egzemplarze wymagają już obierania i najlepiej jest je udusić lub usmażyć. Warzywo to można spożywać praktycznie pod każdą postacią – faszerowane, smażone i pieczone czy konserwowane patisony zawsze smakują wspaniale.
Patisony faszerowane indykiem, dzikim ryżem oraz pomidorami
Składniki:
- 4 średniej wielkości patisony,
- 300 g filetu z indyka
- 100 g dzikiego ryżu,
- 4 średniej wielości pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- ½ cebuli,
- świeży tymianek,
- przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól himalajska lub morska.

Dodatkowo:
- 700 g pomidorów,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- szklanka mocnego bulionu warzywnego,
- świeży tymianek.
Zetnij górę patisonów i delikatnie wydrąż miąższ przy pomocy łyżeczki. Jeżeli patisony, których używasz są młode, to możesz posiekać ich miąższ i dodać do farszu.

Teraz ugotuj ryż. 4 pomidory, filet z indyka, cebulę i czosnek pokrój w bardzo drobną kostkę i wymieszaj. Dodaj 3 łyżki tymianku, sól i pieprz. Takim farszem napełnij patisony.
Dodatkowe 700 g pomidorów pokrój w ćwiartki, czosnek w plasterki, a cebulę w grubszą niż wcześniej kosteczkę – wszystko ze sobą wymieszaj.
Faszerowane patisony poukładaj w naczyniu do zapiekania, obłóż je pomidorami, polej bulionem i dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pół godz. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z naczynia i ponownie piecz danie przez 30 min. I faszerowane patisony gotowe! :)
Patisony w cieście z sosem z soczewicy
Składniki:
- 2 patisony,
- 4–5 łyżek oleju słonecznikowego
- szklanka mąki,
- łyżeczka soli,
- woda,
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cząber, ostra papryka, chilli,
- szklanka zielonej soczewicy,
- 3 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 pieczarki,
- cebula,
- sos sojowy (jasny).

Przygotowanie dania zaczynamy od ciasta – wsyp mąkę do miski, dodaj sól, pieprz, cząber i ostrą paprykę. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę aż uzyskasz konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Teraz umyj patisony, przekrój je na pół i wyjmij z nich pestki z miąższem. Sam miąższ obtocz w cieście i usmaż na gorącym oleju na złoty kolor. Jeżeli używasz młodych patisonów, to wystarczy, że pokroisz je na cienkie plastry bez potrzeby wcześniejszego drylowania.
Teraz czas na sos z soczewicy – przełóż soczewicę do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj trzy liście laurowe, posiekany czosnek, sól, chilli, świeżo zmielony pieprz i sos sojowy. Gotuj wszystko do chwili lekkiego rozgotowania się soczewicy (ok. 1,5 godz.).
Kiedy soczewica się gotuje, pokrój w drobną kostkę umyte i oczyszczone pieczarki oraz cebulę, podsmaż je na rozgrzanej patelni. Teraz przełóż pieczarki do soczewicy i przez chwilę duś razem. Usmażone patisony polej powstałym sosem i odrobiną sosu sojowego. Podawaj na ciepło. Smacznego!
Poznaj właściwości warzyw


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze