Sekrety kuchni hiszpańskiej

Pod ogólnym pojęciem kuchni hiszpańskiej kryją się zróżnicowane kuchnie regionalne Półwyspu Iberyjskiego. W ich skład wchodzą potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie (kuchnia andaluzyjska), jak także potrawy ludów pasterskich, kuchnia wywodząca się z morskich tradycji i innych kuchni świata, zatem nie jest ona jednolita. Kuchnia słonecznej Hiszpanii kojarzy się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie oferuje klimat śródziemnomorski. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszam cię na kulinarną podróż po Hiszpanii.

Ten artykuł ma 2 strony:

Hiszpańska uczta

Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego obfituje w ryby, owoce morza, świeże warzywa i nie można wyobrazić sobie prawdziwej, hiszpańskiej pani domu, która w swojej spiżarni nie ma oliwy z oliwek, charakterystycznych suszonych szynek i wyśmienitych, niskokalorycznych serów. Ważnym elementem hiszpańskiej kuchni są też mięsa – jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze.

Co region, to inny obyczaj kulinarny. Do najsłynniejszych hiszpańskich kuchni należą kuchnia galicyjska, baskijska, katalońska, kastylijska oraz andaluzyjska. Dodatkowo w każdym z mniejszych regionów: w La Rioja, Murcia, Asturia, Walencja czy Nawarra możemy odnaleźć unikalne potrawy.

Widzisz zatem, że kuchnia hiszpańska to bardzo rozległy temat, o którym można napisać naprawdę grubą książkę, dlatego, aby was nie zanudzić wybrałam dla was najciekawsze kulinarne regiony Hiszpanii i to właśnie tam chcę waz zabrać. Gotowi? Zapraszam was na kulinarną wycieczkę po Hiszpanii.

Galicja (Galicia)

Ten północno-zachodni region Hiszpanii słynie głównie z ryb i owoców morza. Jeżeli będziesz spędzał tam wakacje, koniecznie musisz spróbować miejscowego rarytasu – pulpo a feira. To serwowana w oliwie smażona ośmiornica, posypana pimeto – ostrą, mieloną papryką. Ryby podawane są raczej delikatne przyprawione – jedzone są w najprostszej postaci, smażone z dodatkiem ziemniaków lub sosu salsa verdi skomponowanego z pietruszki, mięty, świeżych ziół, czosnku i anchovis.

Galicja słynie także z uprawy małych, zielonych papryczek pimientos del padron, które gdy dojrzeją nadziewa się serem, smaży i serwuje jako przystawkę nazywaną tapas. A jeżeli myślisz, że pierogi, to polski wynalazek to jesteś w błędzie – praktycznie każdy kraj ma swoje pierogi, Hiszpania także. Są to pierogi o różnych rozmiarach z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka.

Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia? Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać? Jak poprawnie jeść małże? Co skrywa w sobie pomelo? Jak obrać pomelo? Tajniki kuchni japońskiej Japoński savoir-vivre przy stole Co znajdziesz w melonie? Dlaczego warto jeść melony? Czereśnie - dlaczego warto je jeść? Czereśnie - co warto wiedzieć Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać Śmietana dobrze ubita Jak dobrze ubić śmietanę? Jakie kiełki hodować w domowych warunkach Domowa uprawa kiełków w 5 krokach Królowa wszystkich przypraw Poznaj właściwości kardamonu Rzodkiewki - chrup na zdrowie Co skrywa się w rzodkiewkach? Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść? Co znajdziemy w brzoskwiniach? Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość Jedzmy grejpfruty!