Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyJuż od dawna chodziÅ‚y za mnÄ… kokosanki i wczoraj wreszcie udaÅ‚o mi siÄ™ znaleźć chwilÄ™, żeby je upiec. To najlepsze i najÅ‚atwiejsze na Å›wiecie ciasteczka - kruche na zewnÄ…trz, a miÄ™ciutkie w Å›rodku, o przepysznym kokosowym smaku. A dziÅ› podzielÄ™ siÄ™ z wami efektami wczorajszego pieczenia i oczywiÅ›cie przepisem. Zapraszam i życzÄ™ smacznych rezultatów ;-)
Przepis na kokosanki — najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka
A wiecie za co najbardziej uwielbiam te ciasteczka? Bo robi siÄ™ je tylko z 3 skÅ‚adników, które powinny być w każdej kuchni, wiÄ™c dziwiÄ™ siÄ™, że nie upiekÅ‚am ich od razu, kiedy tylko naszÅ‚a mnie na nie ochota… ;-)
Składniki:
- 2 jajka,
- 140 g drobnego cukru do wypieków,
- 200 g wiórków kokosowych.
Ważna uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie sztywne, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka oraz wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wszytko wymieszaj.
BlachÄ™ wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy Å‚yżki lub rÄ™kawa cukierniczego zacznij wykÅ‚adać równe porcje masy. Mnie zawsze wychodzi ok. 14–15 sztuk.
Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły.
To wszytko. Prawda, że proste? Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze