Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

Te drożdżowe bułeczki zrobiłam zaraz po świętach, kiedy po makowcu nie było już śladu, a bardzo miałam ochotę na odrobinę słodkości z makiem. Kiedyś przygotowywałam je bardzo często na śniadanie - do tego kubek gorącej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziałam, że dzień będzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec bułeczki, ale czasem przygotowuję je dzień wcześniej i zajadam na śniadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakują wyśmienicie nawet kolejnego dnia. Zapraszam po przepis ;-)


Przepis na zawijane drożdżowe bułeczki z makiem
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży suchych,
- 180 ml mleka,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 100 g cukru,
- pół łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- masa makowa - przepis na nią znajdziesz klikając tutaj. Przygotuj ją z połowy składników podanych w tym przepisie,
- ½ szklanki dżemu truskawkowego,
- jajko roztrzepane z łyżką mleka (do posmarowania przed pieczeniem),
- cukier do posypania bułeczek.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Z powyższych składników otrzymasz ok. 10–12 drożdżówek.

Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i dodaj resztę składników — zacznij wyrabiać ciasto, a na koniec roztopione masło. Dalej ugniataj ciasto tak długo aż stanie się miękkie i elastyczne.
Teraz uformuj z niego kulę i włóż do oprószonej mąką miski - przykryj ją ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie możesz już przygotować 2 blachy — wyłóż je papierem do pieczenia.
Kiedy ciasto jest już dostatecznie wyrośnięte, rozwałkuj je na prostokąt o wielkości ok. 30 x 25 cm. Teraz posmaruj ciasto dżemem, na którym rozsmaruj masę makową. Zwiń ciasto tak, by powstała rolada o długości 30 cm i pokrój ją ostrym nożem w plastry o grubości 2 cm.

Teraz poukładaj surowe bułeczki na blachach - zostaw między nimi spore odległości, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posyp cukrem. Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez ok. 20 min. Po tym czasie wyjmij makowe zawijaski z piekarnika i wystudź je na kratce.
To wszytko! Pyszne makowe ślimaczki z ciasta drożdżowego gotowe! Smacznego! ;-)
Sprawdź inne słodkie przepisy


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze