Bakłażan na 5 sposobów
Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym środku sezonu na bakłażany - nie wolno go zmarnować! Dlatego poniżej znajdziesz kilka pomysłów jak przygotować to warzywo, by było smaczne, zdrowe i pożywne.
Bakłażan w sosie jogurtowym
Smacznie, zdrowo i… inaczej - te trzy sÅ‚owa Å›wietnie okreÅ›lajÄ… to danie. BakÅ‚ażan w sosie jogurtowym i pÅ‚atkami chilli oraz granatem to Å›wietny pomysÅ‚ na smaczny podwieczorek albo lekkÄ… kolacjÄ™.
Delikatny jogurt grecki i podsmażane bakÅ‚ażany Å›wietnie zgrywajÄ… siÄ™ w tym daniu — spróbuj koniecznie!
Roladki z bakłażana z pastą orzechową
Zwykle roladki z bakłażana z pastą orzechową to gruziński starter lub zakąska do wina, ale w polskich warunkach możemy przekształcić je w lekką, choć sycącą przekąskę - czemu nie? :)
To danie podawaj koniecznie z ziarenkami świeżego granatu - dopełnią one całość smakowej kompozycji i sprawią, że roladki będą jeszcze bardziej pyszne.
Komosa ryżowa z bakłażanem, orzechami i żurawiną
Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, w Ameryce Południowej, skąd pochodzi nazywana jest "złotym zbożem Inków" i nic dziwnego, bo zawiera wiele witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia.
Dodatkowo w komosie ryżowej znajdują się białka roślinne zawierające aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą znaleźć się w naszym pożywieniu.
Komosa ryżowa z pieczonym bakłażanem, orzechami i żurawiną to świetny pomysł na bezglutenowy i wegański, a przede wszystkim zdrowy obiad.
Marynowane bakłażany z papryką
Grillowany bakłażan komponuje się świetnie praktycznie z każdym produktem - możesz dodać go do sałatki, podać z serem i oliwkami albo, jak w tym wypadku, stworzyć z niego pyszny dodatek do grillowanego mięsa - pyszny i zdrowy, bo bakłażany są dobrym źródłem błonnika i wspomagają trawienie tłustych mięs.
Dzięki wcześniejszemu marynowaniu, bakłażan nabierze głębi smaku i aromatu z przypraw i ziół - wypróbuj ten przepis koniecznie podczas najbliższego grillowania :).
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Smaczne i zdrowe danie, idealne na letni obiad na Å›wieżym powietrzu. Być może bakÅ‚ażan faszerowany kaszÄ… jaglanÄ… wymaga trochÄ™ czasu, aby go przygotować, ale jego smak zrekompensuje ci go — po prostu rozpÅ‚ywa siÄ™ w ustach!
Kasza jaglana posiada dużą ilość białka i cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza spośród wszystkich kasz. Dodatkowo pod względem wartości odżywczych dorównuje gryczanej, jednak jest smaczniejsza, a jej zastosowanie w kuchni znacznie szersze.
Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowałeś kaszy jaglanej, to najwyższy czas to zmienić. Przygotuj bakłażany faszerowane kaszą jaglaną, tym bardziej, że właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na te warzywa. Spróbuj, a nie pożałujesz :).
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze