Kasza kuskus w roli głównej

Kasza kuskus jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, ponieważ jej przygotowanie jest niezwykle łatwe (wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut), a dodatkowo smakowo komponuje się świetnie w daniach obiadowych, jak i deserowych. Posiada sporą dawkę błonnika i znacznie więcej białka niż ryż czy kasza perłowa. Jest niezwykle sycąca, a jednocześnie lekkostrawna i nie podrażnia żołądka, dlatego osoby borykające się z dolegliwościami przewodu pokarmowego mogą jeść ją w zasadzie bez ograniczeń. Sporo zalet jak na kaszę, prawda :). Poznaj kilka pomysłów na to, co przygotować z kaszy kuskus.

Podziel się:

Kuskus z bazylią

Przygotowanie kaszy kuskus jest dziecinnie proste - możesz zalać ją wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze albo dodać do gotującego się mięsa lub warzyw. Autorka poniższego bloga skorzystała z drugiej opcji, czyli zalała kaszę bulionem – ja też tak często robię, gdyż wówczas kuskus nabiera ciekawego i niepowtarzalnego smaku.

Kaszę kuskus z bazylią możemy potraktować jako samodzielne danie w formie sałatki albo dodatek do dania głównego i zastąpić nią tradycyjne ziemniaki lub ryż. Smacznie i zdrowo!

Owocowa sałatka z kuskusem

Może coś bardziej egzotycznego? Sałatka z kuskusem i granatem to pokaźna porcja pozytywnej energii o poranku.

Ta owocowa sałatka to najlepszy przykład na to, że kasza kuskus świetnie komponuje się z owocami. Możesz przygotować ją na śniadanie, a także jako pyszny podwieczorek.

Największym skarbem zamkniętym w owocu granatu są łatwo przyswajane przez nasz organizm polifenole, które należą do silnych przeciwutleniaczy. W granacie jest ich trzy razy więcej niż w zielonej herbacie. No, to już wiesz co zjesz na jutrzejsze śniadanie ;). Smacznego!

Pomarańczowy kuskus z bakaliami

A dlaczego nie ugotować kaszy kuskus w soku pomarańczowym? Przyznam się szczerze, że kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, byłam do niego nastawiona sceptycznie. Jednak zaryzykowałam i opłacało się! :)

Pomarańczowy kuskus to świetna propozycja na śniadanie – doda ci potrzebnej energii na resztę dnia, a dzięki bakaliom sprawi, że na długo nie poczujesz głodu. Natomiast dodatek aromatycznych przypraw i ziół zapewni jeszcze bardziej niezwykły smak tego dania. Przekonaj się sam!

Placek z kasza kuskus i czekoladą

Masz ochotę na słodki deser, ale brak ci mąki i proszku do pieczenia, jednak za to w lodówce masz czekoladę i jajka, a w szafce kaszę kuskus, to masz wszystko czego potrzebujesz do przygotowania przepysznego placka!

Być może ten placek nie jest zbyt zdrowy ze względu na sporą ilość sosu czekoladowego, którym został polany, ale jego smak jest warty grzechu! :) Spróbuj koniecznie!

Wegetariańskie kotlety z kaszy kuskus

Przepis na kotleciki z kaszy kuskus pokochają nie tylko wegetarianie, ale także ci, którzy należą do grona zdeklarowanych mięsożerców – jestem tego najlepszym przykładem :).

Dopóki nie zjadłam kotletów przygotowanych według przepisy Tomka Lacha, autora bloga Zajadam.pl, nie wyobrażałam sobie kotletów w innej wersji, niż z mięsa.

To danie przygotujesz z łatwością, a do tego w ekspresowym tempie. Niejednokrotnie przygotowywałam te kotleciki dla mojej mięsożernej rodzinki i znikały one z talerza nadzwyczaj szybko :).

Ekspresywny, dietetyczny obiad

Obiad w 10 minut? — To możliwe! Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania przygotujesz w ekspresowym tempie.

Mrożone warzywa smażysz zaledwie kilka minut, kaszę kuskus zalewasz wrzątkiem i za kilka minut jest gotowa do spożycia, a rybę gotujesz dosłownie 4–5 min. Wszystko razem łączysz i pożywny, smaczny obiad gotowy! Smacznego! :)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Włoska sałatka z kozim serem Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami Domowa wegeta bez soli i konserantów Przepis na azjatycki dip z papryką Przepis na groszek ptysiowy Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Wiem co zjem - dzień wegetariański Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne! Bakłażan na 5 sposobów