TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyJesieniÄ… szczególnie narażeni jesteÅ›my na różnego rodzaju infekcje i przeziÄ™bienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeÅ„ców wÅ›ród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? PowinieneÅ› koniecznie wprowadzić te superfoods do swojej kuchni.
Ten artykuł ma 5 stron:
9. Imbir
Imbir według naukowców wzmacnia nasz układ odpornościowy, a dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.
Jaki imbir wybrać - Å›wieży czy suszony? Odpowiedź jest bardzo prosta — oczywiÅ›cie, że Å›wieży.
Imbir można dodać go do herbaty lub mleka z miodem i cytryną - w takiej mieszance pomoże pozbyć się nam przeziębienia. Wyśmienicie smakuje również we wszelkiego rodzaju grzańcach. Natomiast suszony imbir warto dodać do ciasteczek.
10. Brukselka
Brukselka obok szpinaku należy do tych warzyw, które, choć nielubiane przez dzieci, wiedzie prym pod względem zawartości wartości odżywczych i witamin, dlatego warto wprowadzić ją do diety.
To maÅ‚e, niepozorne warzywko zawiera moc witamin: A, B1, B2, B5, C, E, H, K… wiÄ™c może warto przekonać do niej siebie i swoje dzieci ;-)
Może przekona cię do tego fakt, że już 150 g brukselki wystarczy, aby pokryć 100 proc. zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C, dlatego spożywanie jej jest zalecane szczególnie w okresach podwyższonego ryzyka zachorowań. Składniki zawarte w brukselce działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, chronią przed wirusami, a także wspomagają pracę górnych dróg oddechowych.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze