TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 7 komentarzyCudze chwalicie, a swego nie znacie - chciaÅ‚oby siÄ™ powiedzieć, kiedy niemalże wszyscy zachwycajÄ… siÄ™ nasionami chia, jagodami goji czy sokiem z noni... zapominajÄ…c o naszych polskich, wspaniaÅ‚ych produktach, które w niczym nie ustÄ™pujÄ… egzotycznym nowinkom żywieniowym. Poniżej znajdziesz listÄ™ TOP 10 polskich superfoods, które powinieneÅ› wÅ‚Ä…czyć do swojej diety, by jak najdÅ‚użej cieszyć siÄ™ niezachwianym zdrowiem.
Ten artykuł ma 10 stron:
4. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie to prawdziwy skarb jesieni! Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagające obniżyć poziom złego cholesterolu. Już 3 włoskie orzechy zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega-3, dlatego są polecane w diecie wegetariańskiej.
Orzechy wÅ‚oskie sÄ… cennym źródÅ‚em biaÅ‚ka (4 g w 7 orzechach), bÅ‚onnika, kwasu foliowego, magnezu i fosforu, a także antyoksydantów — selenu, polifenoli i witaminy E.
Choć w 5 orzechach włoskich jest tyle samo kalorii co w pączku, ale orzechy nie tuczą! (tak, dobrze przeczytałeś :)). Badania pokazują, że osoby jedzące regularnie orzechy włoskie w odpowiednich ilościach, rzadziej narażone są na wzrost masy ciała. A czy wiesz, że zawarta w orzechach kombinacja błonnika, białka i tłuszczu zmniejsza apetyt?
A jak jeść orzechy wÅ‚oskie? SÄ… niezwykle sycÄ…ce, dlatego nie należy przesadzać z ich iloÅ›ciÄ…, jednak warto dodać kilka do owsianki czy saÅ‚atki. A czy wiesz, że orzechy wÅ‚oskie z powodzeniem mogÄ… zastÄ…pić orzechy piniowe w pesto? Zawsze mam przy sobie paczuszkÄ™ z orzechami wÅ‚oskimi, by w razie czego poratować siÄ™ zdrowÄ… przekÄ…skÄ… — polecam to też tobie :).
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze