Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRodzaje makaronów - sÄ… ich dziesiÄ…tki! Każdy ma swoje przeznaczenie i czÄ™sto gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów staÅ‚y siÄ™ także nazwami daÅ„ np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Åšwiderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).
Ten artykuł ma 8 stron:
Lasagne
Lasagne to kolejny włoski makaron, którego nazwa dotyczy także dania, do przygotowania którego jest wykorzystywany.
Makaron lasagne kształtem przypomina duże płaty cienkiego makaronu, które układne są w naczyniu warstwami, pomiędzy którymi nakładany jest farsz - najczęściej pomidorowy z mięsem, beszamelem i serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na gorąco.
To jedyny sposób przygotowania dania z makaronem lasagne, ale pomiędzy płaty możesz wkładać różne nadzienia, np. moje ulubione - szpinakowe :).
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze