Czy warto sięgać po wędzone ryby?

Dlaczego lubimy wędzone ryby? Bo są smaczne same w sobie i nie trzeba wiele, by stworzyć smaczne i szybkie danie. Ale czy wędzone ryby są dobrym wyborem? Na co zwrócić uwagę kupując wędzone ryby? Jak je przygotować, by były smaczne? Postaram się odpowiedzieć na te i inne pytania ;-) Poznaj całą prawdę o wędzonych rybach. Zapraszam do lektury!

Wędzenie — czemu służy?

Wędzenie to przede wszystkim metoda przedłużania trwałości żywności, szczególnie sera, mięsa i oczywiście ryb, ale to nie wszytko. Wędzenie to także sposób na uzyskanie niepowtarzalnego aromatu i smaku dzięki odpowiedniemu i umiejętnemu zastosowaniu dymu wędzarniczego.

Jak wybrać dobrą wędzoną rybę?

Stojąc w supermarkecie przy stoisku rybnym, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy, mianowicie:

  • Czy podczas wędzenia ryb stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcji, która gwarantuje, że w trakcie tego procesu nie wytworzyły się WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, groźne dla naszego zdrowia substancje rakotwórcze.

  • Warto poszukać na opakowaniu umieszczanego przez producenta znaku GMP lub zapytać o niego sprzedawcę, który informuje o tym, że proces wędzenia przebiegał prawidłowo.

  • Zwróć także uwagę na kolor oraz zapach wędzonej ryby - powinna ona charakteryzować się się apetycznym wyglądem i przyjemnym zapachem.

  • Ważne są także warunki, w jakich ryby są przechowywane - powinny przebywać w temperaturze 2 – 10 st. i w takich warunkach będą dobre nawet po kilkunastu dniach.
Wędzony łosoś - propozycja podania.

Jak często i jakie wędzone ryby jeść?

Najlepiej od czasu do czasu. Niestety, wędzona ryba traci wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, a dodatkowo (jeśli proces wędzenia nie przebiegał prawidłowo) mogą dostać się do niej raczej niepożądane związki, niekoniecznie dobre dla naszego orgazmu.

A jakie wędzone ryby wybierać? Najlepiej te tłuste, dlatego najbardziej popularne są oczywiście: makrela, łosoś, flądra, ale dostępne są także wędzone śledzie, dorsze, halibuty, tuńczyki, flądry, szproty, węgorze, jesiotry, karpie, liny, leszcze, okonie i pstrągi.

Co przygotować z wędzonej ryby?

Przyznam się wam, najczęściej z wędzoną rybą robię… nic ;-) Taka wędzona makrela lub dorsz ze sprawdzonej wędzarni jedzone palcami jeszcze w papierku smakują mi najbardziej.

Ale z wędzoną rybką można zrobić naprawdę dużo! Sałatka, pasta, spaghetti, pasztet, a może placuszki lub pizza? Czemu nie! Wystarczy odrobina czasu i pomysł. A teraz mam dla was przepis na najsmaczniejszą pastę z wędzonej makreli.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Przepis na pastę z wędzonej makreli

Składniki:

  • wędzona makrela (około 250 g)
  • ½ małej cebuli
  • ogórek konserwowy
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany koperek (lub szczypiorek).
Pasta z wędzonej makreli

Ogórka i cebulkę pokrój w drobną kostkę, a makrelę obierz i dokładnie usuń ości i rozdrobnij widelcem, a najlepiej palcami w ten sposób sprawdzisz czy nie przeoczyłeś żadnej ości.

Teraz wszystko wrzuć do miseczki, dodaj majonez i musztardę, dopraw do smaku solą (tylko ostrożnie, bo makrela i tak jest już słona) i pieprzem, a następnie wszytko wymieszaj. Na koniec posyp wierzch pasty posiekaną natką pietruszki (lub szczypiorkiem) i gotowe! Smacznego! ;-)

Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym chlebem, ale jest to tylko przepis podstawowy — potraktuj go jako inspirację i stwórz swoją ulubioną pastę śniadaniową z wędzoną rybą.

Zamiast makreli możesz użyć innej ryby, a dodatki to tak naprawdę kwestia smaku — praktycznie wszytko tu pasuje - zamiast ogórków konserwowych możesz dodać kiszone albo awokado, a także jajko, koperek, serek śmietankowy, musztardę… co chcesz! ;-) Życzę smacznych rezultatów!

Jeszcze więcej pomysłów na rybę:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Na czym polega sekret doskonałego purée? Jak suszyć owoce w piekarniku? Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku Jak zrobić domowy twaróg? Śmietana śmietanie nierówna. Krótki przewodnik po rodzajach śmietany Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy? Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy? Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować? Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?