Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyDzieÅ„ 11 listopada dla poznaniaków jest nie tylko Å›wiÄ™tem narodowym, ale także dniem, w którym w szczególny sposób wspominajÄ… Å›w. Marcina - bohatera legend i inspiracjÄ™ dla... kucharzy. Bowiem w woj. wielkopolskim do dziÅ› kultywowana jest tradycja pieczenia gÄ™si i rogali Å›wiÄ™tomarciÅ„skich.
Ten artykuł ma 2 strony:
Dlaczego rogale świętomarcińskie?
Legenda gÅ‚osi, że pewien piekarz imieniem Walenty, chciaÅ‚ zrobić coÅ› równie dobrego jak Å›w. Marcin, patron żoÅ‚nierzy, pasterzy i… pijaków. Nie byÅ‚ jednak żoÅ‚nierzem — nie posiadaÅ‚ ani konia ani żoÅ‚nierskiego pÅ‚aszcza, który mógÅ‚by podarować ubogiemu. WiÄ™c Walenty zaczÄ…Å‚ modlić siÄ™ do Å›wiÄ™tego Marcina, by ten pomógÅ‚ mu. Jego proÅ›by zostaÅ‚y wysÅ‚uchane.
W nocy poprzedzajÄ…cej dzieÅ„ odpustu piekarz usÅ‚yszaÅ‚ na goÅ›ciÅ„cu stukot koÅ„skich kopyt, a kiedy wyjrzaÅ‚ za próg, dostrzegÅ‚ siedzÄ…cego na siwym koniu rycerza w starodawnej, lÅ›niÄ…cej zbroi. Jeździec nie odezwaÅ‚ siÄ™ do Walentego sÅ‚owem — uÅ›miechnÄ…Å‚ siÄ™ tylko i odjechaÅ‚.
Kiedy piekarz doszedÅ‚ do siebie po caÅ‚ym zdarzeniu, ujrzaÅ‚ leżącÄ… na Å›niegu podkowÄ™ i… nagle go olÅ›niÅ‚o! Już wiedziaÅ‚ co może zrobić dla innych - przez caÅ‚Ä… noc piekÅ‚ ciasteczka z makowo-bakaliowym nadzieniem w ksztaÅ‚cie koÅ„skiej podkowy.
Rankiem, tuż po mszy odpustowej rozdał wszystkie rogale biednym i potrzebującym. Szlachetny gest Walentego tak bardzo spodobał się mieszkańcom Poznania, że wypiekał je już co roku na dzień św. Marcina. Po śmierci dobrodusznego piekarza ten zwyczaj przejęli inni piekarze i kultywują go do dziś.
Co znajdziemy w rogalu św. Marcina?
Przede wszystkim ciasto półfrancuskie, które wypeÅ‚nione jest nadzieniem z biaÅ‚ego maku, orzechów, migdałów i rodzynek. Takiego poÅ‚Ä…czenia smaków nie da siÄ™ opisać… Po prostu trzeba ich spróbować!
Poznaniacy majÄ… uÅ‚atwionÄ… sprawÄ™, bo tylko na dzieÅ„ Å›w. Marcina w piekarniach i cukierniach produkuje siÄ™ aż 250 ton rogali Å›wiÄ™tomarciÅ„skich! MieszkaÅ„cy pozostaÅ‚ych regionów aby spróbować tego wielkopolskiego specjaÅ‚u muszÄ… jechać do Poznania albo… upiec je samodzielnie! Może to pracochÅ‚onne zajÄ™cie, ale warto podjąć siÄ™ tego trudu i upiec rogale Å›w. Marcina.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze