Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

Podobno zima ma do nas wrócić ze zdwojoną siłą, więc trzeba się do niej odpowiednio przygotować, a jak wiadomo, nic nie poprawi twojego samopoczucia po powrocie z pracy bardziej niż pyszna i aromatyczna zupa. Dlatego mam dla was 3 przepisy na rozgrzewające zupy. Którą wybierzesz? ;-)


Zupa czosnkowo-ziemniaczna z aromatycznymi przyprawami
Poznaj przepis na niezwykle aromatyczną, a do tego rozgrzewającą zupę czosnkowo-ziemniaczaną. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że wyraźnie wyczujesz w niej czosnek, ale także gałkę muszkatołową, kumin i skarmelizowaną cebulkę, która dodaje zupie słodkości. To idealna propozycja na zimowy obiad — zupa rozgrzewa, a do tego jest smaczna. Skusisz się?
Składniki:
- 3 cebule cukrowe,
- 2 główki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 6 szklanek warzywnego bulionu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 proc.,
- 2 łyżki masła,
- szczypta kuminu,
- ½ łyżeczki papryki wędzonej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Do podania: kawałek bagietki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Cebule obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W dużum garnku rozpuść masło z olejem, dorzuć cebulkę, dopraw solą i smaż aż nie zacznie brązowieć.
Teraz wsyp cukier i smaż całość ok. 2 min aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj czosnek, poczekaj aż troszkę się podsmaży i wlej bulion, dodaj ziemniaki i całość doprowadź do wrzenia.
Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją ma oleju. Kiedy się zarumieni, nalej zupę do talerzy i posyp ją grzankami.

Meksykańska zupa z wołowiną
Wiem, że ta zupa z prawdziwą meksykańską nie ma za wile wspólnego, ale mogę wam obiecać, że już po zjedzeniu pierwszej łyżki tej aromatycznej i dosyć ostrej zupy zrobi się wam gorąco! ;-)
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- cebula,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 1 ½ l bulionu jarzynowego
- ½ czerwonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- mała marchewka
- 100 g ziaren kukurydzy konserwowej,
- 100 g fasoli czerwonej konserwowej,
- puszka pomidorów krojonych bez skórki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki ziaren kuminu,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- świeża kolendra.
Warzywa obierz i umyj, a następnie ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w kosteczkę, czosnek posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka kuminu, gorczycy i kolendry rozetrzyj w moździerzu.

W garnku rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i podsmaż je przez kilka min aż zaczną się rumienić, teraz dodaj utarte przyprawy, cebulę, marchew i smaż wszystko aż cebulka lekko się zeszkli. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion i gotuj wszytko przez 10 min.
Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć także paprykę, kukurydzę, fasolę oraz czosnek i gotuj wszytko przez kilka min.
Na koniec dopraw zupę solą oraz ostrą papryką i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku
Kapuśniak to jedna z moich ulubionych zimowych zup ;-) Zawsze dziwi mnie to, że za każdym razem kiedy ją gotuję otrzymuję inny smak — to pewnie wina kapusty, ale to nic, bo przyznam się wam nieskromnie, że zawsze smakuje wspaniale!
Składniki:
- 30 dkg żeberek,
- 10 dkg wędzonego boczku,
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- ¼ niewielkiego selera,
- cebula,
- 4 ziemniaki,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ łyżeczki cukru,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego.

Żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda zagotuje się, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie dodaj obrane warzywa i trochę soli do smaku.
Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. To wszytko. Smacznego!
Który przepis wybierzesz? ;-)
Jeszcze więcej pomysłów na zupy:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze