Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRodzaje makaronów - sÄ… ich dziesiÄ…tki! Każdy ma swoje przeznaczenie i czÄ™sto gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów staÅ‚y siÄ™ także nazwami daÅ„ np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Åšwiderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).
Ten artykuł ma 8 stron:
Cannelloni
Cannelloni to wÅ‚oski makaron, który ksztaÅ‚tem przypomina rurki. Ten makaron zostaÅ‚ stworzony, by go nadziewać — czym? GÄ™stymi sosami z miÄ™sem mielonym i sosem pomidorowym lub beszamelowym, a caÅ‚ość posypywana jest startym serem i zapiekana w piekarniku.
Przygotowując nadziewany makaron cannelloni, należy pamiętać, że nie gotujemy go przed pieczeniem - do piekarnika trafia surowy.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze