Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej - po prostu musi pojawić się na stole i już! Wiele osób nie lubi smaku tej ryby, no cóż, trzeba przyznać, że jest specyficzny (żeby nie powiedzieć mulisty), ale uwierzcie, że dobrze przygotowany karp, to smaczny karp ;-) Dlatego mam dla was sprawdzony przepis babci Jadzi na karpia w galarecie oraz kilka porad, co zrobić, by galareta sklarowała się. Zapraszam!

Najlepszy przepis na wigilijnego karpia w galarecie

Składniki:

  • filet ze świeżego karpia,
  • głowa karpia + cały szkielet i płetwy,
  • nieduża porcja włoszczyzny (bez kapusty),
  • mała cebula,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • sól i cukier do smaku.

Do klarowania:

  • białko jajka,
  • 1 ½ łyżki octu z białego wina.

Do przybrania:

  • kawałek gotowanej marchewki,
  • kawałek gotowanej pietruszki,
  • 1–2 jajka na twardo,
  • listki natki pietruszki.

Filety z karpia oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odłóż na kilka godzin do lodówki, by nasiąknęły marynatą.

Łeb oraz szkielet wraz z płetwami, które pozostały po filetowaniu karpia dokładnie umyj i włóż do garnka, dodaj umytą i pokrojoną włoszczyznę, przypieczoną cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach i zalej to wszytko litrem zimnej wody. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę (może być trochę dłużej), a następnie przecedź wywar.

Karp w galarecie na wigilię

Wcześniej zamarynowane filety z karpia pokrój na kawałki i ułóż w rondelku, zalej wywarem i gotuj na malutkim ogniu przez 20 min. Uwaga — nie mieszaj, by kawałki ryby się nie rozpadły.

Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, ostudź jego zawartość, a następnie przy pomocy łopatki wyjmij kawałki karpia na talerz. Jeśli zauważysz jeszcze jakieś ości w filecie, wyjmij je przy pomocy pęsety.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jak sklarować galaretę?

Wywar, w którym były gotowane ryby jest dość mętny, więc powstała z niego galareta nie prezentowałaby się na półmisku ładnie. Tak, trzeba ją sklarować! Jak to zrobić?

Teraz kilka łyżek już zimnego płynu wlej na dno półmiska, na których chcesz podać rybę i wstaw go do lodówki.

Kiedy warstwa wywaru zastygnie, ułóż na niej kawałki ryby, plasterki jajka ugotowanego na twardo, kawałki gotowanych warzyw i liście natki pietruszki. To wszytko zalej kilkoma łyżkami ostudzonej, ale jeszcze lekko płynnej galarety i wstaw całość do lodówki na kilkanaście minut.

Ostatnią czynność powtarzaj, aż nie wykorzystasz całej galarety.

Karpia w galarecie możesz przygotować kilka dni przed wigilią i przechowywać w lodówce — tym sposobem zaoszczędzisz czas przed samą kolacją ;-)

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw