Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temuOleje roÅ›linne - sÄ… ich dziesiÄ…tki. Olej rzepakowy, sÅ‚onecznikowy, kokosowy... to tylko te najbardziej popularne, których używamy na co dzieÅ„, ale czy zgodnie z ich przeznaczeniem? Nie wszystkie oleje nadajÄ… siÄ™ do smażenia - wiedziaÅ‚eÅ› o tym? Dowiedz siÄ™, na których olejach powinnaÅ› smażyć i piec, a które sÄ… przeznaczone tylko do saÅ‚atek, sosów i dressingów.
Olej rzepakowy — idealny do smażenia
Olej rzepakowy jest jednym z najtańszych, a jednocześnie najzdrowszych olejów roślinnych. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a jednocześnie minimalną kwasów nasyconych.
Odpowiednie proporcje kwasów omega-3 i omega-6 sprawiają, że olej rzepakowy pozytywnie wpływa na pracę serca i ciśnienie, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Olej rzepakowy jest przeznaczony do stosowania zarówno na zimno, np. do sałatek czy dressingów, jak i do smażenia (jeśli jest rafinowany), gdyż ma wysoką temperaturę dymienia.
Olej sÅ‚onecznikowy — tylko na zimno
Olej sÅ‚onecznikowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów roÅ›linnych w Polsce. Wiele osób uważa go za uniwersalny olej do smażenia, pieczenia, jaki i do stosowania na zimno — to duży bÅ‚Ä…d.
Przede wszystkim olej sÅ‚onecznikowy ma niskÄ… temperaturÄ™ dymienia — już w 100 stopniach rozkÅ‚ada siÄ™ na niebezpieczne dla naszego zdrowia substancje (także rakotwórcze). Dlatego olej z pestek sÅ‚onecznika powinien być stosowany wyÅ‚Ä…cznie na zimno — do saÅ‚atkowych sosów i dressingów.
Choć olej słonecznikowy posiada niekorzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i -6 i dietetycy nie zalecają wyeliminowania go z diety, bo jest on cennym źródłem fitosteroli i witaminy E.
Olej kokosowy — dla zdrowia i urody
Olej kokosowy znany jest przede wszystkim ze swoich cudownych, pielęgnacyjnych właściwości, ale świetnie radzi sobie też w kuchni.
Możesz użyć go zamiast masła i smarować nim pieczywo, a desery, ciasta i torty na jego bazie smakują wyśmienicie. Ze względy na to, że olej kokosowy posiada wysoką temperaturę dymienia, możesz na nim smażyć naleśniki, placuszki, ale świetnie sprawdzi się także jako podstawa dressingów i sosów sałatkowych.
A czy wiesz, że paradoksalnie olej kokosowy jest świetnym środkiem na odchudzanie? Olej z miąższu kokosa spożywany w odpowiednich ilościach pozwala pozbyć się otyłości (szczególnie brzusznej), ponieważ jest wykorzystywany przez organizm do produkcji energii i spalania kalorii i nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu.
Olej lniany — na poprawÄ™ samopoczucie
Olej lniany jest przeznaczony wyłącznie do stosowania na zimno i jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają pracę mózgu, regulują ilość hormonów i wspomagają procesy trawienne. Olej z lnu pozytywnie wpływa także na nasze samopoczucie :)
Jeżeli decydujemy siÄ™ na kupno oleju lnianego, warto wiedzieć, że najlepszy jest ten nierafinowany, tÅ‚oczony na zimno i jak najÅ›wieższy — nie może stać dÅ‚użej niż 3 miesiÄ…ce, a po otwarciu powinien być zużyty maksymalnie w ciÄ…gu miesiÄ…ca. Dodatkowo powinien być wysokolinolenowy (produkowany z niemodyfikowanych nasion lnu) i zawierać co najmniej 50 proc. kwasu tÅ‚uszczowego omega-3.
Ważny jest także sposób przechowywania oleju lnianego - najlepiej jeśli jest przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, a dodatkowo butelka powinna być wykonana z ciemnego szkła.
Olej sezamowy — dobry do wszystkiego
Olej sezamowy jest tłoczony na zimno z nasion sezamu i posiada specyficzny ciemny kolor, dość mocny aromat i orzechowy posmak. Jest olejem uniwersalnym - możesz użyć go zarówno do smażenia i pieczenia, jak także do dressingów i sosów sałatkowych.
Choć olej sezamowy posiada niewielką ilość kwasów omega-3 przy stosunkowo wysokiej ilości omega-6, to warto wprowadzić go do swojego jadłospisu ze względu na liczne składniki mineralne i witaminy (m.in. z grupy B oraz witaminy A i E).
Olej sezamowy wykazuje działanie oczyszczające i rozgrzewające organizm, a ostatnie badania pokazują, że obniża także ciśnienie krwi.
Olej z awokado — na pamięć i koncentracjÄ™
Olej z awokado to moje ostatnie odkrycie — nie sÅ‚yszaÅ‚am o nim wczeÅ›niej, choć jest bardzo popularny w kuchni Å›ródziemnomorskiej, którÄ… uwielbiam.
Olej z awokado jest tÅ‚oczony na zimno i posiada ciemnozielonÄ… barwÄ™, a jego smak przypomina oliwÄ™. Jego zastosowanie w kuchni jest szerokie - możesz używać go do smażenia, pieczenia, gotowania, a dziÄ™ki delikatnemu smakowi sprawdzi siÄ™ także na zimno — do sosów i dressingów.
Olej pozyskiwany z awokado jest bardzo cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także lecytyny, która jest budulcem komórek mózgu, jak również chroni żołądek i wątrobę oraz usprawnia krążenie krwi. Zawarta w lecytynie cholina wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania, dlatego olej z awokado, który jest bogaty w tę substancję, poleca się osobom uczącym się i pracującym umysłowo.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze