Strogonow w polskim wydaniu

Boeuf Strogonow zrobił zawrotną karierę niemal na całym świecie - to danie możemy spotkać w USA, Chinach, Iranie czy Japonii, tyle że pod różnymi nazwami: Strogonow, Stroganov czy Stroganoff. Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego Strogonowa, jakiego kiedykolwiek jadłeś.


Przepis na boeuf Strogonow
Boeuf Strogonow to dosyć popularne w Polsce danie i każdy zapewne choć raz w życiu je jadł, ale nie każdy wie, że jest ono połączeniem kuchni francuskiej (franc. boeuf to wołowina) i rosyjskiej (sos dodawany jest do potrawy, a nie podawany osobno).
Ta mięsna, sycąca potrawa po raz pierwszy została przygotowana w 1815 roku przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I, a potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie Pawłowi Stroganowi.
Składniki:
- ½ kg polędwicy wołowej,
- 30 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 1 ½ l bulionu warzywnego (przepis znajdziesz klikając tutaj),
- 100 g przecieru pomidorowego,
- ½ szklanki śmietany 18 proc.,
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- 3 ogórki kiszone,
- łyżka mąki pszennej,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- garść posiekanej natki pietruszki lub koperku.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Teraz kiedy już wszytko masz przygotowane, oprósz mięso pieprzem, a na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulkę, a następnie wsyp pokrojone pieczarki.

Kiedy pieczarki odparują i są już usmażone przełóż je do innego naczynia i na tej samej patelni (nie myj jej) rozgrzej olej, a następnie wrzuć mięso i smaż ok. 10–15 min aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się.
Teraz do garnka lub głębokiej, dużej patelni przełóż mięso i dodaj pieczarki z cebulką - wszytko oprósz mąką i chwilkę podsmaż.
Teraz wlej bulion i przecier pomidorowy i wsyp słodką i ostrą paprykę. Wszytko duś pod przykryciem przez ok. 20–25 min. Po tym czasie dodaj pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone oraz wlej śmietanę. Wszystko dopraw do smaku solą i duś jeszcze przez 20–25 min.
W tym czasie przygotuj natkę pietruszki (lub koperek) i drobno ją posiekaj. Posyp nią boeuf Strogonow na talerzach. Danie podawaj gorące, najlepiej z kromką świeżego chleba.
Smacznego! ;-)
Dania z mięsa


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze