Czy warto sięgać po wędzone ryby?

Dlaczego lubimy wędzone ryby? Bo są smaczne same w sobie i nie trzeba wiele, by stworzyć smaczne i szybkie danie. Ale czy wędzone ryby są dobrym wyborem? Na co zwrócić uwagę kupując wędzone ryby? Jak je przygotować, by były smaczne? Postaram się odpowiedzieć na te i inne pytania ;-) Poznaj całą prawdę o wędzonych rybach. Zapraszam do lektury!


Wędzenie — czemu służy?
Wędzenie to przede wszystkim metoda przedłużania trwałości żywności, szczególnie sera, mięsa i oczywiście ryb, ale to nie wszytko. Wędzenie to także sposób na uzyskanie niepowtarzalnego aromatu i smaku dzięki odpowiedniemu i umiejętnemu zastosowaniu dymu wędzarniczego.
Jak wybrać dobrą wędzoną rybę?
Stojąc w supermarkecie przy stoisku rybnym, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy, mianowicie:
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
- Czy podczas wędzenia ryb stosowano zasady Dobrej Praktyki Produkcji, która gwarantuje, że w trakcie tego procesu nie wytworzyły się WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, groźne dla naszego zdrowia substancje rakotwórcze.
- Warto poszukać na opakowaniu umieszczanego przez producenta znaku GMP lub zapytać o niego sprzedawcę, który informuje o tym, że proces wędzenia przebiegał prawidłowo.
- Zwróć także uwagę na kolor oraz zapach wędzonej ryby - powinna ona charakteryzować się się apetycznym wyglądem i przyjemnym zapachem.
- Ważne są także warunki, w jakich ryby są przechowywane - powinny przebywać w temperaturze 2 – 10 st. i w takich warunkach będą dobre nawet po kilkunastu dniach.
Jak często i jakie wędzone ryby jeść?
Najlepiej od czasu do czasu. Niestety, wędzona ryba traci wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, a dodatkowo (jeśli proces wędzenia nie przebiegał prawidłowo) mogą dostać się do niej raczej niepożądane związki, niekoniecznie dobre dla naszego orgazmu.

A jakie wędzone ryby wybierać? Najlepiej te tłuste, dlatego najbardziej popularne są oczywiście: makrela, łosoś, flądra, ale dostępne są także wędzone śledzie, dorsze, halibuty, tuńczyki, flądry, szproty, węgorze, jesiotry, karpie, liny, leszcze, okonie i pstrągi.
Co przygotować z wędzonej ryby?
Przyznam się wam, najczęściej z wędzoną rybą robię… nic ;-) Taka wędzona makrela lub dorsz ze sprawdzonej wędzarni jedzone palcami jeszcze w papierku smakują mi najbardziej.
Ale z wędzoną rybką można zrobić naprawdę dużo! Sałatka, pasta, spaghetti, pasztet, a może placuszki lub pizza? Czemu nie! Wystarczy odrobina czasu i pomysł. A teraz mam dla was przepis na najsmaczniejszą pastę z wędzonej makreli.

Przepis na pastę z wędzonej makreli
Składniki:
- wędzona makrela (około 250 g)
- ½ małej cebuli
- ogórek konserwowy
- łyżka majonezu
- łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku,
- posiekany koperek (lub szczypiorek).
Ogórka i cebulkę pokrój w drobną kostkę, a makrelę obierz i dokładnie usuń ości i rozdrobnij widelcem, a najlepiej palcami w ten sposób sprawdzisz czy nie przeoczyłeś żadnej ości.

Teraz wszystko wrzuć do miseczki, dodaj majonez i musztardę, dopraw do smaku solą (tylko ostrożnie, bo makrela i tak jest już słona) i pieprzem, a następnie wszytko wymieszaj. Na koniec posyp wierzch pasty posiekaną natką pietruszki (lub szczypiorkiem) i gotowe! Smacznego! ;-)
Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym chlebem, ale jest to tylko przepis podstawowy — potraktuj go jako inspirację i stwórz swoją ulubioną pastę śniadaniową z wędzoną rybą.
Zamiast makreli możesz użyć innej ryby, a dodatki to tak naprawdę kwestia smaku — praktycznie wszytko tu pasuje - zamiast ogórków konserwowych możesz dodać kiszone albo awokado, a także jajko, koperek, serek śmietankowy, musztardę… co chcesz! ;-) Życzę smacznych rezultatów!
Jeszcze więcej pomysłów na rybę:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze