TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Cudze chwalicie, a swego nie znacie - chciałoby się powiedzieć, kiedy niemalże wszyscy zachwycają się nasionami chia, jagodami goji czy sokiem z noni... zapominając o naszych polskich, wspaniałych produktach, które w niczym nie ustępują egzotycznym nowinkom żywieniowym. Poniżej znajdziesz listę TOP 10 polskich superfoods, które powinieneś włączyć do swojej diety, by jak najdłużej cieszyć się niezachwianym zdrowiem.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/shutterstock-388066978-3b5fcf5e1.jpg)
Ten artykuł ma 10 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
1. Dynia
Dynia jest jednym z tych wspaniałych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości.
Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach lecytynę, która przyczynia się do zwiększenia przemiany materii oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu. Dodatkowo dynia zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność, zatem powinna jak najczęściej pojawiać się w twoim jesienno-zimowym jadłospisie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Czy wiesz, że szklanka puree z dyni pokrywa aż siedmiokrotnie (!) zapotrzebowanie na witaminę A i dostarcza 10 mg witaminy C?
Dobra wiadomość dla osób dbających o linię i odchudzających się – dynia jest bardzo niskokalorycznym warzywem (w 10 dag miąższu zawartych jest 26 kcal) dostarczającym także spore ilości błonnika pokarmowego (7 g na 250 ml dyniowego puree), który pomaga w odchudzaniu. Ponadto dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się toksyn i zakwaszeń.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Pestki dyni są nieocenionym źródłem cynku – w garści (16 g) zawierają go aż 2,5 mg. Dodatkowo tłoczony na zimno olej z pestek dyni oprócz tego, że zawiera moc witamin i minerałów, to ponadto znajdziesz w nim fitosterole – substancje, które obniżają poziom cholesterolu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
A jak jeść dynię? Dynia świetnie sprawdzi się jako składnik kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków.
Jeszcze więcej pomysłów na dynię:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze