Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyFlaki. To jedno z najbardziej kontrowersyjnych daÅ„, które niejednokrotnie podzieliÅ‚o rodzinÄ™ przy stole, bowiem, jak mawiaÅ‚ mój dziadek, ludzie dzielÄ… siÄ™ na tych, którzy jedzÄ… flaki, którzy ich nie jedzÄ… i tych, którzy bÄ™dÄ… je jedli, ale jeszcze o tym nie wiedzÄ…. CoÅ› w tym jest... KiedyÅ› byÅ‚am zatwardziaÅ‚Ä… czÅ‚onkiniÄ… trzeciej grupy, a teraz z dumÄ… mogÄ™ powiedzieć, że należę do tej pierwszej i nie wyobrażam sobie imienin u cioci bez zjedzenia chociażby jednego talerza flaczków ;-) Rozumiem jednak, że jeszcze nie każdy dojrzaÅ‚ do tego smaku, wiÄ™c mam dla wam przepisy na flaki aż w trzech wariantach. Który wybierzecie? ;-)
Przepis na tradycyjne flaki
Składniki:
- 1 kg świeżych lub mrożonych flaków wołowych (wyczyszczonych, pokrojonych i lekko obgotowanych),
- 1,3 kg wołowiny z kością,
- 4 duże marchewki,
- 4 pietruszki,
- duży kawałek selera,
- por,
- duża cebula,
- ziele angielskie,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek czarnego pieprzu,
- czarny, świeżo zmielony pieprz,
- ostra papryka,
- słodka papryka,
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- majeranek,
- sól.
Zasmażka:
- 1 ½ łyżki masła,
- 2 łyżki mąki.
Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by wszytko było nią przykryte. Dodaj liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu i całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
Nie obieraj cebuli, przekrój ją tylko na pół i opal na patelni bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli.
Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki wypłucz, zalej zimną wodą i poczekaj aż woda zacznie wrzeć, a potem gotuj jeszcze przez 10 min. Następnie odlej wodę, nalej czystą, wypłucz flaki i znowu ją wylej. Teraz obgotowane flaki dodaj do wywaru i gotuj przez 40 min aż staną się miękkie.
10 min przed zakończeniem gotowania dodaj pokrojone w słupki marchewkę i pietruszkę. Teraz wyjmij z wywaru mięso i warzywa, dodaj zmielony pieprz, słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, mielony imbir, majeranek i ewentualnie sól.
Jeśli lubisz wersję rosołową flaków, w tym momencie mógłbyś zakończyć gotowanie, ale możesz pokusić się na wersję z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz masło, a następnie dodasz mąkę i będziesz energicznie mieszać całość aż lekko zbrązowieje. Teraz możesz już dodać zasmażkę do zupy.
Podając flaczki, możesz na każdym talerzu położyć odrobinę masła - wzmocni ono smak zupy. Smacznego!
Zupa z kurczakiem à la flaczki
Składniki:
- ok. 1,30 kg kurczaka (mogą też być same udka)
- 2–3 marchewki,
- pietruszka,
- mały por,
- mały seler,
- opalona cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- kilka gałązek lubczyku (lub 2 łyżki suszonego),
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól do smaku,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- 3 łyżeczki majeranku,
- łyżka białego octu winnego lub jabłkowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2–3 Å‚yżki Å›mietany.
Kurczaka opłucz, a warzywa obierz i włóż wszystko do garnka i zalej wodą, tak, by zakryć kurczaka i warzywa. Dodaj sól do smaku, natkę pietruszki, cebulę, liście laurowe, lubczyk, pieprz i ziele angielskie. Wszytko gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 2 godz. Po tym czasie z wywaru wyjmij warzywa i mięso, a sam wywar przecedź przez sito.
Zdejmij skórę z kurczaka, a mięso obierz dokładnie do samych kości i pokrój je wzdłuż włókien w drobne paski. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Teraz mięso i marchewkę włóż ponownie do wywaru. Dodaj imbir, majeranek oraz pieprz i sól do smaku.
Wsyp mąkę do szklanki, dodaj śmietanę, wlej chochlę gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do zupy i zamieszaj. Teraz dodaj ocet i gotuj wszytko przez 10 min. Dopraw do smaku, a przed podaniem posyp à la flaczki posiekaną natką pietruszki.
Zupa z boczniaków à la flaczki
Składniki:
- 0,5 kg boczniaków,
- 1 ½ l bulionu warzywnego,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- korzeń pietruszki,
- mały seler,
- cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- szczypta ostrej mielonej papryki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Całość duś pod przykryciem przez 10 min na niewielkim ogniu.
Warzywa z grzybami i przyprawami zalej wodą lub bulionem i dodaj paprykę, majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, do chwili aż warzywa będą miękkie.
To wszytko. Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze