3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyObiad do pracy? Nie wiem jak wy, ale w pracy spędzam przynajmniej 8 godz. dziennie i w ciągu tego czasu niejednokrotnie robię się głodna i co wtedy? Okoliczne bary szybkiej obsługi i cukiernie kuszą oferowanymi produktami, a zwykła kanapka nie wystarczy. Więc co robię z tym fantem? Na szczęście wyrobiłam w sobie nawyk przygotowywania obiadów, które następnego dnia mogę zabrać ze sobą do pracy. Chcecie wiedzieć co najchętniej zajadam przy biurku? Mam dla was propozycję trzech pysznych, warzywnych obiadów, które posmakują nie tylko wegetarianom. Zapraszam do lektury i życzę smacznych rezultatów :-)
Ten artykuł ma 3 strony:
Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem podane z ryżem
Składniki:
- 500 g słodkich ziemniaków,
- 300 g ciecierzycy z puszki,
- opakowanie liści świeżego szpinaku,
- cebula,
- puszka pomidorów,
- puszka mleka kokosowego,
- sok z cytryny,
- mały kawałek imbiru (ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany),
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- łyżeczka papryki chili,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki czarnuszki,
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry,
- łyżeczka kurkumy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- sól,
- olej do smażenia.
Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Obgotuj je lekko (3 min od momentu wrzenia) w osolonej wodzie. A liście szpinaku podsmaż na oleju ze szczyptą soli.
Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz wszystkie przyprawy i smaż przez ok. 5 min. Dodaj pomidory i mleko kokosowe.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Teraz do całości dodaj podsmażony szpinak i wszystko zamieszaj, wsyp podgotowane bataty oraz ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie duś na patelni przez 10 min, dopraw solą. Potrawę podawaj z ryżem. Smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze