Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!

Wiem, że tłusty czwartek będzie dopiero za miesiąc, ale ja już nie mogę się doczekać... ale będzie słodko! ;-D Dlatego popełniłam mały falstart i wczoraj usmażyłam te pyszne serowe oponki i pączusie. Były naprawdę smaczne! Chcecie poznać przepis? Znajdziecie go poniżej. Zapraszam!

Przepis na oponki serowe

To będą najlepsze oponki z serem jakie kiedykolwiek jadłeś! Smaczne, lekkie i puszyste, a do tego dziecinnie proste w przygotowaniu. Skusisz się ;-)

Oponki serowe

Składniki:

  • ½ kg sera półtłustego,
  • ½ kg mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 żółtka,
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka octu, spirytusu lub rumu,
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • tłuszcz do smażenia,
  • mały kieliszek spirytusu (dodaj go do zimnego oleju),
  • cukier puder do posypania.

Z powyższych składników otrzymasz ok. 20 oponek + 20 malutkich pączusiów.

Zacznij od przesiania mąki, a następnie wsyp ją do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, żółtka, ocet (spirytus albo rum), sodę oczyszczoną oraz śmietanę i zagnieć z tych składników ciasto.

Stolnicę lub blat oprósz mąką i rozwałkuj ciasto tak, by miało 1–1,5 cm grubości. Teraz przy pomocy szklanki zacznij wykrawać w cieście kółka, a w nich kieliszkiem (lub nakrętką) mniejsze kółeczka — powstaną z nich malutkie pączusie.

Oponki i małe pączki smaż na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (z odrobiną spirytusu) na piękny, złoty kolor. Kiedy oponki będą już gotowe, wyławiaj je łyżką cedzakową i układaj na papierowych ręcznikach kuchennych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Oponki i pączusie obsyp cukrem pudremi i… zajadaj! ;-) Smacznego!

Jeszcze więcej słodkości:

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Strogonow w polskim wydaniu Chleb z garnka - sprawdzony przepis Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Domowa wegeta bez soli i konserantów Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana