Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

Ile razy zdarzyło ci się przygotowywać jakąś potrawę, zaglądasz do lodówki, a tam nie ma ani jednego jajka, a w tym przepisie są one niezbędne? A może zapomniałeś kupić śmietany lub ketchupu? Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji.

Czym zastąpić jajko?

Wszystko zależy od tego co pichcimy i czy potrzebujemy całego jajka, czy może tylko żółtka lub białka. Generalnie 1 jajko możesz zastąpić:

  • 2 łyżkami mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżkami mąki ziemniaczanej,
  • ¼ szklanki puree ziemniaczanego + ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ szklanki puree z dyni + ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżkami wody + łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżką zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody.

Piekąc ciasto jajko możesz zastąpić:

  • 2–3 pełnymi łyżkami (30–45 ml) musu jabłkowego,
  • rozgniecionym, bardzo dojrzałym bananem,
  • łyżeczką skrobi kukurydzianej wymieszanej z trzema łyżeczkami wody,
  • mieszanką łyżki oleju roślinnego + 2 łyżki wody + ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Czym zastąpić białko?

Robiąc klopsiki, krokiety czy paszteciki, ich składniki można sklepić stosując: płatki owsiane, zmielone siemię lniane, kaszkę mannę, twaróg lub mąką sojową (1 łyżka mąki rozpuszczona w trzech łyżkach wody).

Natomiast przygotowując słodkie i kremowe potrawy białko zastąpić można łyżeczką żelatyny.

Dobrym zamiennikiem dla białek jest także woda po gotowaniu ciecierzycy, nazywana aquafabą.

Rosół - propozycja podania

Czym zastąpić bulion warzywny lub rosół?

Od razu powiem, że nie ma dobrego zamiennika rosołu lub bulionu warzywnego - nic nie zastąpi ich naturalnego smaku, ale w kryzysowej sytuacji możesz ratować się kostką rosołową, przyprawami i ziołami.

Czym zastąpić ketchup?

Najlepiej sprawdzi się tutaj koncentrat pomidorowy - dodaj do niego odrobinę wody, octu winnego, soli i cukru, a także suszone zioła — bazylię i oregano.

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Chcesz upiec ciasto, zaglądasz do szafki i nie znajdujesz tam proszku dopieczenia? Spokojnie — zajrzyj szuflady, a na pewno znajdziesz w niej sodę oczyszczoną, prawda? ;-)

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona ma podobne właściwości co proszek do pieczenia. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz ją z mąką, a potem połączysz z resztą składników. Tylko pamiętaj o proporcjach - ½ łyżeczki sody oczyszczonej odpowiada łyżeczce proszku do pieczenia.

Czym zastąpić śmietanę?

Jeśli w lodówce nie znajdziesz śmietany, możesz zastąpić ją jogurtem greckim lub jogurtem naturalnym - świetnie sprawdzi się w zupach, sałatkach.

Natomiast jeśli w przepisie jest szklanka słodkiej śmietanki, może zastąpić ją szklanka mleka z dodatkiem łyżeczki masła.

Czym zastąpić cukier waniliowy?

Powinnam raczej napisać wanilinowy — ten mało co ma wspólnego z prawdziwym cukrem waniliowym, który możesz zrobić samodzielnie w domu - oto przepis:

Czym zastąpić masło?

Piekąc ciasto zamiast masła możesz dodać olej roślinny w proporcji 10 dag masła zastąp 2–3 łyżkami oleju. Jeśli pieczesz ciasteczka, zamiast masła dodaj biały ser, przeliczając, że 2 części twarogu odpowiadają 1 części masła. A we wszystkich wypiekach łyżkę masła możesz zastąpić łyżką oleju kokosowego.

Słodkie inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku! Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Jak wybrać świątecznego karpia? Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna? Czy warto sięgać po wędzone ryby? Na czym polega sekret doskonałego purée? Jak suszyć owoce w piekarniku? Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku Jak zrobić domowy twaróg? Śmietana śmietanie nierówna. Krótki przewodnik po rodzajach śmietany Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy? Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

Popularne w tym tygodniu:

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze Kotlety schabowe w wersji light Jak zrobić domowe masło klarowane? Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?