TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 7 komentarzyCudze chwalicie, a swego nie znacie - chciaÅ‚oby siÄ™ powiedzieć, kiedy niemalże wszyscy zachwycajÄ… siÄ™ nasionami chia, jagodami goji czy sokiem z noni... zapominajÄ…c o naszych polskich, wspaniaÅ‚ych produktach, które w niczym nie ustÄ™pujÄ… egzotycznym nowinkom żywieniowym. Poniżej znajdziesz listÄ™ TOP 10 polskich superfoods, które powinieneÅ› wÅ‚Ä…czyć do swojej diety, by jak najdÅ‚użej cieszyć siÄ™ niezachwianym zdrowiem.
Ten artykuł ma 10 stron:
2. Jarmuż
Choć jarmuż wydaje siÄ™ nowoÅ›ciÄ… w Polsce, wcale niÄ… nie jest — byÅ‚ on jednym z najpowszechniejszych warzyw w Å›redniowiecznej Europie. Zielone liÅ›cie jarmużu smakiem przypominajÄ…ce kapustÄ™ sÄ… skarbnicÄ… wielu witamin i wartoÅ›ci odżywczych.
Czy wiesz, że szklanka jarmużu zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminÄ™ A, 90 proc. na witaminÄ™ C i aż 450–600 proc. na witaminÄ™ K? Jarmuż jest nieocenionym źródÅ‚em bÅ‚onnika, biaÅ‚ka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku i magnezu - dÅ‚uga ta lista, prawda? :).
A jak jeść jarmuż? Świetnie smakuje na surowo polany sokiem z cytryny i oliwą, smażony, duszony, a także w postaci zupy lub pesto. Jednak moim numerem 1 jest jarmuż pieczony w postaci warzywnych chipsów.
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze