Strogonow w polskim wydaniu

Boeuf Strogonow zrobił zawrotną karierę niemal na całym świecie - to danie możemy spotkać w USA, Chinach, Iranie czy Japonii, tyle że pod różnymi nazwami: Strogonow, Stroganov czy Stroganoff. Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego Strogonowa, jakiego kiedykolwiek jadłeś.

Przepis na boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to dosyć popularne w Polsce danie i każdy zapewne choć raz w życiu je jadł, ale nie każdy wie, że jest ono połączeniem kuchni francuskiej (franc. boeuf to wołowina) i rosyjskiej (sos dodawany jest do potrawy, a nie podawany osobno).

Ta mięsna, sycąca potrawa po raz pierwszy została przygotowana w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I, a potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie Pawłowi Stroganowi.

Boeuf Strogonow

Składniki:

  • ½ kg polędwicy wołowej,
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 ½ l bulionu warzywnego (przepis znajdziesz klikając tutaj),
  • 100 g przecieru pomidorowego,
  • ½ szklanki śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 3 ogórki kiszone,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • garść posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Teraz kiedy już wszytko masz przygotowane, oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę, a następnie wsyp pokrojone pieczarki.

Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone przełóż je do innego naczynia i na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10–15 min aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się.

Teraz do garnka lub głębokiej, dużej patelni przełóż mięso i dodaj pieczarki z cebulką - wszytko oprósz mąką i chwilkę podsmaż.

Teraz wlej bulion i przecier pomidorowy i wsyp słodką i ostrą paprykę. Wszytko duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym czasie dodaj pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone oraz wlej śmietanę. Wszystko dopraw do smaku solą i duś jeszcze przez 20–25 min.

W tym czasie przygotuj natkę pietruszki (lub koperek) i drobno ją posiekaj. Posyp nią boeuf Strogonow na talerzach. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Smacznego! ;-)

Dania z mięsa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy