Kutia - wyjÄ…tkowy deser na wyjÄ…tkowÄ… okazjÄ™
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeCzy w waszych domach kutia jest jednÄ… z potraw wigilijnych? Przyznam siÄ™ wam, że dopiero rok temu pierwszy raz w życiu jadÅ‚am ten wigilijny deser. Tam skÄ…d pochodzÄ™ zamiast kutii podaje siÄ™ makowiec, a teraz mieszkam na Lubelszczyźnie, gdzie kiedy komuÅ› mówiÅ‚am, że nie jadÅ‚am nigdy kutii, ten ktoÅ› patrzyÅ‚ na mnie jak na ufo ;-) Bo na wschodzie kraju kutia pojawia siÄ™ na każdym stole wigilijnym. Na szczęście już nadrobiÅ‚am zalegÅ‚oÅ›ci, a w tym roku obok makowca podczas wigilijnej kolacji pojawi siÄ™ kutia.
Przepis na wigilijnÄ… kutiÄ™
Składniki:
- 200 g ziaren pszenicy,
- 100 g suchego mielonego maku,
- ok. 200 ml mleka,
- 40 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 60 g rodzynek,
- 100 g łuskanych orzechów włoskich,
- 100 g łuskanych migdałów (ze skórką),
- sok i otarta skórka z połowy cytryny,
- 2 czubate łyżki kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej,
- 3 łyżki syropu ze smażenia skórek pomarańczowych,
- ok. 150 g płynnego miodu.
Dzień przed przygotowaniem kutii pszenicę wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej wrzątkiem, a następnie odstaw na całą noc, by namoczyła się. Następnego dnia jeszcze raz ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj aż zmięknie (w zależności od rodzaju pszenicy ten czas może wynosić od godziny do nawet czterech).
W rondelku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na maÅ‚ym ogniu przez ok. 15 — 20 min. Teraz ugotowany mak dodaj do pszenicy i dodatkowo wrzuć posiekane orzechy, migdaÅ‚y, sparzone rodzynki oraz kandyzowanÄ… skórkÄ™ pomaraÅ„czowÄ…. Wszystko dopraw cukrem, solÄ…, syropem pomaraÅ„czowym, miodem oraz sokiem i skórkÄ… z cytryny - wszytko dokÅ‚adnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Kutię podaje się na zimno przyozdobioną bakaliami. Można także wkruszyć do niej kruche ciastka, ale nie jest to konieczne.
To już wszytko - życzę wam smacznej kutii i wspaniałych świąt! ;-)
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze