Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

Ryba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także dla wspaniałego smaku, który uzyskamy dzięki pieczeniu. Dlatego poniżej znajdziesz 3 pomysły na pieczoną rybkę. Który wybierzesz? ;-)

Ten artykuł ma 3 strony:

Łosoś w brokułach

Składniki:

  • filet z łososia ze skórką,
  • brokuł,
  • 4 pomidory,
  • cytryna,
  • kilka listków bazylii,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól i pieprz do smaku.
Filet z łososia pieczony w warzywami

Brokuła umyj, osusz i podziel na małe różyczki, a pomidory sparz i obierz ze skórki. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, ułóż warzywa, skrop je oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min.

W tym czasie przygotuj łososia - filet umyj, osusz podziel na mniejsze kawałki i natrzyj solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.

W naczyniu z podpieczonymi warzywami zrób na środku miejsce dla łososia ;-) Dodaj kilka listków bazylii oraz pokrojone plasterki cytryny. Ponownie wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30 min.

Kiedy pieczony łosoś będzie już gotowy posyp go listkami świeżej bazylii oraz grubo zmielonym pieprzem. Danie podaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Jeszcze więcej pomysłów na rybę:

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Twaróg nie tylko na śniadanie Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Pora na pora! 12 smakowitych propozycji z porem w roli głównej 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami Przekonaj się do brukselki! Domowe batoniki - zrób je sam! Smacznie i po polsku Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz? Czas na gęsinę Przepis Otylii Jędrzejczak na zdrowy sok na bazie szpinaku Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora Domowy majonez - to prostsze niż myślisz! Przepis na domowy majonez Jak zrobić musztardę? Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji