Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyDzieÅ„ 11 listopada dla poznaniaków jest nie tylko Å›wiÄ™tem narodowym, ale także dniem, w którym w szczególny sposób wspominajÄ… Å›w. Marcina - bohatera legend i inspiracjÄ™ dla... kucharzy. Bowiem w woj. wielkopolskim do dziÅ› kultywowana jest tradycja pieczenia gÄ™si i rogali Å›wiÄ™tomarciÅ„skich.
Dlaczego rogale świętomarcińskie?
Legenda gÅ‚osi, że pewien piekarz imieniem Walenty, chciaÅ‚ zrobić coÅ› równie dobrego jak Å›w. Marcin, patron żoÅ‚nierzy, pasterzy i… pijaków. Nie byÅ‚ jednak żoÅ‚nierzem — nie posiadaÅ‚ ani konia ani żoÅ‚nierskiego pÅ‚aszcza, który mógÅ‚by podarować ubogiemu. WiÄ™c Walenty zaczÄ…Å‚ modlić siÄ™ do Å›wiÄ™tego Marcina, by ten pomógÅ‚ mu. Jego proÅ›by zostaÅ‚y wysÅ‚uchane.
W nocy poprzedzajÄ…cej dzieÅ„ odpustu piekarz usÅ‚yszaÅ‚ na goÅ›ciÅ„cu stukot koÅ„skich kopyt, a kiedy wyjrzaÅ‚ za próg, dostrzegÅ‚ siedzÄ…cego na siwym koniu rycerza w starodawnej, lÅ›niÄ…cej zbroi. Jeździec nie odezwaÅ‚ siÄ™ do Walentego sÅ‚owem — uÅ›miechnÄ…Å‚ siÄ™ tylko i odjechaÅ‚.
Kiedy piekarz doszedÅ‚ do siebie po caÅ‚ym zdarzeniu, ujrzaÅ‚ leżącÄ… na Å›niegu podkowÄ™ i… nagle go olÅ›niÅ‚o! Już wiedziaÅ‚ co może zrobić dla innych - przez caÅ‚Ä… noc piekÅ‚ ciasteczka z makowo-bakaliowym nadzieniem w ksztaÅ‚cie koÅ„skiej podkowy.
Rankiem, tuż po mszy odpustowej rozdał wszystkie rogale biednym i potrzebującym. Szlachetny gest Walentego tak bardzo spodobał się mieszkańcom Poznania, że wypiekał je już co roku na dzień św. Marcina. Po śmierci dobrodusznego piekarza ten zwyczaj przejęli inni piekarze i kultywują go do dziś.
Co znajdziemy w rogalu św. Marcina?
Przede wszystkim ciasto półfrancuskie, które wypeÅ‚nione jest nadzieniem z biaÅ‚ego maku, orzechów, migdałów i rodzynek. Takiego poÅ‚Ä…czenia smaków nie da siÄ™ opisać… Po prostu trzeba ich spróbować!
Poznaniacy majÄ… uÅ‚atwionÄ… sprawÄ™, bo tylko na dzieÅ„ Å›w. Marcina w piekarniach i cukierniach produkuje siÄ™ aż 250 ton rogali Å›wiÄ™tomarciÅ„skich! MieszkaÅ„cy pozostaÅ‚ych regionów aby spróbować tego wielkopolskiego specjaÅ‚u muszÄ… jechać do Poznania albo… upiec je samodzielnie! Może to pracochÅ‚onne zajÄ™cie, ale warto podjąć siÄ™ tego trudu i upiec rogale Å›w. Marcina.
Przepis na rogale świętomarcińskie
Jak wspominałam wcześniej, przepis na rogale św. Marcina jest dość długi i skomplikowany, dlatego podzielę go na partie - ciasto, nadzienie, lukier dla lepszej orientacji.
Składniki na ciasto półfrancuskie:
na 12 dużych rogali
- szklanka letniego mleka,
- 12 g (łyżka) suchych drożdży,
- jajko,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 3 ½ szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 225 g masła w temperaturze pokojowej (odejmij 2 łyżki).
Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami i stopniowo dodawaj mleko, jajko, ekstrakt wanilii, cukier i szczyptę soli i wszystko wymieszaj. Dodaj 2 łyżki masła i wyrabiaj ciasto do chwili połączenia się składników. Teraz uformuj z ciasta prostokąt, owiń go dokładnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, połóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. Teraz pozostałym masłem posmaruj równomiernie wierzch ciasta (zostaw 0,5 cm marginesu przy brzegach) i złóż ciasto "na 3" tak, by jedna warstwa nachodziła na drugą.
Sklej dokładnie brzegi i delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach takich jak wcześniej, używając do tego jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Ponownie złóż rozwałkowane ciasto "na trzy" i włóż do lodówki na 45 min. Proces wałkowania i składania powtórz jeszcze 3 razy, a pomiędzy wałkowaniami ciasto schładzaj przez 30 min. w lodówce. Kiedy ciasto rozwałkujesz już ostatni, czwarty raz, dokładnie zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na min 5 godz., a najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Przepis na nadzienie do rogali świętomarcińskich
- 300 g białego maku,
- 100 g masy marcepanowej,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g zblanszowanych migdałów,
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
- 3 pokruszone na okruszki podłużne biszkopty.
Dodatkowo:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania,
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania.
Orzechy i biaÅ‚y mak sparz gorÄ…cÄ… wodÄ…, a po 15 min odcedź, odsÄ…cz i zmiel dwukrotnie w maszynce wraz z migdaÅ‚ami. Teraz masÄ™ marcepanowÄ… i cukier puder rozetrzyj przy pomocy miksera, dodaj zmielony mak z bakaliami i posiekanÄ… skórkÄ™ pomaraÅ„czy. Wszystko dokÅ‚adnie wymieszaj i dodaj Å›mietanÄ™. PowstaÅ‚a masa nie powinna być ani zbyt zbita, ani zbyt pÅ‚ynna — jej gÄ™stość reguluj Å›mietanÄ….
Ciasto rozwałkuj na prostokąt 2 razy większy niż poprzednio i pokrój go na 12 trójkątów. Teraz na każdym z nich rozsmaruj masę makową, zostawiając niewielki margines przy każdym z boków. Zawijaj rogaliki zaczynając od podstawy w kierunku wierzchołka trójkąta.
Rogaliki poukÅ‚adaj na blaszce do pieczenia i pozostaw do wyroÅ›niÄ™cia na ok. 40 — 50 min.
Przygotuj piekarnik — rozgrzej go do 180 st. WyroÅ›niÄ™te rogale posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i piecz przez 20 — 30 min, aż ciasto przyrumieni siÄ™. W tym czasie przygotuj lukier
Składniki:
- szklanka cukru,
- 3 łyżki gorącej wody.
Rozetrzyj cukier z wodą przy pomocy dużej łyżki, a gęstość lukru reguluj przy pomocy gorącej wody lub cukru pudru.
Upieczone rogale połóż na kratce i jeszcze ciepłe polej lukrem, posyp posiekanymi orzechami i migdałami.
Smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze