Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzeTe drożdżowe buÅ‚eczki zrobiÅ‚am zaraz po Å›wiÄ™tach, kiedy po makowcu nie byÅ‚o już Å›ladu, a bardzo miaÅ‚am ochotÄ™ na odrobinÄ™ sÅ‚odkoÅ›ci z makiem. KiedyÅ› przygotowywaÅ‚am je bardzo czÄ™sto na Å›niadanie - do tego kubek gorÄ…cej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziaÅ‚am, że dzieÅ„ bÄ™dzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec buÅ‚eczki, ale czasem przygotowujÄ™ je dzieÅ„ wczeÅ›niej i zajadam na Å›niadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakujÄ… wyÅ›mienicie nawet kolejnego dnia. Zapraszam po przepis ;-)
Przepis na zawijane drożdżowe bułeczki z makiem
Składniki:
- 450 g mÄ…ki pszennej,
- 7 g drożdży suchych,
- 180 ml mleka,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 100 g cukru,
- pół łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- masa makowa - przepis na nią znajdziesz klikając tutaj. Przygotuj ją z połowy składników podanych w tym przepisie,
- ½ szklanki dżemu truskawkowego,
- jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania przed pieczeniem),
- cukier do posypania bułeczek.
Z powyższych skÅ‚adników otrzymasz ok. 10–12 drożdżówek.
MÄ…kÄ™ wymieszaj z suchymi drożdżami i dodaj resztÄ™ skÅ‚adników — zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec roztopione masÅ‚o. Dalej ugniataj ciasto tak dÅ‚ugo aż stanie siÄ™ miÄ™kkie i elastyczne.
Teraz uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski - przykryj ją ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie możesz już przygotować 2 blachy — wyłóż je papierem do pieczenia.
Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 25 cm. Teraz posmaruj ciasto dżemem, na którym rozsmaruj masę makową. Zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 cm i pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm.
Teraz poukładaj surowe bułeczki na blachach - zostaw między nimi spore odległości, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posyp cukrem. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez ok. 20 min. Po tym czasie wyjmij makowe zawijaski z piekarnika i wystudź je na kratce.
To wszytko! Pyszne makowe ślimaczki z ciasta drożdżowego gotowe! Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze