Jedzmy pokrzywę!

Często pokrzywę traktujemy jako chwast, a tymczasem jej liście mogą dobroczynnie wpłynąć na nasz organizm. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, w jaki sposób wykorzystać tę leczniczą roślinę.


Prozdrowotne właściwości pokrzywy
Pokrzywa od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, gdyż jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminę C, E, K, witaminy z grupy B oraz wapń, magnez, fosfor, cynk, krzem i mangan, jak także chlorofil, karoten i kwas pantotenowy.
Ta roślina pomoże w leczeniu i profilaktyce wielu zdrowotnych przypadłości, np. podczas bóli reumatycznych i stanów zapalnych dróg moczowych. Poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii oraz ma korzystny wpływ na nerki i wątrobę oraz układ trawienny. Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy.

Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega łupieżowi.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Z jej znalezieniem nie powinno być problemu, gdyż w Polsce rośnie praktycznie wszędzie – w ogródkach, na łąkach i polanach oraz przy wielu drogach, dlatego często traktowana jest jako uciążliwy chwast. Zazwyczaj unikamy pokrzyw, by się nimi nie poparzyć, a przecież mogą one stanowić smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw.
Zupa z pokrzyw
Zanim zaczniesz zbierać pokrzywy potrzebne do przygotowania zupy (czy innej potrawy z dodatkiem tej rośliny), pamiętaj, że do spożycia nadają się tylko młode listki, które przed użyciem należy sparzyć gorącą wodą, a następnie włożyć na chwilę do zimnej wody. Pokrzywa poddana obróbce termicznej traci swoje właściwości parzące.

Składniki:
- liście pokrzywy,
- 1 kg ziemniaków,
- cebula,
- por,
- seler,
- pietruszka,
- masło,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- śmietana 12 proc. lub jogurt naturalny.
Cebulę pokrój ją w kostkę i zeszklij smażąc na łyżce masła z posiekaną białą częścią pora. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Do gotujących się warzyw wrzuć posiekane 8–9 garści pokrzywy i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 5 min. Dodaj śmietanę (możesz zrobić to także, kiedy zupa będzie już na talerzu). Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Miksuj zawartość garnka, aż uzyskasz konsystencję kremu.
Pyszne pesto
Składniki:
- 9–10 łyżek blanszowanych i posiekanych liści pokrzywy,
- 2 łyżki posiekanych orzechów pinii (lub nerkowca),
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tartego, żółtego sera,
- oliwa z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Pesto z pokrzywy najlepiej jest przygotować w moździerzu, ale jeśli nie masz go pod ręką blender wystarczy. Orzeszki rozdrobnij jeszcze bardziej w moździerzu lub za pomocą blendera. Dodaj czosnek, sól, ser, a na końcu pokrzywę i ucieraj (lub zmiksuj blenderem), aż uzyskasz gładką masę.
Tak przygotowane pesto najlepiej komponuje się z rybami i mięsem, ale możesz także posmarować nim ciasto francuskie, zwinąć je w roladę i pokroić na niewielkie kawałki, a wierzch posmarować surowym jajkiem. Piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Omlet z liśćmi pokrzywy
Składniki:
- 4 jajka,
- 3–4 garście młodych liści pokrzywy,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- różdżki z niewielkiego brokuła,
- łyżka startego sera żółtego,
- łyżka klarowanego masła,
- połowa papryczki chili,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- sól czosnkowa do smaku,
- szczypta cukru.

Brokuła ugotuj al dente z dodatkiem soli i szczypty cukru. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dodaj żółtka i nadal ubijaj do chwili uzyskania puszystej masy. Dopraw solą czosnkową i pieprzem. Do powstałej masy dodaj posiekane liście pokrzywy i ugotowany brokuł.
Na patelni rozpuść masło. Wlej jajecznicę i smaż ją na małym ogniu. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, posiekaną papryczkę chili (pamiętaj, aby wyjąć pestki). Smaż ok. 30 min. do chwili ścięcia jajek. Gdy omlet będzie prawie usmażony, posyp go startym serem i gotowe. Smacznego! :)
Sprawdź więcej:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze