Kutia - wyjÄ…tkowy deser na wyjÄ…tkowÄ… okazjÄ™
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Czy w waszych domach kutia jest jedną z potraw wigilijnych? Przyznam się wam, że dopiero rok temu pierwszy raz w życiu jadłam ten wigilijny deser. Tam skąd pochodzę zamiast kutii podaje się makowiec, a teraz mieszkam na Lubelszczyźnie, gdzie kiedy komuś mówiłam, że nie jadłam nigdy kutii, ten ktoś patrzył na mnie jak na ufo ;-) Bo na wschodzie kraju kutia pojawia się na każdym stole wigilijnym. Na szczęście już nadrobiłam zaległości, a w tym roku obok makowca podczas wigilijnej kolacji pojawi się kutia.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/jedyny-taki-deser-62ac6a0c3105eb.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przepis na wigilijnÄ… kutiÄ™
Składniki:
- 200 g ziaren pszenicy,
- 100 g suchego mielonego maku,
- ok. 200 ml mleka,
- 40 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 60 g rodzynek,
- 100 g łuskanych orzechów włoskich,
- 100 g łuskanych migdałów (ze skórką),
- sok i otarta skórka z połowy cytryny,
- 2 czubate łyżki kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej,
- 3 łyżki syropu ze smażenia skórek pomarańczowych,
- ok. 150 g płynnego miodu.
Dzień przed przygotowaniem kutii pszenicę wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej wrzątkiem, a następnie odstaw na całą noc, by namoczyła się. Następnego dnia jeszcze raz ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj aż zmięknie (w zależności od rodzaju pszenicy ten czas może wynosić od godziny do nawet czterech).
W rondelku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na maÅ‚ym ogniu przez ok. 15 — 20 min. Teraz ugotowany mak dodaj do pszenicy i dodatkowo wrzuć posiekane orzechy, migdaÅ‚y, sparzone rodzynki oraz kandyzowanÄ… skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ…. Wszystko dopraw cukrem, solÄ…, syropem pomaraÅ„czowym, miodem oraz sokiem i skórkÄ… z cytryny - wszytko dokÅ‚adnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Kutię podaje się na zimno przyozdobioną bakaliami. Można także wkruszyć do niej kruche ciastka, ale nie jest to konieczne.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
To już wszytko - życzę wam smacznej kutii i wspaniałych świąt! ;-)
Coraz bliżej Å›wiÄ™ta…
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze