Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child

Julii Child chyba nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, wie kto to jest Julia Child. Była amerykańską kucharką oraz autorką książek kucharskich, z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne - najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA. Poznajcie 10 najlepszych przepisów Julii Child.

Podziel się:

Naleśniki z kurczakiem i gorgonzolą

Często robię naleśniki i już niejeden przepis na ciasto naleśnikowe wypróbowałam, ale receptura Julii Child jest wspaniała! Kiedy ich spróbujesz, dowiesz się, o czym mówię ;-)

Naleśniki według tego przepisu są lekkie, delikatne i cieniutkie. Nadają się zarówno do dań na słodko, jak i na słono.

Tym razem placki naleśnikowe podałam z nadzieniem z kurczaka, awokado i gorgonzoli - wyszedł pyszny obiad.

Klops z mięsa wołowego

Ten klops z mięsa wołowego jest idealny! A to dzięki dodaniu do mięsa bulionu wołowego — to on sprawia że klops jest soczysty, ale się nie rozpada.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam wam ten przepis serdecznie! ;-)

Pomidory w sosie winegret

Jeżeli miałabym opisać to danie w kilku słowach, to powiedziałabym, że minimum składników to maksimum smaku.

Zatem jeśli masz ochotę na coś szybkiego w przygotowaniu i smacznego, to już wiesz co przygotować - pomidory w sosie winegret. Smacznego! ;-)

ciasto królowej Saby

To podobno ulubiony deser Julii Child. Jestem pewna, że kiedy je upieczesz, stanie się także twoim numerem 1 wśród deserów ;-)

Ciasto królowej Saby jest niesamowicie czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i wcale nie takie ciężkie, jakby się mogło wydawać. Przekonaj się sam!

Francuski kurczak dijon

A na obiad poleca się francuski kurczak dijon. Sos, który powstaje podczas pieczenia mięsa jest wręcz obłędny!

Przepis Julii na kurczaka pieczonego w musztardzie dijon wypróbowałam już niejednokrotnie i za każdym razem był równie pyszny!

Quiche Lorraine

Quiche lorraine to słynna, chyba najbardziej znana wytrawna tarta, którą czasem nazywa się też plackiem lotaryńskim.

Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą - taka kompozycja smaków zachwyci każdego — jestem tego pewna! Przekonaj się sam!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Hamburgery

Zapewniam was, że to będą najlepsze hamburgery jakie kiedykolwiek jedliście!

Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dodatku śmietany do mięsa - dzięki niej kotlet jest soczysty i niezwykle smaczny - przypadnie do gustu nawet najbardziej wytrawnym amatorom hamburgerów ;-)

Ragout czyli gulasz na wieprzowinie z winem

Przepis na gulasz na wieprzowinie z winem koniecznie musicie przygotować, bo nic tak nie smakuje zimą jak pyszny, rozgrzewający gulasz.

Mogę zapewnić was ze stuprocentową pewnością, że po takim obiedzie nie odejdziecie od stołu głodni ;-)

Śródziemnomorska zupa rybna

Zupa rybna według przepisu Julii jest prostym przykładem na to, jak można wykorzystać rybę, a nawet zwykle filety i wyczarować coś naprawdę smacznego i nieoczywistego.

Śródziemnomorska zupa rybna, do tego bagietka i pyszny oraz sycący obiad gotowy! Smacznego ;-)

Grzybowa zupa krem

Nic tak nie poprawia nastroju po powrocie z pracy jak miseczka aromatycznej zupy grzybowej

Więc jeśli masz jeszcze zamrożone grzyby, które zostały ci z jesiennego grzybobrania, to już wiesz, co z nich przygotować - pyszną, kremową zupę grzybową według przepisu Julii Child - polecam serdecznie.

Także w kategorii Przepisy:

Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba Najlepsze włoskie desery Owsianka nie musi być nudna! Kilka pomysłów na owocowe śniadania Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na groszek ptysiowy Jak zrobić jajko po florencku? Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Poznaj 10 przepisów na zupy z różnych stron świata Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy