3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyObiad do pracy? Nie wiem jak wy, ale w pracy spÄ™dzam przynajmniej 8 godz. dziennie i w ciÄ…gu tego czasu niejednokrotnie robiÄ™ siÄ™ gÅ‚odna i co wtedy? Okoliczne bary szybkiej obsÅ‚ugi i cukiernie kuszÄ… oferowanymi produktami, a zwykÅ‚a kanapka nie wystarczy. WiÄ™c co robiÄ™ z tym fantem? Na szczęście wyrobiÅ‚am w sobie nawyk przygotowywania obiadów, które nastÄ™pnego dnia mogÄ™ zabrać ze sobÄ… do pracy. Chcecie wiedzieć co najchÄ™tniej zajadam przy biurku? Mam dla was propozycjÄ™ trzech pysznych, warzywnych obiadów, które posmakujÄ… nie tylko wegetarianom. Zapraszam do lektury i życzÄ™ smacznych rezultatów :-)
Sałatka z komosy ryżowej z warzywami
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej,
- 2–3 ogórki zielone,
- 2 pomidory,
- ½ cebuli cukrowej,
- 2 czerwone papryczki chili,
- szczypiorek (według uznania),
- pęczek natki pietruszki,
- ½ pęczka mięty,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- zÄ…bek czosnku,
- listki świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Komosę (quinoa) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 ½ szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 min bez przykrycia. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu i zostaw na ok. 10 min pod przykryciem, aby komosa odpoczęła i wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste - wyłóż ją na talerz i ostudź.
Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, drobno posiekane papryczki chili, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę.
Do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj ostudzoną komosę. To wszytko - jeszcze tylko świeże listki bazylii i obiad do pracy gotowy! ;-)
Sałatka z jarmużu z migdałami i kiełkami
Składniki:
- pęczek jarmużu (czyli około 6 dużych liści),
- twarde, kwaśne jabłko,
- 1/3 szklanki migdałów,
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- garść ulubionych kiełków.
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki musztardy,
- 5 łyżek syropu klonowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli.
Zacznij od przygotowania sosu - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w szklance. Teraz umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę jabłko, a następnie wsyp do miski i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniało.
Na rozgrzanej patelni praż migdały przez ok. 2 min, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Dokładnie oczyść liście jarmużu, wytnij twarde łodygi i pokrój je na mniejsze kawałki i razem z migdałami oraz liśćmi wsyp do miski z pokrojonymi jabłkami.
Wszystko polej sosem, dodaj kiełki i dokładnie wymieszaj - gotowe! Smacznego! ;-)
Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem podane z ryżem
Składniki:
- 500 g słodkich ziemniaków,
- 300 g ciecierzycy z puszki,
- opakowanie liści świeżego szpinaku,
- cebula,
- puszka pomidorów,
- puszka mleka kokosowego,
- sok z cytryny,
- mały kawałek imbiru (ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany),
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- łyżeczka papryki chili,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 2 łyżeczki czarnuszki,
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry,
- łyżeczka kurkumy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- sól,
- olej do smażenia.
Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Obgotuj je lekko (3 min od momentu wrzenia) w osolonej wodzie. A liście szpinaku podsmaż na oleju ze szczyptą soli.
Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz wszystkie przyprawy i smaż przez ok. 5 min. Dodaj pomidory i mleko kokosowe.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Teraz do całości dodaj podsmażony szpinak i wszystko zamieszaj, wsyp podgotowane bataty oraz ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie duś na patelni przez 10 min, dopraw solą. Potrawę podawaj z ryżem. Smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze