Jedzmy pokrzywę!

Często pokrzywę traktujemy jako chwast, a tymczasem jej liście mogą dobroczynnie wpłynąć na nasz organizm. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, w jaki sposób wykorzystać tę leczniczą roślinę.

Prozdrowotne właściwości pokrzywy

Pokrzywa od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, gdyż jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminę C, E, K, witaminy z grupy B oraz wapń, magnez, fosfor, cynk, krzem i mangan, jak także chlorofil, karoten i kwas pantotenowy.

Ta roślina pomoże w leczeniu i profilaktyce wielu zdrowotnych przypadłości, np. podczas bóli reumatycznych i stanów zapalnych dróg moczowych. Poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii oraz ma korzystny wpływ na nerki i wątrobę oraz układ trawienny. Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi, dlatego pomaga w leczeniu cukrzycy.

Pokrzywa wpływa na wzrost czerwonych krwinek, gojenie raz oraz pomaga zatamować krwotoki. Dodatkowo wzmacnia cebulki włosów, regeneruje je i zapobiega łupieżowi.

Z jej znalezieniem nie powinno być problemu, gdyż w Polsce rośnie praktycznie wszędzie – w ogródkach, na łąkach i polanach oraz przy wielu drogach, dlatego często traktowana jest jako uciążliwy chwast. Zazwyczaj unikamy pokrzyw, by się nimi nie poparzyć, a przecież mogą one stanowić smaczny i zdrowy dodatek do wielu potraw.

Zupa z pokrzyw

Zanim zaczniesz zbierać pokrzywy potrzebne do przygotowania zupy (czy innej potrawy z dodatkiem tej rośliny), pamiętaj, że do spożycia nadają się tylko młode listki, które przed użyciem należy sparzyć gorącą wodą, a następnie włożyć na chwilę do zimnej wody. Pokrzywa poddana obróbce termicznej traci swoje właściwości parzące.

Składniki:

  • liście pokrzywy,
  • 1 kg ziemniaków,
  • cebula,
  • por,
  • seler,
  • pietruszka,
  • masło,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • śmietana 12 proc. lub jogurt naturalny.

Cebulę pokrój ją w kostkę i zeszklij smażąc na łyżce masła z posiekaną białą częścią pora. Pozostałe warzywa pokrój w kostkę i gotuj, aż będą miękkie. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Do gotujących się warzyw wrzuć posiekane 8–9 garści pokrzywy i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 5 min. Dodaj śmietanę (możesz zrobić to także, kiedy zupa będzie już na talerzu). Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy. Miksuj zawartość garnka, aż uzyskasz konsystencję kremu.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Pyszne pesto

Składniki:

  • 9–10 łyżek blanszowanych i posiekanych liści pokrzywy,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów pinii (lub nerkowca),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tartego, żółtego sera,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Pesto z pokrzywy najlepiej jest przygotować w moździerzu, ale jeśli nie masz go pod ręką blender wystarczy. Orzeszki rozdrobnij jeszcze bardziej w moździerzu lub za pomocą blendera. Dodaj czosnek, sól, ser, a na końcu pokrzywę i ucieraj (lub zmiksuj blenderem), aż uzyskasz gładką masę.

Tak przygotowane pesto najlepiej komponuje się z rybami i mięsem, ale możesz także posmarować nim ciasto francuskie, zwinąć je w roladę i pokroić na niewielkie kawałki, a wierzch posmarować surowym jajkiem. Piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Omlet z liśćmi pokrzywy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3–4 garście młodych liści pokrzywy,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • różdżki z niewielkiego brokuła,
  • łyżka startego sera żółtego,
  • łyżka klarowanego masła,
  • połowa papryczki chili,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • sól czosnkowa do smaku,
  • szczypta cukru.

Brokuła ugotuj al dente z dodatkiem soli i szczypty cukru. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dodaj żółtka i nadal ubijaj do chwili uzyskania puszystej masy. Dopraw solą czosnkową i pieprzem. Do powstałej masy dodaj posiekane liście pokrzywy i ugotowany brokuł.

Na patelni rozpuść masło. Wlej jajecznicę i smaż ją na małym ogniu. Dodaj przekrojone na pół pomidorki, posiekaną papryczkę chili (pamiętaj, aby wyjąć pestki). Smaż ok. 30 min. do chwili ścięcia jajek. Gdy omlet będzie prawie usmażony, posyp go startym serem i gotowe. Smacznego! :)

Sprawdź więcej:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Niebanalny pomysł na pierogi z jagodami Pyszne, bezglutenowe śniadanie Groszek cukrowy w roli głównej Włoska sałatka z kozim serem Jak przygotować domową lemoniadę? Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono Tarta z jeżynami Rozsmakuj się w chłodnikach Pyszne domowe lody. To nie takie trudne! Bananowe sushi Szybkie przekąski na letnią imprezę Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii?