Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy

Podobno zima ma do nas wrócić ze zdwojoną siłą, więc trzeba się do niej odpowiednio przygotować, a jak wiadomo, nic nie poprawi twojego samopoczucia po powrocie z pracy bardziej niż pyszna i aromatyczna zupa. Dlatego mam dla was 3 przepisy na rozgrzewające zupy. Którą wybierzesz? ;-)

Zupa czosnkowo-ziemniaczna z aromatycznymi przyprawami

Poznaj przepis na niezwykle aromatyczną, a do tego rozgrzewającą zupę czosnkowo-ziemniaczaną. Odpowiednio dobrane proporcje sprawią, że wyraźnie wyczujesz w niej czosnek, ale także gałkę muszkatołową, kumin i skarmelizowaną cebulkę, która dodaje zupie słodkości. To idealna propozycja na zimowy obiad — zupa rozgrzewa, a do tego jest smaczna. Skusisz się?

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 3 cebule cukrowe,
  • 2 główki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 szklanek warzywnego bulionu,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 proc.,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta kuminu,
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Do podania: kawałek bagietki, 4 łyżki oleju, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Cebule obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek w plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kosteczkę. W dużum garnku rozpuść masło z olejem, dorzuć cebulkę, dopraw solą i smaż aż nie zacznie brązowieć.

Teraz wsyp cukier i smaż całość ok. 2 min aż cukier rozpuści się całkowicie. Dodaj czosnek, poczekaj aż troszkę się podsmaży i wlej bulion, dodaj ziemniaki i całość doprowadź do wrzenia.

Dopraw zupę kuminem, gałką muszkatołową, papryką wędzoną, solą i pieprzem, a kiedy ziemniaki będą już miękkie, zblenduj zupę na gładki krem. Teraz wlej śmietanę i wymieszaj całość, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Bagietkę pokrój w kosteczkę i podsmaż ją ma oleju. Kiedy się zarumieni, nalej zupę do talerzy i posyp ją grzankami.

Meksykańska zupa z wołowiną

Wiem, że ta zupa z prawdziwą meksykańską nie ma za wile wspólnego, ale mogę wam obiecać, że już po zjedzeniu pierwszej łyżki tej aromatycznej i dosyć ostrej zupy zrobi się wam gorąco! ;-)

Składniki:

Rozgrzewająca zupa z mięsem
  • 3 ziemniaki,
  • cebula,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 1 ½ l bulionu jarzynowego
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • mała marchewka
  • 100 g ziaren kukurydzy konserwowej,
  • 100 g fasoli czerwonej konserwowej,
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu,
  • łyżeczka ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy białej,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • świeża kolendra.

Warzywa obierz i umyj, a następnie ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w kosteczkę, czosnek posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy, a ziarenka kuminu, gorczycy i kolendry rozetrzyj w moździerzu.

W garnku rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i podsmaż je przez kilka min aż zaczną się rumienić, teraz dodaj utarte przyprawy, cebulę, marchew i smaż wszystko aż cebulka lekko się zeszkli. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę, a następnie wlej bulion i gotuj wszytko przez 10 min.

Kiedy ziemniaki zmiękną, dodaj pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć także paprykę, kukurydzę, fasolę oraz czosnek i gotuj wszytko przez kilka min.

Na koniec dopraw zupę solą oraz ostrą papryką i podawaj ze świeżo posiekaną kolendrą.

Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku

Kapuśniak to jedna z moich ulubionych zimowych zup ;-) Zawsze dziwi mnie to, że za każdym razem kiedy ją gotuję otrzymuję inny smak — to pewnie wina kapusty, ale to nic, bo przyznam się wam nieskromnie, że zawsze smakuje wspaniale!

Rozgrzewający kapuśniak

Składniki:

  • 30 dkg żeberek,
  • 10 dkg wędzonego boczku,
  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ¼ niewielkiego selera,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Żeberka opłucz, a następnie włóż do garnka z zimną wodą. Kiedy woda zagotuje się, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a gdy mięso będzie już prawie miękkie dodaj obrane warzywa i trochę soli do smaku.

Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru i odlej jego połowę do innego garnka. Do wywaru wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a w drugim garnku z połową wywaru ugotuj kiszoną kapustę. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, zlej wszytko do jednego garnka.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulkę i smaż dalej, a następnie wrzuć wszytko do zupy. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. To wszytko. Smacznego!

Który przepis wybierzesz? ;-)

Jeszcze więcej pomysłów na zupy:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Puszysty keks z bakaliami - jak go zrobić? Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis