Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie

Już od dawna chodziły za mną kokosanki i wczoraj wreszcie udało mi się znaleźć chwilę, żeby je upiec. To najlepsze i najłatwiejsze na świecie ciasteczka - kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku, o przepysznym kokosowym smaku. A dziś podzielę się z wami efektami wczorajszego pieczenia i oczywiście przepisem. Zapraszam i życzę smacznych rezultatów ;-)


Przepis na kokosanki — najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka
A wiecie za co najbardziej uwielbiam te ciasteczka? Bo robi się je tylko z 3 składników, które powinny być w każdej kuchni, więc dziwię się, że nie upiekłam ich od razu, kiedy tylko naszła mnie na nie ochota… ;-)
Składniki:
- 2 jajka,
- 140 g drobnego cukru do wypieków,
- 200 g wiórków kokosowych.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Ważna uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie sztywne, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka oraz wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wszytko wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego zacznij wykładać równe porcje masy. Mnie zawsze wychodzi ok. 14–15 sztuk.
Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły.
To wszytko. Prawda, że proste? Smacznego! ;-)
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze