Sposób na jajko
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeZastanawiasz się jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jak z łatwością je obrać, a może jak je równo przekroić? A może do tej pory wyrzucałeś jajka, które pękły podczas gotowania? Tak? Niepotrzebnie! I na to znajdzie się sposób :) Poznaj kilka kuchennych sztuczek dotyczących jajek!
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Nic prostszego :) Kiedy rozbijesz skorupkę jajka i zauważysz, że żółtko jest kuliste, gładkie i bez plam, a białko nie rozlewa się, jest przejrzyste i przylega do żółtka, oznacza to, że jajko jest świeże, co najwyżej kilkudniowe.
Powyższy sposób sprawdzi się, kiedy robisz jajecznicę, więc najpierw musisz rozbić jajko i z łatwością sprawdzisz czy jest ono świeże. A co wtedy, gdy chcesz ugotować jajko…? Na to także znam sposób ;)
Wystarczy, że do garnka z wodą włożysz jajko i wszystko jest już jasne — jeśli jajko opada na dno i leży poziomo, oznacza to, że jajko jest świeże, natomiast jeśli wypłynie na powierzchnię, lepiej je wyrzuć…
Ile minut gotować jajko na miękko, a ile na twardo?
Też tak masz, że kiedy chcesz ugotować jajko na miękko, jak na złość wychodzi na twardo i odwrotnie - chcesz zjeść jajko na twardo, a po przekrojeniu wypływa z niego płynne żółtko? Dzięki poniższej instrukcji już nigdy to ci się nie przytrafi. Powodzenia!
Jak gotować jajka, by nie popękały?
Przede wszystkim powinieneś gotować jajka w na tyle dużym garnku, by podczas gotowania nie obijały się o siebie. Ale ostrożności nigdy za wiele, więc przed włożeniem ich do wody, możesz natrzeć ich skorupki cytryną lub dodać do wody, w której będą gotowały się jajka 2 łyżki soku z cytryny.
Istnieje także jeszcze jeden sposób, by skorupka jajka podczas gotowania nie pękła - szerszy koniec możesz nakłuć ostrą szpilką. W tym miejscu znajduje się zazwyczaj pęcherzyk powietrza — dzięki temu jajko nie pęknie, a białko nie wypłynie :)
Co zrobić, jeśli jednak skorupka jajka pęknie?
Jeszcze nic straconego — jeżeli masz w szafce biały ocet. Wystarczy, że do wody, w której pływa pęknięte jajko dodasz łyżkę octu. A dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta — ocet ścina białko jajka i dlatego sprawa, że nie wycieknie ono ze skorupki.
Jak długo można przechowywać jajka w lodówce?
Jajko w lodówce może leżeć nawet przez 3 tygodnie. Ale pamiętaj, że jajka pochłaniają zapachy… więc warto trzymać je w specjalnym pojemniku.
A jak przedłużyć świeżość jajek?
Przede wszystkim nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki. Dopiero, gdy będziesz chciał je wykorzystać, umyj je i sparz wrzątkiem i dopiero wówczas gotuj.
Możesz także namoczyć papierowy ręcznik w oleju roślinnym i przetrzeć nim skorupki, wtedy jajka pozostaną świeże nawet 3–4 tygodnie dłużej.
Jak sprawdzić czy jajko jest już ugotowane?
Można to sprawdzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy… zakręcić jakiem :) Surowe jajka prawe się nie obracają, a ugotowane aż trudno zatrzymać…
Drugi sposób polega na wrzuceniu ugotowanego jajka do wody — jeśli jajko będzie surowe, pójdzie na dno.
Co zrobić, by jajko łatwo się obierało?
Do wody, w której będziesz gotować jajka wsyp łyżkę soli - znacznie ułatwi to zdjęcie z nich skorupki.
Jajka obierają się łatwiej, kiedy robisz to pod strumieniem chłodnej wody, jednak przyznasz, że to niezbyt ekonomiczny sposób… Dlatego kiedy jajka będą już gotowe, zalej je zimną wodą, a po chwili rozbij skorupkę i pozostaw je w chłodnej wodzie do wystygnięcia. Woda dostanie się pod skorupkę, która dzięki temu znacznie łatwiej odejdzie od białka.
A jak równo pokroić jajka?
Nic prostszego - posmaruj ostrze noża niewielką ilością oleju - znacznie łatwiej przejdzie przez jajko. Możesz także przed krojeniem jajek włożyć na chwilę nóż pod zimną, bieżącą wodę.
Chcesz przygotować jajka faszerowane, które staną się ozdobą twojego stołu podczas przyjęcia? Przygotowujące je warto wiedzieć, że mieszając jajka podczas gotowania, sprawisz, że żółtko zastygnie idealnie w środku białka, nie zaś z boku, blisko skorupki. Dzięki temu faszerowane jaja będą pięknie prezentować się na półmisku :)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze