Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

Święta już tuż tuż! Pewnie już doskonale wiesz co przygotujesz na wigilijną kolację, ale warto także wcześniej pomyśleć co podasz swoim gościom pierwszego i drugiego dnia świąt. Ja w tym roku wybrałam kaczkę pieczoną z pomarańczami i imbirem. Jest świetna - miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna, a jak smakuje! Przekonaj się sam!

Składniki:

  • sprawiona kaczka (ok. 2,5 kg),
  • 3 pomarańcze,
  • jabłko,
  • 1 ½ łyżeczki soli,
  • 1 ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • łyżeczka suszonego, zmielonego czosnku,
  • łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • ½ łyżeczki mielonej, ostrej papryki.

Żeby przygotować świąteczną kaczę pieczoną w pomarańczach, musisz poświęcić na to sporo czasu… aby kaczka wyszła idealnie, musisz zacząć jej przygotowanie już dzień wcześniej, a w dniu, w którym chcesz ją podać gościom, powinieneś zarezerwować ok. 4 godz.

Zacznij od umycia, osuszenia i usunięcia ewentualnych resztek pierza z kaczki. Odetnij szyjkę i przytnij skrzydełka, zostawiając tylko najgrubszą ich część zaraz przy tułowiu. Ja odcięłam cały kuper, ale możesz wyciąć tylko gruczoł kuprowy.

Świąteczna kaczka pieczona w pomarańczach

Teraz suche przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi tuszkę — w środku, jak i na zewnątrz. Tak przygotowaną kaczkę włóż do jakiegoś naczynia, zamknij je szczelnie i postaw w chłodnym miejscu najlepiej na 24 godz.

Następnego dnia zacznij przygotowywanie kaczki od wyszorowania, a następnie sparzenia pomarańczy. Jedną pokrój w plasterki, drugą razem ze skórką w kostkę, a z trzeciej wyciśnij sok. Jabłko umyj, usuń gwiazdo nasienne, a następnie pokrój na jednakowej wielkości kawałki.

Teraz do środka zamarynowanej kaczki włóż kawałki jabłek i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Aby nadzienie nie wypadło nam podczas pieczenia, otwór przy kuperku zepnij przy pomocy wykałaczek i sznurka.

Kaczkę połóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym piersiami do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem i piecz przez 20 min, by skórka lekko się przyrumieniła, a tłuszcz zaczął wytapiać.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Teraz odlej nadmiar tłuszczu, a kaczkę polej sokiem pomarańczowym i obłóż plasterkami pomarańczy. Przykryj brytfankę i włóż ją do piekarnika na 2,5 godz., ale tym razem zmniejsz temperaturę do 150 st. i wyłącz termoobieg.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej już prawie upieczoną kaczkę sosem własnym i piecz jeszcze przez 30–45 min aż skórka mocno się zarumieni.

To wszytko! I smaczny świąteczny obiad gotowy! Smacznego! ;-)

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?