Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temuOleje roÅ›linne - sÄ… ich dziesiÄ…tki. Olej rzepakowy, sÅ‚onecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzieÅ„, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie oleje nadajÄ… siÄ™ do smażenia - wiedziaÅ‚eÅ› o tym? Dowiedz siÄ™, na których olejach powinnaÅ› smażyć i piec, a które sÄ… przeznaczone tylko do saÅ‚atek, sosów i dressingów.
Ten artykuł ma 6 stron:
Olej lniany — na poprawÄ™ samopoczucie
Olej lniany jest przeznaczony wyłącznie do stosowania na zimno i jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają pracę mózgu, regulują ilość hormonów i wspomagają procesy trawienne. Olej z lnu pozytywnie wpływa także na nasze samopoczucie :)
Jeżeli decydujemy siÄ™ na kupno oleju lnianego, warto wiedzieć, że najlepszy jest ten nierafinowany, tÅ‚oczony na zimno i jak najÅ›wieższy — nie może stać dÅ‚użej niż 3 miesiÄ…ce, a po otwarciu powinien być zużyty maksymalnie w ciÄ…gu miesiÄ…ca. Dodatkowo powinien być wysokolinolenowy (produkowany z niemodyfikowanych nasion lnu) i zawierać co najmniej 50 proc. kwasu tÅ‚uszczowego omega-3.
Ważny jest także sposób przechowywania oleju lnianego - najlepiej jeśli jest przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, a dodatkowo butelka powinna być wykonana z ciemnego szkła.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze