Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję

Czy w waszych domach kutia jest jedną z potraw wigilijnych? Przyznam się wam, że dopiero rok temu pierwszy raz w życiu jadłam ten wigilijny deser. Tam skąd pochodzę zamiast kutii podaje się makowiec, a teraz mieszkam na Lubelszczyźnie, gdzie kiedy komuś mówiłam, że nie jadłam nigdy kutii, ten ktoś patrzył na mnie jak na ufo ;-) Bo na wschodzie kraju kutia pojawia się na każdym stole wigilijnym. Na szczęście już nadrobiłam zaległości, a w tym roku obok makowca podczas wigilijnej kolacji pojawi się kutia.

Przepis na wigilijną kutię

Składniki:

  • 200 g ziaren pszenicy,
  • 100 g suchego mielonego maku,
  • ok. 200 ml mleka,
  • 40 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 60 g rodzynek,
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich,
  • 100 g łuskanych migdałów (ze skórką),
  • sok i otarta skórka z połowy cytryny,
  • 2 czubate łyżki kandyzowanej, posiekanej skórki pomarańczowej,
  • 3 łyżki syropu ze smażenia skórek pomarańczowych,
  • ok. 150 g płynnego miodu.
Wigilijna kutia

Dzień przed przygotowaniem kutii pszenicę wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej wrzątkiem, a następnie odstaw na całą noc, by namoczyła się. Następnego dnia jeszcze raz ją wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj aż zmięknie (w zależności od rodzaju pszenicy ten czas może wynosić od godziny do nawet czterech).

W rondelku zagotuj mleko, wsyp mak i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 — 20 min. Teraz ugotowany mak dodaj do pszenicy i dodatkowo wrzuć posiekane orzechy, migdały, sparzone rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko dopraw cukrem, solą, syropem pomarańczowym, miodem oraz sokiem i skórką z cytryny - wszytko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Kutię podaje się na zimno przyozdobioną bakaliami. Można także wkruszyć do niej kruche ciastka, ale nie jest to konieczne.

To już wszytko - życzę wam smacznej kutii i wspaniałych świąt! ;-)

Coraz bliżej święta…

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie