Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temuOleje roÅ›linne - sÄ… ich dziesiÄ…tki. Olej rzepakowy, sÅ‚onecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzieÅ„, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie oleje nadajÄ… siÄ™ do smażenia - wiedziaÅ‚eÅ› o tym? Dowiedz siÄ™, na których olejach powinnaÅ› smażyć i piec, a które sÄ… przeznaczone tylko do saÅ‚atek, sosów i dressingów.
Ten artykuł ma 6 stron:
Olej kokosowy — dla zdrowia i urody
Olej kokosowy znany jest przede wszystkim ze swoich cudownych, pielęgnacyjnych właściwości, ale świetnie radzi sobie też w kuchni.
Możesz użyć go zamiast masła i smarować nim pieczywo, a desery, ciasta i torty na jego bazie smakują wyśmienicie. Ze względy na to, że olej kokosowy posiada wysoką temperaturę dymienia, możesz na nim smażyć naleśniki, placuszki, ale świetnie sprawdzi się także jako podstawa dressingów i sosów sałatkowych.
A czy wiesz, że paradoksalnie olej kokosowy jest świetnym środkiem na odchudzanie? Olej z miąższu kokosa spożywany w odpowiednich ilościach pozwala pozbyć się otyłości (szczególnie brzusznej), ponieważ jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii i spalania kalorii i nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze