Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child
Julii Child chyba nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, wie kto to jest Julia Child. Była amerykańską kucharką oraz autorką książek kucharskich, z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne - najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA. Poznajcie 10 najlepszych przepisów Julii Child.

Naleśniki z kurczakiem i gorgonzolą
Często robię naleśniki i już niejeden przepis na ciasto naleśnikowe wypróbowałam, ale receptura Julii Child jest wspaniała! Kiedy ich spróbujesz, dowiesz się, o czym mówię ;-)
Naleśniki według tego przepisu są lekkie, delikatne i cieniutkie. Nadają się zarówno do dań na słodko, jak i na słono.
Tym razem placki naleśnikowe podałam z nadzieniem z kurczaka, awokado i gorgonzoli - wyszedł pyszny obiad.

Klops z mięsa wołowego
Ten klops z mięsa wołowego jest idealny! A to dzięki dodaniu do mięsa bulionu wołowego — to on sprawia że klops jest soczysty, ale się nie rozpada.
Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam wam ten przepis serdecznie! ;-)

Pomidory w sosie winegret
Jeżeli miałabym opisać to danie w kilku słowach, to powiedziałabym, że minimum składników to maksimum smaku.
Zatem jeśli masz ochotę na coś szybkiego w przygotowaniu i smacznego, to już wiesz co przygotować - pomidory w sosie winegret. Smacznego! ;-)


Francuski kurczak dijon
A na obiad poleca się francuski kurczak dijon. Sos, który powstaje podczas pieczenia mięsa jest wręcz obłędny!
Przepis Julii na kurczaka pieczonego w musztardzie dijon wypróbowałam już niejednokrotnie i za każdym razem był równie pyszny!
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Hamburgery
Zapewniam was, że to będą najlepsze hamburgery jakie kiedykolwiek jedliście!
Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dodatku śmietany do mięsa - dzięki niej kotlet jest soczysty i niezwykle smaczny - przypadnie do gustu nawet najbardziej wytrawnym amatorom hamburgerów ;-)

Ragout czyli gulasz na wieprzowinie z winem
Przepis na gulasz na wieprzowinie z winem koniecznie musicie przygotować, bo nic tak nie smakuje zimą jak pyszny, rozgrzewający gulasz.
Mogę zapewnić was ze stuprocentową pewnością, że po takim obiedzie nie odejdziecie od stołu głodni ;-)

Śródziemnomorska zupa rybna
Zupa rybna według przepisu Julii jest prostym przykładem na to, jak można wykorzystać rybę, a nawet zwykle filety i wyczarować coś naprawdę smacznego i nieoczywistego.
Śródziemnomorska zupa rybna, do tego bagietka i pyszny oraz sycący obiad gotowy! Smacznego ;-)


Grzybowa zupa krem
Nic tak nie poprawia nastroju po powrocie z pracy jak miseczka aromatycznej zupy grzybowej…
Więc jeśli masz jeszcze zamrożone grzyby, które zostały ci z jesiennego grzybobrania, to już wiesz, co z nich przygotować - pyszną, kremową zupę grzybową według przepisu Julii Child - polecam serdecznie.
Ten artykuł ma 9 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze