Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child

Julii Child chyba nie trzeba nikomu przedstawiać - każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, wie kto to jest Julia Child. Była amerykańską kucharką oraz autorką książek kucharskich, z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne - najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA. Poznajcie 10 najlepszych przepisów Julii Child.

Podziel się:

Naleśniki z kurczakiem i gorgonzolą

Często robię naleśniki i już niejeden przepis na ciasto naleśnikowe wypróbowałam, ale receptura Julii Child jest wspaniała! Kiedy ich spróbujesz, dowiesz się, o czym mówię ;-)

Naleśniki według tego przepisu są lekkie, delikatne i cieniutkie. Nadają się zarówno do dań na słodko, jak i na słono.

Tym razem placki naleśnikowe podałam z nadzieniem z kurczaka, awokado i gorgonzoli - wyszedł pyszny obiad.

Klops z mięsa wołowego

Ten klops z mięsa wołowego jest idealny! A to dzięki dodaniu do mięsa bulionu wołowego — to on sprawia że klops jest soczysty, ale się nie rozpada.

Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam wam ten przepis serdecznie! ;-)

Pomidory w sosie winegret

Jeżeli miałabym opisać to danie w kilku słowach, to powiedziałabym, że minimum składników to maksimum smaku.

Zatem jeśli masz ochotę na coś szybkiego w przygotowaniu i smacznego, to już wiesz co przygotować - pomidory w sosie winegret. Smacznego! ;-)

ciasto królowej Saby

To podobno ulubiony deser Julii Child. Jestem pewna, że kiedy je upieczesz, stanie się także twoim numerem 1 wśród deserów ;-)

Ciasto królowej Saby jest niesamowicie czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i wcale nie takie ciężkie, jakby się mogło wydawać. Przekonaj się sam!

Francuski kurczak dijon

A na obiad poleca się francuski kurczak dijon. Sos, który powstaje podczas pieczenia mięsa jest wręcz obłędny!

Przepis Julii na kurczaka pieczonego w musztardzie dijon wypróbowałam już niejednokrotnie i za każdym razem był równie pyszny!

Quiche Lorraine

Quiche lorraine to słynna, chyba najbardziej znana wytrawna tarta, którą czasem nazywa się też plackiem lotaryńskim.

Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą - taka kompozycja smaków zachwyci każdego — jestem tego pewna! Przekonaj się sam!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Hamburgery

Zapewniam was, że to będą najlepsze hamburgery jakie kiedykolwiek jedliście!

Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dodatku śmietany do mięsa - dzięki niej kotlet jest soczysty i niezwykle smaczny - przypadnie do gustu nawet najbardziej wytrawnym amatorom hamburgerów ;-)

Ragout czyli gulasz na wieprzowinie z winem

Przepis na gulasz na wieprzowinie z winem koniecznie musicie przygotować, bo nic tak nie smakuje zimą jak pyszny, rozgrzewający gulasz.

Mogę zapewnić was ze stuprocentową pewnością, że po takim obiedzie nie odejdziecie od stołu głodni ;-)

Śródziemnomorska zupa rybna

Zupa rybna według przepisu Julii jest prostym przykładem na to, jak można wykorzystać rybę, a nawet zwykle filety i wyczarować coś naprawdę smacznego i nieoczywistego.

Śródziemnomorska zupa rybna, do tego bagietka i pyszny oraz sycący obiad gotowy! Smacznego ;-)

Grzybowa zupa krem

Nic tak nie poprawia nastroju po powrocie z pracy jak miseczka aromatycznej zupy grzybowej

Więc jeśli masz jeszcze zamrożone grzyby, które zostały ci z jesiennego grzybobrania, to już wiesz, co z nich przygotować - pyszną, kremową zupę grzybową według przepisu Julii Child - polecam serdecznie.

Także w kategorii Przepisy:

Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować 9 pomysłów na smakowite tosty Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba Jak zrobić czekoladowe babeczki? Wiem co zjem. Dania mięsne dla głodnych wrażeń Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Lepimy uszka z grzybami do barszczu Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast