TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyJesieniÄ… szczególnie narażeni jesteÅ›my na różnego rodzaju infekcje i przeziÄ™bienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeÅ„ców wÅ›ród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? PowinieneÅ› koniecznie wprowadzić te superfoods do swojej kuchni.
Ten artykuł ma 5 stron:
7. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to prawdziwy skarb jesieni! Zawierają pokaźną dawkę witaminy E, która pobudza do działania nasz system odpornościowy – wystarczy tylko garść dziennie, żeby skutecznie chronić organizm przed infekcjami.
Orzechy włoskie są cennym źródłem białka (4 g w 7 orzechach), błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a także antyoksydantów — selenu i polifenoli.
Choć w 5 orzechach włoskich jest tyle samo kalorii co w pączku, ale orzechy nie tuczą! (tak, dobrze przeczytałeś :)). A czy wiesz, że zawarta w orzechach kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt?
A jak jeść orzechy włoskie? Są niezwykle sycące, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością, jednak warto dodać kilka do owsianki czy sałatki. A czy wiesz, że orzechy włoskie z powodzeniem mogą zastąpić orzechy piniowe w pesto?
8. Żurawina
Å»urawina wykazuje niezwykÅ‚e wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwbakteryjne, dlatego skutecznie zwalcza problemy ukÅ‚adu moczowego, pokarmowego oraz stany zapalne dziÄ…seÅ‚. Sok z żurawiny, a także Å›wieże i suszone owoce warto wÅ‚Ä…czyć do codziennego jadÅ‚ospisu — nie tylko ze wzglÄ™du na jej lecznicze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, ale także profilaktyczne.
Żurawina jest prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy. Zawiera także cenną witaminę C, beta-karoten, jak również polifenole i flawonoidy.
A jak jeść żurawinę? Teraz, w sezonie jesiennym możesz kupić świeżą żurawinę, a przez cały rok – suszoną, mrożoną, a także w postaci soku.
Najlepiej jest jeść żurawinę w koktajlach ze słodszymi owocami, ponieważ jej smak jest raczej cierpki. Natomiast suszone możesz dodawać do owsianki, wypieków czy sałatek, a dżem z żurawiny wyśmienicie dopełnia smak pieczonego mięsa indyczego.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze