Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

Soczewica w wegetariańskim menu pojawia się nader często - nic dziwnego! Zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Znajdziesz w niej dużo białka, jest także bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, a polscy naukowcy odkryli w niej nawet taniny, czyli związki, które mogą chronić ludzki organizm przed nowotworami. Całkiem sporo tych pozytywów, jak na soczewicę, prawda? :) Chciałbyś zaprosić soczewicę do swojej kuchni i zastanawiasz się który jej rodzaj wybrać? A jak ją później przygotować? Co z niej ugotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej. Zapraszam do lektury :)


Który rodzaj soczewicy wybrać?
Soczewica soczewicy nierówna… Mamy do wyboru czerwoną, zieloną, żółtą, a nawet brązową. Każda z nich inaczej smakuje i pasuje do innych dań. W zależności od rodzaju soczewicy, który wybierzemy, dostarczymy swojemu organizmowi różne ilości kalorii i składników odżywczych, ale różnice tych wartości są nieznaczne.
Jednak jeśli zależy nam na jak największych korzyściach płynących z soczewicy, warto wybierać kiełki soczewicy, ponieważ zawierają znacznie więcej składników mineralnych i witamin w porównaniu z gotowanymi nasionami soczewicy.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Rodzaje soczewicy
Wiedziałeś, że oprócz zielonej, czerwonej i żółtej soczewicy są dostępne także inne jej rodzaje? I tak jak wspomniałam wcześniej każdy smakuje inaczej i różne są ich sposoby przygotowania.

Soczewica czerwona
Soczewica w czerwonym kolorze jest najpopularniejszym rodzajem, który jadamy najczęściej. Wiecie za co najbardziej lubię czerwoną soczewicę? Za to, że nie wymaga wcześniejszego namaczania :) Dodatkowo łatwo się rozgotowuje, przez co jest idealnym składnikiem zup.
A czy wiedzieliście, że czerwona soczewica, to tak naprawdę pozbawiona łupinek soczewica brązowa? Dzięki ich brakowi soczewica czerwona jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm.

Soczewica brązowa
Soczewica brązowa odznacza się bardziej wyrazistym smakiem w porównaniu ze swoimi kolorowymi siostrami. Bardzo często staje się składnikiem pieczywa i wegetariańskich pasztetów. Jednak ja najczęściej wykorzystuję ją podczas przygotowywania kotletów mielonych i gulaszu.

Soczewica zielona
Natomiast zielona soczewica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, a po ugotowaniu zachowuje sypkość (za co ją najbardziej lubię :)). Najlepiej sprawdza się jako składnik past i farsz do pierogów, naleśników czy krokietów, ale mnie najbardziej smakuje w sałatce.
Soczewica żółta
Soczewica żółta, podobnie jak jej zielona siostra odznacza się delikatnym smakiem, lecz odróżnia to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego najlepiej nadaje się do gotowania zup.

Soczewica czarna
Czarna soczewica jest idealnym składnikiem pikantnych przekąsek oraz zup. Co przypomina wam z wyglądu czarna soczewica? Bo mnie kawior :)
Bardzo rzadko w sklepach można spotkać soczewicę koralową o różowym kolorze (przyznam się, że nigdy jej nie widziałam), jak także soczewicę pomarańczową, która wykazuje takie same właściwości jak jej czerwona i żółta siostra, dlatego najlepiej wykorzystać ją do przygotowania kremowej zupy lub puree.
Jak gotować soczewicę?
Tak jak wcześniej wspomniałam, każdy rodzaj soczewicy charakteryzuje się różną twardością, dlatego każdy należy gotować inaczej.
Najmniej czasu poświęcimy na ugotowanie czerwonej i żółtej soczewicy - nie trzeba ich wcześniej namaczać, a czas gotowania wynosi zaledwie ok. 15 min. Zielona soczewica także nie przysporzy nam problemów, bo wystarczy ją opłukać i gotować ok. 30 min.
Najwięcej czasu musimy przeznaczyć na gotowanie soczewicy brązowej, ponieważ najpierw trzeba namaczać ją przez 30 min, a dopiero potem gotować, czasem nawet godzinę.
Przygotowując soczewicę należy pamiętać, że podczas gotowania chłonie ona bardzo wodę i może zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie. Z tego względu gotując soczewicę należy przyjąć proporcję 1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody.
Soczewicę powinno się solić dopiero przed zakończeniem jej gotowania - zapobiegnie to stwardnieniu ziaren i utracie białka.
Inne kulinarne porady
Przepis na zupę z soczewicy
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy to idealny pomysł na obiad - jest smaczna, sycąca i na pewno zasmakuje miłośnikom nieco ostrzejszych smaków. Talerz takiej rozgrzewającej zupy jest na wagę złota w pochmurne, jesienne dni — takie jak dziś. Ja już wiem co przygotuję na dzisiejszy obiad. A ty? :)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze