Bakłażan na 5 sposobów
Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym środku sezonu na bakłażany - nie wolno go zmarnować! Dlatego poniżej znajdziesz kilka pomysłów jak przygotować to warzywo, by było smaczne, zdrowe i pożywne.

Bakłażan w sosie jogurtowym
Smacznie, zdrowo i… inaczej - te trzy słowa świetnie określają to danie. Bakłażan w sosie jogurtowym i płatkami chilli oraz granatem to świetny pomysł na smaczny podwieczorek albo lekką kolację.
Delikatny jogurt grecki i podsmażane bakłażany świetnie zgrywają się w tym daniu — spróbuj koniecznie!

Roladki z bakłażana z pastą orzechową
Zwykle roladki z bakłażana z pastą orzechową to gruziński starter lub zakąska do wina, ale w polskich warunkach możemy przekształcić je w lekką, choć sycącą przekąskę - czemu nie? :)
To danie podawaj koniecznie z ziarenkami świeżego granatu - dopełnią one całość smakowej kompozycji i sprawią, że roladki będą jeszcze bardziej pyszne.

Komosa ryżowa z bakłażanem, orzechami i żurawiną
Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, w Ameryce Południowej, skąd pochodzi nazywana jest "złotym zbożem Inków" i nic dziwnego, bo zawiera wiele witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia.
Dodatkowo w komosie ryżowej znajdują się białka roślinne zawierające aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą znaleźć się w naszym pożywieniu.
Komosa ryżowa z pieczonym bakłażanem, orzechami i żurawiną to świetny pomysł na bezglutenowy i wegański, a przede wszystkim zdrowy obiad.


Marynowane bakłażany z papryką
Grillowany bakłażan komponuje się świetnie praktycznie z każdym produktem - możesz dodać go do sałatki, podać z serem i oliwkami albo, jak w tym wypadku, stworzyć z niego pyszny dodatek do grillowanego mięsa - pyszny i zdrowy, bo bakłażany są dobrym źródłem błonnika i wspomagają trawienie tłustych mięs.
Dzięki wcześniejszemu marynowaniu, bakłażan nabierze głębi smaku i aromatu z przypraw i ziół - wypróbuj ten przepis koniecznie podczas najbliższego grillowania :).

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną
Smaczne i zdrowe danie, idealne na letni obiad na świeżym powietrzu. Być może bakłażan faszerowany kaszą jaglaną wymaga trochę czasu, aby go przygotować, ale jego smak zrekompensuje ci go — po prostu rozpływa się w ustach!
Kasza jaglana posiada dużą ilość białka i cechuje się najwyższą zawartością witamin z grupy B oraz miedzi i żelaza spośród wszystkich kasz. Dodatkowo pod względem wartości odżywczych dorównuje gryczanej, jednak jest smaczniejsza, a jej zastosowanie w kuchni znacznie szersze.
Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowałeś kaszy jaglanej, to najwyższy czas to zmienić. Przygotuj bakłażany faszerowane kaszą jaglaną, tym bardziej, że właśnie jesteśmy w samym środku sezonu na te warzywa. Spróbuj, a nie pożałujesz :).
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze