Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca

Ryba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze, ale także dla wspaniałego smaku, który uzyskamy dzięki pieczeniu. Dlatego poniżej znajdziesz 3 pomysły na pieczoną rybkę. Który wybierzesz? ;-)

Ten artykuł ma 3 strony:

Łosoś w brokułach
Składniki:
- filet z łososia ze skórką,
- brokuł,
- 4 pomidory,
- cytryna,
- kilka listków bazylii,
- oliwa z oliwek,
- pieprz cytrynowy,
- sól i pieprz do smaku.
Brokuła umyj, osusz i podziel na małe różyczki, a pomidory sparz i obierz ze skórki. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, ułóż warzywa, skrop je oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
W tym czasie przygotuj łososia - filet umyj, osusz podziel na mniejsze kawałki i natrzyj solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.

W naczyniu z podpieczonymi warzywami zrób na środku miejsce dla łososia ;-) Dodaj kilka listków bazylii oraz pokrojone plasterki cytryny. Ponownie wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 30 min.
Kiedy pieczony łosoś będzie już gotowy posyp go listkami świeżej bazylii oraz grubo zmielonym pieprzem. Danie podaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Jeszcze więcej pomysłów na rybę:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze