Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś!
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 7 komentarzyWiem, że tÅ‚usty czwartek bÄ™dzie dopiero za miesiÄ…c, ale ja już nie mogÄ™ siÄ™ doczekać... ale bÄ™dzie sÅ‚odko! ;-D Dlatego popeÅ‚niÅ‚am maÅ‚y falstart i wczoraj usmażyÅ‚am te pyszne serowe oponki i pÄ…czusie. ByÅ‚y naprawdÄ™ smaczne! Chcecie poznać przepis? Znajdziecie go poniżej. Zapraszam!
Przepis na oponki serowe
To będą najlepsze oponki z serem jakie kiedykolwiek jadłeś! Smaczne, lekkie i puszyste, a do tego dziecinnie proste w przygotowaniu. Skusisz się ;-)
Składniki:
- ½ kg sera półtłustego,
- ½ kg mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 żółtka,
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka octu, spirytusu lub rumu,
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- tłuszcz do smażenia,
- mały kieliszek spirytusu (dodaj go do zimnego oleju),
- cukier puder do posypania.
Z powyższych składników otrzymasz ok. 20 oponek + 20 malutkich pączusiów.
Zacznij od przesiania mąki, a następnie wsyp ją do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę ser, cukier, żółtka, ocet (spirytus albo rum), sodę oczyszczoną oraz śmietanę i zagnieć z tych składników ciasto.
StolnicÄ™ lub blat oprósz mÄ…kÄ… i rozwaÅ‚kuj ciasto tak, by miaÅ‚o 1–1,5 cm gruboÅ›ci. Teraz przy pomocy szklanki zacznij wykrawać w cieÅ›cie kółka, a w nich kieliszkiem (lub nakrÄ™tkÄ…) mniejsze kółeczka — powstanÄ… z nich malutkie pÄ…czusie.
Oponki i małe pączki smaż na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (z odrobiną spirytusu) na piękny, złoty kolor. Kiedy oponki będą już gotowe, wyławiaj je łyżką cedzakową i układaj na papierowych ręcznikach kuchennych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Oponki i pÄ…czusie obsyp cukrem pudremi i… zajadaj! ;-) Smacznego!
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze