Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis

Masło orzechowe z nutką cynamonu to obowiązkowy smakołyk w mojej szafce w czasie jesieni i zimy. Ale to samorowidło ma jedną, jedyną wadę - za szybko się kończy ;-) Na szczęście, żeby je przygotować nie potrzeba wiele czasu. Przyznam się wam nieskromnie, że masło orzechowe z cynamonem robi taką furorę wśród mojej rodziny i znajomych, że kiedy wpadają do mnie w odwiedziny, czasem już od progu pytają czy mam "cynamonowe złoto", bo tak je nazwałam. Poniżej znajdziesz przepis na mój największy orzechowo-cynamonowy skarb.

Przepis na masło orzechowe z cynamonem

Masło orzechowe z cynamonem

Składniki:

  • 300g orzeszków ziemnych, niesolonych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • duża łyżeczka mielonego cynamonu.

Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni (uważaj, żeby ich nie przypalić!), a kiedy lekko zmiękną, przesyp na talerz, by wystygły.

Teraz uprażone orzeszki wsyp do blendera, dodaj olej kokosowy, miód oraz mielony cynamon i miksuj wszytko przez kilka sekund na najwyższych obrotach. Co chwilę wyłączaj urządzenie, by nie przegrzało się. Kiedy blender odpoczywa, zeskrob z jego ścianek nagromadzającą się masę orzechową.

Po kilku minutach orzechy zaczną wydzielać olej i uzyskają kremową, lekko płynną konsystencję. I już! Masło orzechowe przełóż do słoika i zajadaj! Prawda, że proste? ;-)

Orzechowe inspiracje

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką Przepis na sernik, który zawsze się udaje Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Kandyzowana skórka pomarańczowa - przepis