TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

Cudze chwalicie, a swego nie znacie - chciałoby się powiedzieć, kiedy niemalże wszyscy zachwycają się nasionami chia, jagodami goji czy sokiem z noni... zapominając o naszych polskich, wspaniałych produktach, które w niczym nie ustępują egzotycznym nowinkom żywieniowym. Poniżej znajdziesz listę TOP 10 polskich superfoods, które powinieneś włączyć do swojej diety, by jak najdłużej cieszyć się niezachwianym zdrowiem.

Ten artykuł ma 10 stron:

1. Dynia

Dynia jest jednym z tych wspaniałych warzyw, które warto jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także zbawienne dla naszego zdrowia lecznicze właściwości.

Przede wszystkim w miąższu dyni znajdziesz beta-karoten, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, potas i kwas foliowy, a w pestkach lecytynę, która przyczynia się do zwiększenia przemiany materii oraz wpływa korzystnie na pracę mózgu. Dodatkowo dynia zawiera mnóstwo składników wzmacniających odporność, zatem powinna jak najczęściej pojawiać się w twoim jesienno-zimowym jadłospisie.

Czy wiesz, że szklanka puree z dyni pokrywa aż siedmiokrotnie (!) zapotrzebowanie na witaminę A i dostarcza 10 mg witaminy C?

Świeża dynia i olejek z pestek z dyni

Dobra wiadomość dla osób dbających o linię i odchudzających się – dynia jest bardzo niskokalorycznym warzywem (w 10 dag miąższu zawartych jest 26 kcal) dostarczającym także spore ilości błonnika pokarmowego (7 g na 250 ml dyniowego puree), który pomaga w odchudzaniu. Ponadto dynia wspomaga nasz organizm w pozbyciu się toksyn i zakwaszeń.

Pestki dyni są nieocenionym źródłem cynku – w garści (16 g) zawierają go aż 2,5 mg. Dodatkowo tłoczony na zimno olej z pestek dyni oprócz tego, że zawiera moc witamin i minerałów, to ponadto znajdziesz w nim fitosterole – substancje, które obniżają poziom cholesterolu.

A jak jeść dynię? Dynia świetnie sprawdzi się jako składnik kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków.

Jeszcze więcej pomysłów na dynię:

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać? Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Placki ziemniaczane bez tajemnic Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec Zdrowe tłuszcze, które warto jeść Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem! Które jabłko wybrać? Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III Pieczenie? To proste! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące Co o mące mówi nam jej typ? Poznaj sekrety udanego lukru Kolorowy lukier - zrób to sam! Karmel bez tajemnic Karmel z niespodzianką Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach?