Sposób na jajko
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeZastanawiasz siÄ™ jak sprawdzić czy jajko jest Å›wieże? Jak z Å‚atwoÅ›ciÄ… je obrać, a może jak je równo przekroić? A może do tej pory wyrzucaÅ‚eÅ› jajka, które pÄ™kÅ‚y podczas gotowania? Tak? Niepotrzebnie! I na to znajdzie siÄ™ sposób :) Poznaj kilka kuchennych sztuczek dotyczÄ…cych jajek!
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Nic prostszego :) Kiedy rozbijesz skorupkę jajka i zauważysz, że żółtko jest kuliste, gładkie i bez plam, a białko nie rozlewa się, jest przejrzyste i przylega do żółtka, oznacza to, że jajko jest świeże, co najwyżej kilkudniowe.
Powyższy sposób sprawdzi siÄ™, kiedy robisz jajecznicÄ™, wiÄ™c najpierw musisz rozbić jajko i z Å‚atwoÅ›ciÄ… sprawdzisz czy jest ono Å›wieże. A co wtedy, gdy chcesz ugotować jajko…? Na to także znam sposób ;)
Wystarczy, że do garnka z wodÄ… wÅ‚ożysz jajko i wszystko jest już jasne — jeÅ›li jajko opada na dno i leży poziomo, oznacza to, że jajko jest Å›wieże, natomiast jeÅ›li wypÅ‚ynie na powierzchniÄ™, lepiej je wyrzuć…
Ile minut gotować jajko na miękko, a ile na twardo?
Też tak masz, że kiedy chcesz ugotować jajko na miękko, jak na złość wychodzi na twardo i odwrotnie - chcesz zjeść jajko na twardo, a po przekrojeniu wypływa z niego płynne żółtko? Dzięki poniższej instrukcji już nigdy to ci się nie przytrafi. Powodzenia!
Jak gotować jajka, by nie popękały?
Przede wszystkim powinieneś gotować jajka w na tyle dużym garnku, by podczas gotowania nie obijały się o siebie. Ale ostrożności nigdy za wiele, więc przed włożeniem ich do wody, możesz natrzeć ich skorupki cytryną lub dodać do wody, w której będą gotowały się jajka 2 łyżki soku z cytryny.
Istnieje także jeszcze jeden sposób, by skorupka jajka podczas gotowania nie pÄ™kÅ‚a - szerszy koniec możesz nakÅ‚uć ostrÄ… szpilkÄ…. W tym miejscu znajduje siÄ™ zazwyczaj pÄ™cherzyk powietrza — dziÄ™ki temu jajko nie pÄ™knie, a biaÅ‚ko nie wypÅ‚ynie :)
Co zrobić, jeśli jednak skorupka jajka pęknie?
Jeszcze nic straconego — jeżeli masz w szafce biaÅ‚y ocet. Wystarczy, że do wody, w której pÅ‚ywa pÄ™kniÄ™te jajko dodasz Å‚yżkÄ™ octu. A dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta — ocet Å›cina biaÅ‚ko jajka i dlatego sprawa, że nie wycieknie ono ze skorupki.
Jak długo można przechowywać jajka w lodówce?
Jajko w lodówce może leżeć nawet przez 3 tygodnie. Ale pamiÄ™taj, że jajka pochÅ‚aniajÄ… zapachy… wiÄ™c warto trzymać je w specjalnym pojemniku.
A jak przedłużyć świeżość jajek?
Przede wszystkim nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki. Dopiero, gdy będziesz chciał je wykorzystać, umyj je i sparz wrzątkiem i dopiero wówczas gotuj.
Możesz także namoczyć papierowy rÄ™cznik w oleju roÅ›linnym i przetrzeć nim skorupki, wtedy jajka pozostanÄ… Å›wieże nawet 3–4 tygodnie dÅ‚użej.
Jak sprawdzić czy jajko jest już ugotowane?
Można to sprawdzić w bardzo Å‚atwy sposób. Wystarczy… zakrÄ™cić jakiem :) Surowe jajka prawe siÄ™ nie obracajÄ…, a ugotowane aż trudno zatrzymać…
Drugi sposób polega na wrzuceniu ugotowanego jajka do wody — jeÅ›li jajko bÄ™dzie surowe, pójdzie na dno.
Co zrobić, by jajko łatwo się obierało?
Do wody, w której będziesz gotować jajka wsyp łyżkę soli - znacznie ułatwi to zdjęcie z nich skorupki.
Jajka obierajÄ… siÄ™ Å‚atwiej, kiedy robisz to pod strumieniem chÅ‚odnej wody, jednak przyznasz, że to niezbyt ekonomiczny sposób… Dlatego kiedy jajka bÄ™dÄ… już gotowe, zalej je zimnÄ… wodÄ…, a po chwili rozbij skorupkÄ™ i pozostaw je w chÅ‚odnej wodzie do wystygniÄ™cia. Woda dostanie siÄ™ pod skorupkÄ™, która dziÄ™ki temu znacznie Å‚atwiej odejdzie od biaÅ‚ka.
A jak równo pokroić jajka?
Nic prostszego - posmaruj ostrze noża niewielką ilością oleju - znacznie łatwiej przejdzie przez jajko. Możesz także przed krojeniem jajek włożyć na chwilę nóż pod zimną, bieżącą wodę.
Chcesz przygotować jajka faszerowane, które staną się ozdobą twojego stołu podczas przyjęcia? Przygotowujące je warto wiedzieć, że mieszając jajka podczas gotowania, sprawisz, że żółtko zastygnie idealnie w środku białka, nie zaś z boku, blisko skorupki. Dzięki temu faszerowane jaja będą pięknie prezentować się na półmisku :)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze