Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyRecepta na udane ciasto drożdżowe: szczypta wiedzy, odrobina cierpliwości, trochę czasu i... dobry przepis, który znajdziecie poniżej. Przygotowałam dla was nie tylko niezawodną recepturę na ciasto drożdżowe, którą znalazłam w przepiśniku mojej babci, ale także garść porad, które udzieliła mi sama autorka tego przepisu i kilka rad ode mnie. Mam nadzieję, że dzięki nim uda się wam upiec idealne ciasto drożdżowe i nie zwariować przy tym - to wcale nie takie trudne, jak może się wydawać :).
Ten artykuł ma 2 strony:
Trzy metody wyrastania ciasta drożdżowego – którą wybierzesz?
Ciasto drożdżowe może wyrastać na ciepło, na zimno lub poprzez topienie. Pierwsza metoda jest najbardziej tradycyjna – polega na leżakowaniu ciasta przykrytego ściereczką lub folią spożywczą przez ok. godzinę w ciepłym miejscu. Jeśli ciasto podczas rośnięcia dotyka folii, natłuść ją od spodu - ciasto nie przywrze.
Podczas gdy ciasto „odpoczywa” nie należy dotykać naczynia, nawet nie powinno się do niego zaglądać, a przede wszystkim dziwić, jak pięknie rośnie – babcia zawsze mówiła, że jak ktoś się tak zachwyca ciastem, to ono zaraz opadnie (nie wiem ile w tym prawdy, ale na wszelki wypadek nie okazuję żadnych emocji, podczas gdy ciasto rośnie :)).
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, zagnieć je ponownie, a następnie włóż do brytfanki lub uformuj w określony kształt – np. zapleć warkocz z ciasta drożdżowego, a otrzymasz chałkę. Teraz znowu fundujemy naszemu ciastu godzinny odpoczynek, a po tym czasie wkładamy je do piekarnika.
Druga metoda to wyrastanie ciasta na zimno – przydatna, jeśli chcemy otrzymać kruche ciasto drożdżowe, np. na rogaliki. Wystarczy, że przykryjesz naczynie z ciastem ściereczką lub folią spożywczą i wstawisz do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki, ponownie zagnieć i pozostaw pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
Moja babcia wykorzystywała trzecią metodę – topienie, które polega na włożeniu kuli ciasta drożdżowego do naczynia, a następnie zalaniu jej wodą. Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wylej wodę i ponownie zagnieć ciasto.
Ważne, by formy, do których wkładasz ciasto drożdżowe do ponownego wyrośnięcia były wypełnione ciastem maksymalnie do połowy – jeśli będzie go za dużo, podczas rośnięcia może wylać się nam z formy.
Pieczemy ciasto drożdżowe
Jeżeli chcesz upiec np. makowiec, nadzienie musisz dodać jeszcze przed pieczeniem, w związku z tym ważna uwaga – masa makowa albo dżem muszą być gęste i niezbyt wilgotne. W przeciwnym razie zamiast pięknie wyrośniętego ciasta drożdżowego wyjdzie nam drożdżowy zakalec…
Podobnie jak większość ciast, tak i ciasto drożdżowe należy wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze podanej w przepisie – radzę się jej ściśle trzymać. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, ciasto w środku może się nie upiec, natomiast zbyt wysoka może spowodować, że będzie ono bardzo wysuszone i popęka, a tego nie chcemy, prawda?
Przepis na szybkie ciasto drożdżowe z bakaliami
Teraz, kiedy już wiesz jak upiec ciasto drożdżowe, możesz przystąpić do dzieła! Oto przepis na szybkie i bardzo proste ciasto drożdżowe. Trzymaj się przepisu i powyższych rad, a twój wypiek będzie idealny. Do dzieła!
Składniki:
- ½ kg mąki,
- 3 jajka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 200 g masła,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 40 g drożdży świeżych lub torebka suszonych,
- 1 szklanka dowolnych bakalii i / lub skórki pomarańczowej.
Na samym początku roztop masło, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Świeże drożdże utrzyj (suszone wystarczy wymieszać) z ciepłym mlekiem i masłem. Teraz do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże i jajka – zamieszaj. Dodaj przestudzone masło i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj bakalie i ponownie je zagnieć i odstaw na ok. pół godziny przykryte ściereczką.
Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj blachy – wyściel je papierem do pieczenia oraz nagrzej piekarnik do 190 stopni. Z ciasta uformuj babeczki lub rogaliki i włóż je do formy, a ich wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka piecz przez 20–30 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Teraz poczekaj, aż bułeczki wystygną i już możesz delektować się ich smakiem – smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze