TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyJesieniÄ… szczególnie narażeni jesteÅ›my na różnego rodzaju infekcje i przeziÄ™bienia. Na szczęście mamy swoich sprzymierzeÅ„ców wÅ›ród jesiennych warzyw i produktów spożywczych. Chcesz zadbać o swoje zdrowie? PowinieneÅ› koniecznie wprowadzić te superfoods do swojej kuchni.
Superfoods na jesień
1. Czosnek
Choć z jego walorami smakowymi można dyskutować, w żadnym wypadku nie można odmówić mu prozdrowotnych właściwości, z których jesienią powinniśmy czerpać pełnymi garściami.
Czosnek dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i przeciwgrzybiczym uznawany jest za naturalny antybiotyk, który nie tylko leczy, ale i wzmacnia organizm oraz zapobiega przeziębieniom. Zawiera ponad 100 chemicznie czynnych związków, które wspomagają działanie naszego organizmu w walce z chorobami.
A jak jeść czosnek? Możesz dodać go do praktycznie każdej potrawy — miÄ™sa pod każdÄ… postaciÄ…, zielonego pesto, a także grzanek i pieczywa.
2. Kiszona kapusta
Wzmacnia odporność naszego organizmu, co jest szczególnie istotne jesienią, kiedy to wrasta ryzyko grypy i przeziębień. Regularne jedzenie kiszonej kapusty reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci - istny eliksir młodości ;-)
Warto wiedzieć, że sok z kiszonej kapusty także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, bo łagodzi kaszel. Kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm.
Co zrobić z kiszonej kapusty? Najlepiej nic ;-) Mnie najbardziej smakuje sama bez żadnych dodatków, ale jako główny składnik obiadowej surówki też smakuje wyśmienicie.
3. Cynamon
NajwiÄ™cej cynamonu spożywamy jesieniÄ… i zimÄ… — bardzo sÅ‚usznie, bo wÅ‚aÅ›nie w tym okresie jest wielkim sprzymierzeÅ„cem naszego zdrowia.
Cynamon działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie - dzięki temu jest niezwykle pomocnym środkiem w zwalczaniu różnego rodzaju przeziębień, stanów zapalnych i tym podobnych chorób.
Dodany do pierniczków wzmacnia ich smak, do szarlotki czyni ją bardziej aromatyczną, a pół łyżeczki cynamonu wymieszanej z łyżką miodu pomaga w stanach zapalnych gardła, zatok czy przeziębieniu.
4. Miód
Kiedy jesteśmy przeziębieni sięgamy właśnie po miód - rozgrzewa oraz dostarcza naszemu organizmowi szereg substancji działających antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo.
Poza tym miód obfituje w minerały, probiotyki, enzymy oraz antyoksydanty.
A jak jeść miód? Przede wszystkim nie wolno gotować miodu, ponieważ w wysokiej temperaturze traci część dobroczynnych składników.
Zatem aby cieszyć się niezachwianym zdrowiem, warto co wieczór rozpuścić łyżkę miodu w szklance ciepłej wody, a rano dodać sok z cytryny i pić zaraz po przebudzeniu.
5. Dynia
Dynia jest jednym z tych wspaniałych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości.
Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo dynia zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność, zatem powinna jak najczęściej pojawiać się w twoim jesienno-zimowym jadłospisie.
Czy wiesz, że szklanka puree z dyni pokrywa aż siedmiokrotnie (!) zapotrzebowanie na witaminę A i dostarcza 10 mg witaminy C?
A jak jeść dynię? Dynia świetnie sprawdzi się jako składnik kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków.
6. Jarmuż
Choć jarmuż wydaje się nowością w Polsce, wcale nią nie jest — był on jednym z najpowszechniejszych warzyw w średniowiecznej Europie. Zielone liście jarmużu smakiem przypominające kapustę są skarbnicą wielu witamin i wartości odżywczych.
Czy wiesz, że szklanka jarmużu zaspokaja aż 90 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminÄ™ C? Jarmuż jest nieocenionym źródÅ‚em bÅ‚onnika, biaÅ‚ka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu — dÅ‚uga ta lista, prawda? :)
A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą, smażony, duszony, a także w postaci zupy lub pesto. Jednak moim numerem 1 jest jarmuż pieczony w postaci warzywnych chipsów.
7. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to prawdziwy skarb jesieni! Zawierają pokaźną dawkę witaminy E, która pobudza do działania nasz system odpornościowy – wystarczy tylko garść dziennie, żeby skutecznie chronić organizm przed infekcjami.
Orzechy włoskie są cennym źródłem białka (4 g w 7 orzechach), błonnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a także antyoksydantów — selenu i polifenoli.
Choć w 5 orzechach włoskich jest tyle samo kalorii co w pączku, ale orzechy nie tuczą! (tak, dobrze przeczytałeś :)). A czy wiesz, że zawarta w orzechach kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt?
A jak jeść orzechy włoskie? Są niezwykle sycące, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością, jednak warto dodać kilka do owsianki czy sałatki. A czy wiesz, że orzechy włoskie z powodzeniem mogą zastąpić orzechy piniowe w pesto?
8. Żurawina
Å»urawina wykazuje niezwykÅ‚e wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci przeciwbakteryjne, dlatego skutecznie zwalcza problemy ukÅ‚adu moczowego, pokarmowego oraz stany zapalne dziÄ…seÅ‚. Sok z żurawiny, a także Å›wieże i suszone owoce warto wÅ‚Ä…czyć do codziennego jadÅ‚ospisu — nie tylko ze wzglÄ™du na jej lecznicze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, ale także profilaktyczne.
Żurawina jest prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy. Zawiera także cenną witaminę C, beta-karoten, jak również polifenole i flawonoidy.
A jak jeść żurawinę? Teraz, w sezonie jesiennym możesz kupić świeżą żurawinę, a przez cały rok – suszoną, mrożoną, a także w postaci soku.
Najlepiej jest jeść żurawinę w koktajlach ze słodszymi owocami, ponieważ jej smak jest raczej cierpki. Natomiast suszone możesz dodawać do owsianki, wypieków czy sałatek, a dżem z żurawiny wyśmienicie dopełnia smak pieczonego mięsa indyczego.
9. Imbir
Imbir według naukowców wzmacnia nasz układ odpornościowy, a dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dlatego warto wprowadzić go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym.
Jaki imbir wybrać - Å›wieży czy suszony? Odpowiedź jest bardzo prosta — oczywiÅ›cie, że Å›wieży.
Imbir można dodać go do herbaty lub mleka z miodem i cytryną - w takiej mieszance pomoże pozbyć się nam przeziębienia. Wyśmienicie smakuje również we wszelkiego rodzaju grzańcach. Natomiast suszony imbir warto dodać do ciasteczek.
10. Brukselka
Brukselka obok szpinaku należy do tych warzyw, które, choć nielubiane przez dzieci, wiedzie prym pod względem zawartości wartości odżywczych i witamin, dlatego warto wprowadzić ją do diety.
To maÅ‚e, niepozorne warzywko zawiera moc witamin: A, B1, B2, B5, C, E, H, K… wiÄ™c może warto przekonać do niej siebie i swoje dzieci ;-)
Może przekona cię do tego fakt, że już 150 g brukselki wystarczy, aby pokryć 100 proc. zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę C, dlatego spożywanie jej jest zalecane szczególnie w okresach podwyższonego ryzyka zachorowań. Składniki zawarte w brukselce działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, chronią przed wirusami, a także wspomagają pracę górnych dróg oddechowych.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze