Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej - po prostu musi pojawić się na stole i już! Wiele osób nie lubi smaku tej ryby, no cóż, trzeba przyznać, że jest specyficzny (żeby nie powiedzieć mulisty), ale uwierzcie, że dobrze przygotowany karp, to smaczny karp ;-) Dlatego mam dla was sprawdzony przepis babci Jadzi na karpia w galarecie oraz kilka porad, co zrobić, by galareta sklarowała się. Zapraszam!


Najlepszy przepis na wigilijnego karpia w galarecie
Składniki:
- filet ze świeżego karpia,
- głowa karpia + cały szkielet i płetwy,
- nieduża porcja włoszczyzny (bez kapusty),
- mała cebula,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- sól i cukier do smaku.
Do klarowania:
- białko jajka,
- 1 ½ łyżki octu z białego wina.
Do przybrania:
- kawałek gotowanej marchewki,
- kawałek gotowanej pietruszki,
- 1–2 jajka na twardo,
- listki natki pietruszki.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Filety z karpia oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odłóż na kilka godzin do lodówki, by nasiąknęły marynatą.

Łeb oraz szkielet wraz z płetwami, które pozostały po filetowaniu karpia dokładnie umyj i włóż do garnka, dodaj umytą i pokrojoną włoszczyznę, przypieczoną cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach i zalej to wszytko litrem zimnej wody. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę (może być trochę dłużej), a następnie przecedź wywar.
Wcześniej zamarynowane filety z karpia pokrój na kawałki i ułóż w rondelku, zalej wywarem i gotuj na malutkim ogniu przez 20 min. Uwaga — nie mieszaj, by kawałki ryby się nie rozpadły.
Po tym czasie zdejmij rondel z ognia, ostudź jego zawartość, a następnie przy pomocy łopatki wyjmij kawałki karpia na talerz. Jeśli zauważysz jeszcze jakieś ości w filecie, wyjmij je przy pomocy pęsety.

Jak sklarować galaretę?
Wywar, w którym były gotowane ryby jest dość mętny, więc powstała z niego galareta nie prezentowałaby się na półmisku ładnie. Tak, trzeba ją sklarować! Jak to zrobić?
Teraz kilka łyżek już zimnego płynu wlej na dno półmiska, na których chcesz podać rybę i wstaw go do lodówki.

Kiedy warstwa wywaru zastygnie, ułóż na niej kawałki ryby, plasterki jajka ugotowanego na twardo, kawałki gotowanych warzyw i liście natki pietruszki. To wszytko zalej kilkoma łyżkami ostudzonej, ale jeszcze lekko płynnej galarety i wstaw całość do lodówki na kilkanaście minut.
Ostatnią czynność powtarzaj, aż nie wykorzystasz całej galarety.
Karpia w galarecie możesz przygotować kilka dni przed wigilią i przechowywać w lodówce — tym sposobem zaoszczędzisz czas przed samą kolacją ;-)
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze