Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

Domowe rogaliki są najlepsze! A co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem, do tego kubek gorącej kawy z mlekiem... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Do tego dobra książka i koc. Zdradzę wam, że właśnie taki jest mój plan na piątkowy wieczór. A jaki jest twój?


Sekret idealnych rogalików
Mam dla was przepis na rogaliki z sekretnym składnikiem, dzięki któremu rogaliki są kruche oraz delikatne i dłużej zachowują świeżość (znikną zapewne w przeciągu kilku godzin, więc musisz uwierzyć mi na słowo). Wiecie co to za tajemny składnik? To serek mascarpone - to w nim tkwi sekret najlepszych rogalików.
Do środka rogalików możecie włożyć co chcecie: ser, czekoladę, dżem, powidła… U mnie dziś zagości twarda marmolada z dyni.

Jak zrobić rogaliki?
To naprawdę nic trudnego! A z moją instrukcją i przepisem zrobienie rogalików będzie dziecinnie proste ;-)
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Zacznij od przygotowania następujących akcesoriów:
- duża miska,
- sito,
- stolnica,
- ostry nóż,
- blacha do pieczenia,
- papier do pieczenia.
A do tego składniki na rogaliki:
- 750 g mąki pszennej (typ 450) + 2 łyżki + mąka do podsypania stolnicy,
- 300 g masła,
- 100 ml mleka,
- 60 g cukru,
- 40 g świeżych drożdży,
- 3 duże jajka,
- 3 pełne łyżki sera mascarpone,
- szczypta soli,
- i to czym chcesz nadziewać rogaliki ;-)

Drożdże pokrusz do miski, dodaj 2 łyżki mąki, cukier i mleko (podgrzane do temperatury 36 stopni) - wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Po 10 min do miski dodaj przesianą przez sito mąkę, jajka, szczyptę soli, ser mascarpone oraz masło pokrojone w małą kostkę. Teraz energicznie wyrób gładkie ciasto — puszyste i lekko klejące się. Kiedy ciasto jest już gotowe, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotuj stolnicę - oprósz ją mąką, a ciasto podziel na 6 części i rozwałkuj, a następnie wytnij koła o średnicy ok. 26 cm (możesz do tego użyć dna tortownicy - trzeba sobie jakoś radzić, prawda? ;-)). Każdą z części ciasta podziel najpierw na pół, potem na ćwiartki, a na końcu na ósemki (tak jak na obrazku nr 1 poniżej)
Przy podstawie każdego trójkąta (patrz obrazek nr 2) nałóż po czubatej łyżce nadzienia i zawijaj tak jak na obrazkach nr 3 i 4.

Zawinięte już rogaliki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by pozostawić odstęp pomiędzy rogalikami). Piecz je przez 30 min w temperaturze do 170 stopni (grzanie góra i dół).
Kiedy rogaliki przyrumienią się, wyjmij je z piekarnika i poukładaj na kratce, a po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem. To już wszytko! Smacznego! ;-)
Sprawdź inne słodkie przepisy


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze