TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

Jesienią szczególnie narażeni jesteśmy na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeńców wśród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? Powinieneś koniecznie wprowadzić te superfoods do swojej kuchni.

Ten artykuł ma 5 stron:

Superfoods na jesień

Czosnek

1. Czosnek

Choć z jego walorami smakowymi można dyskutować, w żadnym wypadku nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości, z których jesienią powinniśmy czerpać pełnymi garściami.

Czosnek dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym uznawany jest za naturalny antybiotyk, który nie tylko leczy, ale i wzmacnia organizm oraz zapobiega przeziębieniom. Zawiera ponad 100 chemicznie czynnych związków, które wspomagają działanie naszego organizmu w walce z chorobami.

A jak jeść czosnek? Możesz dodać go do praktycznie każdej potrawy — mięsa pod każdą postacią, zielonego pesto, a także grzanek i pieczywa.

Kiszona kapusta

2. Kiszona kapusta

Wzmacnia odporność naszego organizmu, co jest szczególnie istotne jesienią, kiedy to wrasta ryzyko grypy i przeziębień. Regularne jedzenie kiszonej kapusty reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci - istny eliksir młodości ;-)

Warto wiedzieć, że sok z kiszonej kapusty także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, bo łagodzi kaszel. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm.

Co zrobić z kiszonej kapusty? Najlepiej nic ;-) Mnie najbardziej smakuje sama bez żadnych dodatków, ale jako główny składnik obiadowej surówki też smakuje wyśmienicie.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Jak zrobić owocowe lizaki w domu? Na świętego Marcina dobra gęsina Zimne nóżki - kulinarny hit PRL Konkurs - Tort urodzinowy dla WP Parenting Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Risotto na piwie - przepis Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Graty do herbaty Herbata po angielsku, czyli Five o'clock 20 największych kulinarnych wpadek Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? Darek Kuźniak podpowiada jak przygotować pancakes Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć? Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana