Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

Rosół jest dosyć tłustym, tradycyjnym polskim daniem i dla niektórych niedziela bez gorącego, aromatycznego rosołku to nie niedziela ;-) A co z tymi, którzy się odchudzają? Dla nich wersja prawie bez tłuszczu! Zapraszam po przepis - smacznego!


Przepis na dietetyczny rosół
Rosół przygotowany według poniższego przepisu idealnie sprawdzi się jako baza do innych dietetycznych zup i… jest pyszną i zdrowszą alternatywą dla kostki rosołowej - teraz już nigdy jej nie użyjesz!
Składniki:
Filety z kurczaka umyj i usuń zbędny tłuszcz, warzywa oczyść i umyj, a
cebulkę opłucz, przekrój na pół i razem z łupinkami opiecz w piekarniku (pieczona cebulka doda wspaniałego aromatu, a łupinka — piękny odcień zupie).
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Tak przygotowane składniki włóż do garnka i zalej ok. 2 l wody i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na malutkim ogniu przez minimum godzinę. Nie doprawiaj jeszcze rosołu - jeśli zrobisz to teraz, warzywa i mięso nie będą miały szansy oddać pełni aromatu i smaku. Wrzuć tylko liście laurowe i ziele angielskie, a po godzinie do garnka dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk i gotuj jeszcze przez pół godziny.

Na koniec dopraw rosół pieprzem i ewentualnie solą.
Taki dietetyczny rosołek bardzo łatwo zepsuć dodatkami - mam na myśli makaron. Zazwyczaj tę "niedzielną" zupę jemy z makaronem jajecznym typu nitki, ale nie po to tak pieczołowicie dobieraliśmy składniki i gotowaliśmy je, by teraz cała praca poszła na marne przez makaron…
Dlatego polecam ci użycie makaronu pełnoziarnistego lub brązowego ryżu - pewnie teraz pomyślisz: rosół z ryżem?! Otóż tak! To bardzo smaczne połączenia, choć nieco kontrowersyjne dla tradycjonalistów ;-)
Smacznego! ;-)

Ale zaraz, zaraz! Mam dla ciebie jeszcze kilka rad, jak odchudzić rosół. Warto je znać. Oto one:
Jeszcze więcej pomysłów na zupy:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze